Den bevaringsværdige bygning, Tutavallis, også kendt som den tidligere Borgmesterbolig og Falck-station på Sjællandsgade 2, vil Fredericia Kommune rive ned. Det fremgår af et høringssvar, men det møder modstand.

Ejeren af ejendommen matr. 2a, FA Bygrunde, beliggende Sjællandsgade 2, ønsker at nedrive en bygning, som er klassificeret som bevaringsværdig.

Bygningen har en bevaringsværdi på 3 i Kulturstyrelsens database for fredede og bevaringsværdige bygninger og er optaget som bevaringsværdig i Fredericia Kommuneplan 2017-2029.

Tutavallis. (Foto: Fredericia AVISEN)

Efter bygningsfredningslovens § 18 må en bevaringsværdig bygning ikke nedrives før nedrivningsanmeldelsen har været offentligt bekendtgjort i mindst 4 uger og maksimalt 6 uger, og kommunalbestyrelsen har meddelt ejeren, om den efter planlovens § 14 vil nedlægge forbud mod nedrivningen.

På baggrund af de indkomne bemærkninger vil Fredericia Kommune tage stilling til, om der kan meddeles nedrivningstilladelse til bygningen.

Lokalhistoriker og journalist har lavet støttegruppe til Tutavillis

Claes Andersen, der er tidligere journalist på Fredericia AVISEN, har oprettet Facebook-siden “Red Tutavallis“. Claes satte i en artikelserie på Fredericia AVISEN fokus på Fredericias matadorer, og i afsnittet om Tutavallis står der:

“Villaen blev bygget af borgmester Carl Lund Scharling i 1890 (Scharling var byens borgmester og byfoged i Fredericia fra 1884-1912). Bygningen husker de fleste nok som en del af den Falck-station der lå i Sjællandsgade indtil 1991. Da Scharling gik på pension i 1912 solgte han Tutavallis og flyttede ind i en anden legendarisk villa i Fredericia, Villa Søvang i Sanddal, som lå ved Sanddal strand mellem Vestre Ringvej og Hannerup Brovej (men den historie må vi gemme til en anden gang, da vi kun bevæger os indenfor voldene i denne artikel). En pudsig ting omkring Scharling skal dog nævnes, da dennes bror er ophavsmanden til novellen der senere blev til det kendte teaterstykke “Nøddebo Præstegaard”, og ikke mindst at Nikolaj i både novellen og teaterstykket skulle være skrevet over “vores” Scharling-bror, Carl. Og i Villa Søvang flyttede der efter Scharlings død en familie Krag ind, hvis søn var den var den senere velkendte bladtegner Eiler Krag.”

Se indslaget her

5 KOMMENTARER

 1. Kunne man så ikke ligeså godt søge om tilladelse til nedrivelse af den gamle vandværksbygning.?
  Den vil alle dage være generende for Fredericia Vold.

 2. Ejeren af ejendommen er altså Fredericia Kommune, som åbenbart har betalt 7,5 milioner kroner for at være sikker på at få den revet ned.

  Men det kan være svært at huske hvad der stod i Fredericia Dagblad d. 4. februar 2020. Så det gengiver jeg lige:

  “Med i handlen indgår også den gamle Falck-station på Sjællandsgade, hvor en del af Electrolux’ virksomhed senere holdt til. Bygningen Tutavallis har ifølge hjemmesiden fredericiashistorie.dk også tidligere været borgmesterbolig.”

  ”Ejendomsmægleren overtog opgaven med at sælge grunden i 2013. Fredericia Dagblad skrev om det mulige salg i 2018, og dengang var salget delt op i to. Arealet ved Vester Voldgade kostede 33 millioner kroner. Det 1300 kvadratmeter store hus på Sjællandsgade kostede 7,5 millioner kroner.

  Fredericia Kommune vil selvfølgelig ikke nedlægge forbud mod nedrivningen efter planlovens § 14 over for sig selv.

  Betyder det at der bliver bagt rævekager i Kommunalbestyrelsen?

  Det tror jeg nok der gør!

 3. Fredericia er endnu en by med sin egen identitet og historie. Selvfølgelig er der bykonger der lige synes de skal sætte deres eget mærke på Fredericia, Den slags bykonger de vil ikke lade sig standse af en vold og nogle byporte, Der vil være masser af steder at parkere bilen hvis der ikke havde været en vold, Til beborene de nye højhuse med luksuslejligheder de drømmer om at bygge. Jeg kan godt forstille mig at nogen er fristet til at bebygge det skrånende terræn fra Voss grunden og ned mod kystlinjen. At der så ligger en gammel villa der burde renovers i vejen det er altså et ærgeligt spild. Der burde samles underskrifter, ikke for at bevare hus for hus, men mod borgmestre der vil smadre hele byen.

 4. Ja man er tilbøjelig til at tro at der er mening bag galskaben. Først lader man adskillige bevaringsværdige bygninger stå og forfalde i årevis, nærmest inviterer til vandalisme, da man har på fornemmelsen at der overhovedet ikke har været nogen form for tilsyn med disse bygninger, tænker her også vandværksbygningen, så kan det godt virke som overlagt ønsketænkning og strategi, når man nu kommer frem med den endelige konklusion nedrivning. Det er på høje tid at Fredericia kommune lærer at bevare noget af byens arv, det er det der giver stemning og karakter til en by og i denne by er der allerede alt for mange bevaringsværdige bygninger, der gennem tiden har måttet lade livet, men som hvis de var blevet restaureret på rette vis, kunne have bragt
  stemning og kultur til denne by.

 5. Vil man stå af et cruise ship for at se elementbyggeri der er identitetløs og minder om en kaserne i DDR ? Højest sandsynlig er det færdige elementer hentet ude i Europa fra billigste udbyder så Danske arbejdere slipper for at få beskidte fingre.
  Danske håndværkere vil kunne renovere byens gamle bygninger og holde beskæftigelse samt traditionelt håndværk ved lige. I stedet hentes der billig arbejdkraft under slavelignende former til at bygge elementer sammen der ikke er købt i Danmark og som ingen identitet har eller på nogen tænkelig måde er tiltrækkende.
  Skal folk virkelig have en brochure på de cruise ships med tilbud om at besøge Fredericia og se en ægte Fredericiansk freak ? Se de unge hanner i zoo Fredericia ryge en rigtig joint ? Bygning arkitektur. historie og et levende miljø bliver der mindre og mindre af.

Leave a Reply