Der var engang, hvor Fredericia var den by man ikke rigtig talte med store armbevægelser om. Den lugtende, beskidte og til tider lidt triste arbejderby, som var et industrimekka især omkringhavnen. Når man talte om arbejdspladser eller jobmuligheder, var det altid forbundet med en snak om skibsværftet, Kemira eller Rahbek fisk på havnen. Fredericia var aldrig rigtig hipt eller foran som andre byer i trekantområdet, vi var skorstens-byen. En by man må formode havde et betydeligt andet CO2 fodaftryk end idag. For noget har heldigvis ændret sig gevaldigt over de seneste mange år og ændringen er forsat igang.

Fra fæstningsby til forretningsby

Fredericia er netop inde en historisk vigtig transformation, og har virkelig placeret sig på landkortet. Den Fredericia by vi ser og møder i dag, tør tænke stort, og har med investeringer, infrastruktur og planer for indre og ydre-by igangsat en helt stor overgang fra industriby til kreativ by.

Man kunne foranlediges til at tro, at nogle inde på kommunen har kigget dybt i historie bøgerne. For allerede tilbage i 1600-tallet havde Kong Frederik den 3. store planer for at vise Europa Fredericias status og rigdom. Dengang var kongens planer, at Fredericia skulle anlægges med kanaler, men han kunne, som historien beretter, ikke færdiggøre arbejdet grundet manglende kapital. 

Spoler vi nogle hundrede år, eller lidt mere, frem til i dag, kan vi se store fremskridt i omdannelsen fra industriby til kanalby med spændende og kreative miljøer, der tiltrækker mange arbejdspladser. 

Grønne arbejdspladser blomstrer op
Især arbejdspladserne ser vi blomstre op i Fredericia, med nye firmaer der kommer til fra nær og fjern, og skaber arbejdspladser. Javist måtte vi igennem tiden sige farvel til Kemira og Fredericia skibsværft, for at nævne nogle få fyrtårne. Men i kølvandet på nedlukningerne af den industri, blomstrer store verdensomspændende firmaer op som Google, der trækker en del opmærksomhed til byen med deres store datacenter. Det er lige kommet frem af en ny rapport, at Google undervejs i byggeprocessen har skabt ca. 2600 jobs, og her efter åbning den 30. november forventes datacentret at blive driftet af ca. 150 personer, og kaste flere følgejobs af sig. 


På havnen i det nye Port House kontormiljø er også to særligt grønne virksomheder flyttet ind. Nemlig Energy Cluster Denmark, Danmarks klyngeorganisation for energivirksomheder og Center Danmark. Sidstnævnte kan betegnes som et nationalt forskningscenter, der arbejder for at fremme udviklingen af ​​digitalt integrerede energisystemer, for at forbedre samfundets overgang til vedvarende energikilder og reducere miljøpåvirkningen. Hos Center Denmark er der samlet et inkubatormiljø, hvor kompetente fagfolk fra forskellige energibrancher og forskningsverdenen samles med fokus på at skabe sunde og grønne arbejdspladser, samarbejde og vidensdele på tværs. Blandt de tilkomne virksomheder er blandt andet Syddansk Universitet (SDU), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og flere andre energirettede virksomheder.

Moderne multimodal transport by og grønne anlæg

Fredericia har altid været en by med en god placering lige midt i landet, med et godt udviklet jernbanenet, en stor og moderne havn og med motorvejsinfrastruktur, der bringer dig langt i landet inden for et per timers kørsel. Når det kommer til transport af gods, der skal fragtes med mere end én type transportmiddel, altså omlastesundervejs, kalder man det for multimodal transport. Netop placeringen i landet har gjort Fredericia til et attraktivt valg for mange virksomheder indenfor transportsektoren. 

ADP og Fredericia kommune er nyligt valgt som lokation for et stort bæredygtig genanvendelsesanlæg for plastik. 

Også det store nordiske landbrugs kooperativ Läntmannen har valgt Fredericia, som lokation for deres store genanvendelsesanlæg, der skal omdanne restprodukter til bieethanol, proteinfoder og kulsyre.

Shell raffinaderiet er også med på den grønne omstilling og skal sammen med Everfuel bygge nordens største brintfabrik og energilagring, som bliver det største af sin slags, der bliver placeret på Shells grund i Fredericia. 

Dette er blot nogle af de få virksomheder, der har valgt at placere sig i Fredericia. Det viser bare hvordan virksomheder kan se en stor fordel i de tværfaglige synergier, det giver at placere sig i en grøn og aktiv kommune. Så man kan vist trygt sige, at Fredericia er med på den grønne omstilling og de arbejdspladser, der engang gik tabt, for længst er vundet igen. 

Fredericia er blevet en synlig prik på landkortet

Der er blevet kæmpet undervejs og udviklet med tiden, som har resulteret i skabelsen af flere og grønnere arbejdspladser i dag og forhåbentligt mange flere i fremtiden. 

Det er næsten symbolsk i denne juletid, for meget af det nævntheri blogindlægget skyldes naturligvis mange kombinationer, men ikke mindst et stærkt politisk arbejde, som gemmer sig bag den flotte indpakkede julebelysning på rådhuset. Så det er spændende hvad gaven gemmer på af overraskelser til Fredericianerne i fremtiden. 

Fra en stolt Fredericianer til alle jer!

God jul og godt nytår!

Klummen er skrevet af Nadja Søndergaard Fuglsang, ejer af virksomheden Optimum HR i Fredericia. Hun arbejder som virksomhedskonsulent med fokus på blandt andet bæredygtig talent tiltrækning, ledelses- og organisationsudvikling.

Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Steen Fløe
Steen Fløe
1 måned siden

Med afsæt i nogle af de aktører der er i Fredericia inden for energi (Energinet, Orsted og de nye i PortHouse), synes jeg det vil være nærliggende at der etableres videregående uddannelse vedr. energi, bæredygtighed mv. i byen
Der mangler videregående uddannelser i Fredericia der kan tiltrække og fastholde unge i byen – og vel helt i tråd med kommunens målsætning!

hans thomassen
hans thomassen
1 måned siden

Ja men tag nu maskinmesterskolen, de har en afdeling i Esbjerg, hvorfor den kunne sagtens samles i Fredericia.
Oven i købet er borgmesteren formand for skolen.
Hvad venter vi på.