I sidste uge kunne man på TV2 se dokumentaren, hvor Haderslevs og Bornholms kommuner blev udsat for hacker-angreb, da to hackere tvang sig adgang på kort tid. Det sker i en hverdag, der de seneste årtier er blevet mere digitalt på alle fronter. Daglige angreb forekommer tusindevis af gange. Vi har spurgt Fredericia Kommune, hvad man gør for at dæmme op de angreb.

Mai-Brit Berg er Databeskyttelsesrådgiver på Fredericia Kommune. Hun henter mig i forhallen – og fortæller, da vi hilser på, at sådan skal det være. “Det er vigtigt, at vi tager imod vores gæster, så de ikke går frit rundt.”

Mai-Brit Berg har været ansat i Fredericia de sidste tre år og siden januar med titel af Databeskyttelsesrådgiver. Hun har arbejdet med den nye dataforordning, som træder i kraft den 25. maj – og det datasikkerhedsmæssige aspekt fylder generelt mere og mere.

“Vi har ca. 7000-8000 angreb dagligt mod Fredericia Kommunes systemer, hvor hackere forsøger at trænge ind bag vores firewall. Vi har naturligvis software, der hjælper os inden, det går galt, hvorfor vi sjældent er nede, men når det er sagt, så går det stærkt med alt i dag. Vi har kørt en række forløb for vores ledere, og andre i organisationen, hvor vi underviser i sikkerhed og digitale arbejdsgange, samt trusler. Det har vi kørt sammen med Erhvervsakademiet Lillebælt,” siger Mai-Britt og fortsætter:

“Vi har undervist i alt fra at huske at lukke computeren, og gjort opmærksom på, at når vi sender noget ud af huset, så skal det ske på sikker vis. Vi har en informations- og sikkerhedspolitik, som vi er ved at lægge sidste hånd på, så vi får nogle gode procedurer på det her. Vi har meget fokus på den reelle sikkerhed. Der er rigtig mange udfordringer. Vi skal være på tæerne. Vi kan godt tage nogle sikkerhedstiltag og regler, men dagen efter, er de forældet, hvorfor det er vigtigt, at vi har organisationen med hele tiden.”

Skærmen skal låses, når man henter kaffe, fortæller Mai-Brit Berg.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.
For nyligt var I ramt af virusangreb, hvor jeres hjemmeside og intranet blev lukket ned – hvad gør I i sådan en situation?

“Først og fremmest er det noget, der kan ske for alle. Det kan vi simpelthen ikke sige os fri for, men vi kan udvikle os på sikkerhed. Vi kan analysere, hvorfor der blev klikket på noget, der ikke skulle have været klikket på. I nogle tilfælde vurderer vi så, at vi må lukke ned, og så få ryddet op, inden vi åbner igen. Vi har en meget dygtig IT-afdeling, et godt web- og kommunikationsteam, som går i aktion, når angrebene kommer igennem,” siger Mai-Britt.

Mai-Brit fortæller også om workshops, små håndbøger og alle de andre tiltag, som man arbejder med.

“Det kræver, at vi hele tiden tænker nyt og ser på, hvordan det her udvikler sig. Vi gør vores – og vi får hele tiden ny viden. Det vigtigste er, at vi beskytter vore borgers data så godt, som muligt, og det er alt fra det lavpraktiske til at huske at låse sin PC-skærm, når man henter kaffe eller går til møde,” slutter Mai-Brit Berg.