Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer ser tilbage på sine godt fem år i stolen som Erhvervsdirektør hos Business Fredericia, og løfter samtidig sløret for nogle af de opgaver, der venter forude for byens erhvervsliv.

I januar 2015 blev en ny erhvervsorganisation født i Fredericia, Business Fredericia var navnet og målet var at samle byens erhvervsliv under en paraply med en samlet stemme. Sidenhen er det gået stærkt. Virksomheder er kommet til, kulturændringer er sket og livet i byen blomstrer. Kristian Bendix Drejer er glad for denne udvikling, men hviler ikke på laurbærene.

“Da jeg kom, skulle vi starte organisationen op. Det var en spændende pionertid. Det drejede sig om at sætte milepæle og udløse potentialet her i byen. Vi havde et område midt i Danmark, der havde alle muligheder for at lave erhvervsudvikling. Der var noget igang, men potentialet var uudnyttet,” indleder han og fortsætter:

“Vi er den samlende erhvervsorganisation i byen. Vi har 765 virksomhedsmedlemmer, og det er jeg tilfreds med, og det har gjort, at samarbejdet mellem Fredericia Shopping, håndværkerforeningen og Business Fredericia kører mere smooth, og alle kan hjælpe hinanden. Vi har samtidig sat adskillige både i vandet”

Hvad var Fredericia for en by, da du flyttede til byen?

“Det var en smuk by, men også en by uden den store selvtillid. Der var en vis form for utilfredshed i erhvervslivet, og mange der ikke troede på byen og koncepterne, når jeg talte med dem. Det var faktisk indtrykket, jeg mødte i starten. I dag har vi fået selvtillid i byen, og fået troen på, at vi vil være nummer et. Vi har en erhvervsudvikling, der virkelig har sat gang i det hele. Det vælter ind med nye virksomheder i Taulov med DanmarkC, Dryport og havnen i spidsen,” fortæller Kristian og uddyber:

“I Fredericia har man været gode til at gøre gode tider bedre. Vi har udnyttet vores position og beliggenhed perfekt. Det er klart, at den generelle vækst i samfundet har understøttet udviklingen i Fredericia med små 20 nye virksomheder om året. Virksomhederne fortæller også, at de kan lide vores modtagerapparat. Der er en god kontakt og dialog, om det er kommunen, os, Kanalbyen eller andre organisationer, så bliver virksomhederne budt velkommen med åbne arme – og det går lynhurtigt.”

Når du tager byen rundt med potentielle nye virksomheder, hvad fortæller du så?

“Jeg fortæller om byen, den gode interne service og så viser jeg de muligheder, de har. Både for at placere deres virksomheder, men også vores genialle infrastruktur, hvor hav, bane, vej og lufthavn er tæt på vej,” siger Kristian og kommer ind på det eksisterende erhvervsliv.

“Da jeg kom til byen, lå man nummer 78 på Dansk Industris erhvervsklimamåling. Det skulle vi gøre noget ved. Virksomhederne skulle tage fat på mig og min organisation, hvis der var noget, der ikke var godt nok. Det har flyttet meget. Vi var nummer 14 sidste år i undersøgelsen, og vi har sat et mål om komme i top 10, og med byrådets sænkning af dækningsafgiften har vi faktisk en chance for at blive nummer 10 i 2020, men vi er naturligvis tilfreds med placering som nummer 14. Det er så flot. Det viser, at vi kan sammen, og vi kan flytte os,” fortæller Kristian Bendix Drejer i interviewet og peger på det dialogbaseret samarbejde med virksomheder og interessenter, der løser og løfter problemstillinger.

I har mange gæster til jeres arrangementer – hvad giver det?

“Når vi 765 virksomheder, så er der mange dagsordner at se ind i. Håndværkerforeningen tænker udbud og indkøb, Fredericia Shopping tænker byen, erhvervsvirksomhederne i Taulov tænker infrastruktur. Men det arbejder vi med, og det giver noget for alle, derfor tror jeg også, at så mange er med,” fortæller Kristian.

Hvad gør I med infrastrukturen i de kommende år?

“Der kommer flere mennesker til byen, og det har givet et øget pres. Vi har arbejdet sammen med kommunen om dette i flere år, blandt andet via et adviceryboard i Taulov, så politikerne får mulighed for at se, hvor de skal sætte ind. Afkørsel 59 er et godt eksempel på, hvor det lykkes. Vi har fokus på det, og vi forventer, at der vil ske infrastrukturforbedringer i de kommende år,” siger Kristian.

Hvad med beskæftigelsesområdet?

“Hos Business Fredericia arbejder vi med flere facetter. Vi lavede blandt andet en samarbejdsaftale med virksomheder, kommunen og LO med henblik på at få ledige i arbejde og udnytte potentialet i Fredericia. Vi er ikke helt i mål, men vi arbejder på det sammen med Jobcentret og erhvervslivet i Fredericia,” fortæller Kristian.

Hvad med jordsalget?

“Vi har stadig potentialet til at udvikle og sælge mere. Vi har solgt meget i fællesskab med kommunen og erhvervslivet. I fremtiden skal vi dog have flere ben at arbejde med. Vi har fokuseret meget på transport- og logistik, hvilket har været en succes. Det er blevet en stærk klynge, som vi skal arbejde videre med, men også se på områderne energi- og klima, og se på de virksomheder, som arbejder indenfor dette felt. Der venter mange spændende ting, og allerede nu har Shell løftet sløret for en brintfabrik, og med Ørsted, Shell, TVIS, EWII og mange flere er potentielt store for Fredericia i fremtiden,” lyder det fra direktøren, som slutter:

“Vi skal også have et fokus på byen. Det er klart, at vi ved, at vi skal være opmærksomme på at have en levende by i byen, som vi vil bevare og udvikle som handelsby – også i 2030. Det gør vi via et byrum, dialog og flere andre ting. Det er noget, som byrødderne også har været inde over, så det bliver også et indsatsområdet, hvilket i sidste ende skal knyttes sammen med udviklingen i Kanalbyen. For fem år siden mødte jeg også mennesker, der sagde, at der aldrig kom gang i Kanalbyen, men det kan alle se, at der er kommet nu, hvor bygninger og liv skyder op. Fredericia er i en transformation og forandringsperiode. Byen har ændret sit mindset, og borgerne er stolte over den, og hjælpes godt af erhvervslivet, sporten og kulturen, med fodbold, håndbold og teater. Byen er i overhandlingsbanen i vores området, og det vil vi se udnyttelsen af de kommende år.”

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer