Fredericia Judo- og Ju-jutsu Klub flyttede tidligere på året ud i nye lokaler på Nørrebrogade 131 L. Fredericia AVISEN har besøgt FJJK, hvor formand Lasse Weimar fortæller om betydningen af flytningen.

Det er en helt almindelig tirsdag aften. Lasse har færdiggjort sin holdtræning og er ved at ordne nogle praktiske ting inden det er fyraften.

Sådan har det været for 33-årig Lasse i mange år. Siden han var syv år har han været medlem af FJJK, og siden 2008 har han været instruktør og med tiden er han også blevet formand i klubben.

I Lasses første mange år i klubben holdt den til i Fredericia Idrætscenter, men tidligere på året flyttede FJJK ind i nye rammer, som Lasse fortæller om og viste os rundt i.

“Vi fået nogle fantastiske omgivelser her. Vi står lige nu i fællesrummet, og når vi har fået solgt vores maskiner, så bliver det et kæmpe rum, hvor man kan hygge sig efter træning. Lige nu sidder der nogle børn, som hygger sig indtil de skal hjem,” siger Lasse og kommer ind på hvad betydningen af de nye rammer på Nørrebrogade har for klubben:

“Det betyder, at vi har fået fire gange så meget plads som i Fredericia Idrætscenter, og det er helt fantastisk. Det har gjort det muligt, at vi vores børnehold nu kan træne to gange om ugen, vi har fået karate ind som noget nyt og vores motionshold for judo kan træne om torsdagen i stedet for i weekenden, som de tidligere gjorde. Det har også givet os muligheden for at have sociale aktiviteter, og vi har blandt andet afholdt en filmaften, hvor vi så UFC.”

Hvad er det FJJK kan tilbyde, udover det at dyrke sporten?

“Vi laver mange forskellige sociale aktiviteter. Vi har vores egen klublejr to gange om året, vi har filmaftener, vi har en hyggedag mellem jul og nytår, og så er der en julefrokost for de voksne. Vi har det godt sammen,” forklarer Lasse.

Det næste store projekt for FJJK er DM, der skal afholdes i Fredericia Idrætscenter d. 30. november.

“Der kommer omkring 350 udøvere, og over 1000 mennesker i alt. Vi fylder hal 5 og 6 med måtter,” siger Lasse.

Er det årets begivenhed for jer?

“Det er kæmpestort, udover det også var kæmpe stort at bygge klublokalet herude,” slutter Lasse, der forventer, at rammerne på Nørrebrogade er helt færdige om et halvt års tid.

Om judo:

Judo er en moderne japanskkampsport, udviklet af Jigoro Kano i 1882 fra kampkunstenju-jutsu, og består kun af en række kasteteknikker og holdegreb. Judo er baseret på shin-budo og oversættes bedst med den milde vej. Udøvere af judo kaldes jūdōka.

Jigoro Kano studerede på universitetet i Tokyo, og trænede samtidig jujutsu. Han trænede bl.a. Tenjin Shinyo-ryu og Kito-ryu og begyndte hurtigt at undervise selv. Med sin videnskabelige indfaldsvinkel begyndte han at finde på nye teknikker og havde en ide om at udvikle både krop og karakter hos unge mennesker gennem kampsports træning. Han formulerede sine ideer med 2 grundsætninger:

Seiryoku Zenyō (bedst udnyttelse af energi)
Jita Kyōei (gensidigt udbytte)

Kano var præsident for Japans nationale sportsforbund, og medlem af IOC fra 1909 og til sin død i 1938. Han var stærkt medvirkende til, at judo blev den første asiatiske kampsport på det olympiske program ved OL i Tokyo 1940. Dette blev dog ikke til noget da Tokyo fik frataget legene pga. Japans krig mod Kina. Legene blev derefter flyttet til Helsingborg, men blev droppet på grund af 2. verdenskrig.

Da Japan skulle være vært for OL i 1964, måtte Japan vælge en sportsgren, der skulle deltage og dermed fik judo sin debut. Judo var ikke på det olympiske program i 1968, men fra OL 1972 i München har judo været fast på det olympiske program som sportsdisciplin.

https://www.facebook.com/menyfredericia/
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer