Imens det ikke lykkedes for kandidaterne i Fredericia at blive valgt til Folketinget, får vi alligevel fredericiansk blod på Borgen, når den 35-årige Rasmus Stoklund Holm-Nielsen i den kommende valgperiode er valgt for Frederikssundkredsen. Vi har talt med politikeren fra Gl. Pjedsted, Fredericia.

For mange ringer der måske en Fredericia-klokke, når navnet Rasmus Stoklund Holm-Nielsen nævnes. Hvis man springer tilbage til 00’erne i Fredericia, så husker man måske en ung SFU’er tale, skrive og være politisk aktiv, og i øvrigt være en af de ungdomspolitikere, der var med til at stifte et ungdomsråd sammen med blandt andet Peder Tind, Thomas Banke og undertegnede. I dag bor Rasmus i Herlev, og er netop blevet valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Frederikssund.

Rasmus Stoklund Holm-Nielsen blev født den 17.marts 1984, voksede op i Gl. Pjedsted, gik i skole på Bredstrup-Pjedsted Skole til 7. klasse, gik på Fredericia Realskole i 8-9 klasse, og så videre til Fredericia Amtsgymnasium, for derefter at tjene penge via småjobs som pædagogmedhjælper og lærervikar på Skjoldborgvejens Skole, besidde en sekretariatsrolle for ungdomsrådet, og i den forbindelse stoppe som politisk aktiv for at være neutral til at arbejde som vikar hos DPD, og som afrydder på Hollywood Hardrock, for endelig at have sparet penge op til at rejse og gå på højskole.

Rejsen gik i første omgang til Kina, så USA for så at gå tre måneder på højskole i Vietnam, inden han i foråret 2005 flyttede til København for at starte på historiestudiet. Han tog det første år af studiet, men så havde han behov for et skifte.

“Jeg kunne ikke smide det mere samfundsvidenskabelige væk. Jeg higede efter det. Så jeg skiftede til statskundskab, og her blev jeg politisk aktiv igen, da jeg blev medlem af Socialdemokratiets studenterorganisation, Frit Forum. Kort tid efter meldte jeg mig ind i Socialdemokratiet, og blev aktiv på flere fronter,” fortæller Rasmus og fortsætter:

“Jeg hjalp til ved valgkampe, også i Fredericia, hvor jeg var frivillig både, da Jacob Bjerregaard blev valgt til Folketinget og da han blev Borgmester.”

Undervejs i studiet havde Rasmus flere studiejobs, der var relevante for studiet, men også dannede grobund for det politiske arbejde.

“Jeg arbejdede hos Slots- og Ejendomsstyrelsen, var studenterhjælpsmedarbejder hos Socialdemokratiet, inden jeg endte hos Dansk Metals formandssekretariat,” siger Rasmus og fortæller videre:

“Her var der mange spændende projekter. Jeg havde dog undervejs været fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen, men Dansk Metal ringede og spurgte om jeg ikke ville tilbage til et spændende projekt, som Claus Jensen, der dengang var næstformand (i dag formand for Dansk Metal red.) arbejdede på.”

Hvordan blev du så folketingskandidat?

“Der blev en plads ledig i Frederikssundkredsen, og her var jeg i kampvalg med en tidligere borgmester, men jeg vandt kandidatpladsen i foråret 2016, hvorefter tiden gik med at føre intensiv kampagne i alle weekender. Vi bankede på massevis af døre, deltog i byfester, foreningsarrangementer, events og ja benyttede alle lejligheder, der var til at møde mennesker og vælgere på. Jeg holdt Sankt Hans-taler og meget andet,” fortæller den nyvalgte MF’er.

Rasmus Stoklund Holm-Nielsen underskriver grundloven, og bliver formelt MF’er. Foto: Simon Kollerup

Hvordan føles det at blive valgt efter tre års valgkamp?

“Det føles dejligt. Det er en tillidserklæring fra alle de mennesker, som har stemt på mig, alle de mennesker, man har rendt på dørene; at de nu har tænkt – vi giver ham en chance. Det er stort. Jeg er stolt og beæret. Selve dagen er også speciel. Man har ingen fornemmelse af, hvor man står. Resultatet og det endelige tal, kender man ikke før til sidst, man ved kort sagt ikke om, man er købt eller solgt. Men jeg kom ind, og det er stort,” siger Rasmus og fortæller om det kommende arbejde:

“Jeg har brugt tiden på at sige farvel nu til mine gode kolleger, og så gælder det det politiske arbejde. Jeg ved ikke, hvad jeg skal arbejde med endnu, nu skal Regeringen dannes først. Jeg har været på en række formelle kurser på Christiansborg, hvor jeg har lært en masse praktik, men nu må vi se, hvad det politiske arbejde bringer mig.”

Hvad vil du gerne arbejde med?

“Uha, der er mange punkter, men jeg drømmer om at arbejde med arbejdsmarkedspolitik, og de områder, der er med til at sikre både fremtidens velfærd, men også arbejdspladserne og virksomhederne. Og i den forbindelse i øvrigt sikre dem gode rammer. Men jeg er ikke kræsen, når det kommer til, hvad jeg skal arbejde med, og jeg dedikerer mig til det eller de områder, jeg får,” fortæller Rasmus.

Hvordan var valgdagen og dagen efter, hvor de personlige stemmer blev optalt?

“Nervepirrende. Men vi havde faktisk besøg af mine forældre, der passede vores børn, imens vi var ude. Ventetiden var svær, så den 6. juni gik vi i gang med at pille plakater ned, og da vi fik stemmeantallet, og jeg var valgt, hentede min far en jordbærtærte hos bageren. Vi drak kaffe og jublede, inden mine forældre kørte hjem til Pjedsted,” siger Rasmus og sender en tak:

“Det er virkelig stort, men at blive valgt til Folketinget kræver opbakning fra en familie, og den havde jeg. Og det er ikke bare en solopræstation. Jeg havde ekstremt mange frivillige, der hjalp til. Dem talte jeg også med. Jeg modtog mange lykønskninger, og nu skal vi i gang med arbejdet – og de frivillige skal fejres med en valgfest efter sommerferien.”

Rasmus skal iøvrigt tale i Fredericia den 6. juli i forbindelse med festlighederne, når marchen rammer Landsoldatpladsen.

“Det er en meget stor ære at få lov at holde denne tale i min hjemby. Jeg har så mange gode minder, og sidst jeg var på Landsoldatpladsen, var da vi dansede rundt som studenter”, fortæller Rasmus.

Gæster du jævnligt Fredericia?

“Ja, det gør jeg da. Det er dejligt at komme hjem. Der er som sagt mange gode minder, jeg bliver dog lidt vemodig, når jeg parkerer min bil i parkeringshuset i byen – Hollywood er der jo ikke mere”, slutter Rasmus interviewet med et smil.

Rasmus Stoklund Holm-Nielsen bor i dag sammen med sin kæreste, der er sygeplejerske på Herslev Hospital, og deres børn i et rækkehus i Herlev. Han er bonusfar til en søn på otte år, far til en pige to og skal være far igen. Så 2019 har været et stort år for familien.

Tillykke til Rasmus og familie.

https://www.6juli.dk/