Fredericia Kommune bruger ikke Christiansborgs milliardpulje til opkvalificering af folkeskolelærerne. Kommunen har modtaget 632729 kroner i statstilskud i 2014, som de ikke har brugt en rød reje af, men i stedet viderefører hele beløbet til 2015. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

Fredericia Kommune er ikke den eneste, der ikke har brugt penge af puljen. Kun to kommuner på Sjælland har prioriteret alle tildelte kroner til efteruddannelse, mens resten har brugt meget få eller ingen midler fra puljen til opkvalificering af lærerne, og det var ikke den udvikling formanden for Ingeniørforeningens Uddannelsesudvalg, Carsten Eckhart, havde håbet på.

”Vi ser desværre, at mange kommuner ikke har brugt statsmidlerne på efteruddannelse af lærerne. I stedet er pengene gået til inklusion, klasseledelse og andre ting, som kan være gode nok, men jo ikke løfter det faglige niveau. Desuden er der hele 28 kommuner, som slet ikke har brugt pengene fra Christiansborg til noget, men i stedet viderefører hele beløbet, hvilket virker mærkeligt,” siger han.

Kommunerne får i år – og de kommende år – det dobbelte beløb fra staten, men kan ifølge aftalen overføre pengene år efter år frem til 2020. Det fastsatte politiske mål er dog, at næsten alle undervisningstimer i folkeskolen inden 2020 skal varetages af lærere med de rette faglige kompetencer, og derfor undrer Carsten Eckhart sig over de kommunale prioriteringer.

”I faget natur og teknik, hvor der er det største efterslæb på lærere med de rette kompetencer, er det på landsplan gået en anelse frem, men der er på ingen måde tale om en fremgang, hvor champagnepropperne springer. Her havde jeg da som minimum gerne set en udvikling, hvor kommunerne havde prioriteret flere af pengene fra staten til efteruddannelse af lærerne. Men Christiansborg har jo givet kommunerne en elastik, hvor de kan overføre pengene til de kommende år, og indtil det bliver lavet om, er der ikke meget at stille op,” siger han.

I 2013 blev 53 % af undervisningen i natur og teknik varetaget af uddannede liniefagslærere i Fredericia.

Det er ikke lykkedes Fredericia Avisen at få en kommentar fra Per Breckling, formand for Fredericia Lærerkreds.