Efter coronasmitten er blusset op, er flere og flere begyndt at blive testet. Samtidig er der kommet krav om coronapas flere steder, og det har presset kapaciteten yderligere, og det har sat et pres på både PCR-testen i MesseC og kviktesten i Det Grønne Rum. Region Syddanmark oplyser, at de er i løbende dialog med udbyderen Carelink.

I fredags talte AVISEN med flere borgere, der havde stået i kø over to timer ved Det Grønne Rum, og da der ikke var krav om tidsbestilling ved MesseC, var der ofte lang ventetid i køen. Nu er den lange kø afløst af, at man skal flere dage frem i kalenderen for at bestille en tid til PCR-test. Det har skabt debat på sociale medier, hvor borgere ofte brokker sig over, at kommunen ikke øger testkapaciteten, men det er ikke kommunens opgave.

Det er regionen, der står for testene, og kommunen, der er behjælpelige med lokaler, siger formand for sundhedsudvalget i Fredericia Kommune, Susanne Eilersen (O).

Eilersen har i den henseende taget fat i forvaltningen, og det samme har borgmester Steen Wrist (A).

– Statsministerens intentioner er gode i forhold til at blive testet, men systemet har ikke været klar til det, siger Susanne Eilersen og suppleres af Wrist:

– Jeg har bedt forvaltningen om løbende at presse på overfor regionen for ekstra kapacitet, men regionen har svært ved at finde podere.

Susanne Eilersen har ved selvsyn oplevet køen ved Det Grønne Rum.

– Jeg stod i køen, og der var to podere indenfor, og jeg så, at folk opgav at blive testet. Det er uheldigt, når vi ser stigende smittetal. Poderne bliver stresset, og de møder frustrerede mennesker, og det fortjener de ikke, forklarer Eilersen.

Det er Steen Wrists håb, at der hurtigst muligt skrues op for kapaciteten.

– Selvfølgelig skal regionen have gjort noget ved det, og jeg håber, at regionen finder en løsning. Jeg synes, at det går for langsomt. Det er utilfredsstillende, at man skal stå så længe i kø, siger Wrist.

Region Syddanmark har større kapacitet end oplyst 

Region Syddanmarks beredskabskoordinator, Rolf Bjørling Salmonsen, fortæller at Region Syddanmark har opjusteret testaktivteten på kort tid, og at den er større end antallet på de analyser, der er til rådighed via Statens Serum Institut, men det ændrer ikke på situationen i Fredericia, hvor testberedskabet er presset.

– I Fredericia, er der i MesseC et åbent testtilbud, hvor borgerne ikke skal bestille tid til test, da det er et åbent testtilbud med mulighed for ”drop-in”-test – uden tidsbestilling. Der er således ikke et lukket antal testtider. Vi kan derfor ikke styre, hvor mange der møder op, og hvornår på dagen de kommer, siger Rolf Bjørling Salmonsen og fortsætter:

– Det er desuden SSIs analysekapacitet, der afgør, hvor mange PCR-podninger hver region kan få analyseret. Hvis antallet af borgere, der ønsker at lade sig teste er markant højere end den til rådighed værende analysekapacitet, vil der opstå kø. Enten foran testcentret – som i Fredericia, eller for at få en tid til test på coronaprover.dk.

I mandags blev SSIs PCR-analysekapacitet hævet fra 150.000 til 170.000 daglige analyser, og de private leverandører er blev varslet om, at de skulle hæve deres hurtigtest-kapacitet fra 100.000 til 200.000 daglige tests over de næste to uger.

– Den seneste uge, har vi i hverdagene PCR-podet 29.752 – 40.172 pr. dag og i weekenden 20.052 – 22.967 pr. dag og vi arbejder sammen med Carelink, på den forestående udvidelse af deres udbud, siger Rolf Bjørling Salmonsen.