Fredericia Eliteidræt afholdt tirsdag den første af to temadage, hvor fokus er på angst, stress og pressede situationer. Med vejledning fra forskellige instruktører fik Eliteidrætseleverne redskaber med i bagagen, som de kan bruge til forskellige situationer, hvor de eksempelvis er stressede over at skulle performe.

To gange ugentligt er der morgentræning for Fredericia Eliteidræt. Tirsdag d. 30. april var ikke som en normal morgentræning, hvor eleverne er delt op efter sportsgren.

De omkring 100 elever, der spænder over elever lige fra Ullerup Bæk Skolen afd. Nørre Allé til ungdomsuddannelserne, var alle samlet til en fælles intro, og herefter blev de delt op i hold af ni elever, der skulle rundt til forskellige stationer.

Fokus var på mestring af stressede og pressede situationer, før og under, som både omfattede den fysiske og mentale del.

“Vi vil gerne give dem redskaber til at møde præstationsangst især. Vi har stationer, hvor vi arbejder med mindfullness og traume, og så har vi en aktivitet med teambuilding, som de skal fremfører d. 16. maj. Det er i bund og grund for at stresse dem, da de skal danse og synge, hvilket er langt væk fra normalen for dem,” siger Kennet Kjestrup, der står bag projektet, til Fredericia AVISEN og fortsætter:

“Næste gang skal de prøve det i praksis, hvor vi laver en lille konkurrence, hvor vi finder en 1’er, 2’er og 3’er. Det specielle ved det er, at det er elitesportsfolk, der kun er vant til teknisk, taktisk og fysisk træning, så nu prøver de noget med det mentale aspekt.”

Mindfullness og kropsøvelser

Til tirsdagens forløb var der to instruktører med hver deres fokus. Alice Kjeldsen er mindfullnesslærer og tog sig af den del.

“Mindfullness indeholder at træne opmærksomhed, og så skal man lære at styre det for at holde fokus på det man har behov for. Man kan få mere ro i kroppen uden at blive forstyrret udefra. Det kan man bruge både i eliteidræt, men også til eksamen og i situationer, hvor man har konflikter med kammerater,” siger Alice Kjeldsen og kommer ind på, hvordan eleverne tog mod undervisningen:

“Det er meget forskelligt. Der er mange, som ikke har oplevet det før, selvom man på flere skoler er begyndt på den slags. Nogle synes, at det er kedeligt, og nogle synes det er spændende. Sådan vil det altid være.”

Den anden underviser var Paul-Erik Schmidt, der er psykoterapeut, og havde fokus på det mere muskulære.

“Jeg har lavet øvelser omkring det muskulære i forhold til, hvor stress ligger omkring skulder og tårerne. Jeg lærer eleverne at stimulere det,” siger Paul-Erik Schmidt, der synes, at eleverne tog godt imod det:

“Det er blandet med alderen og vi er forskelige mennesker. Generelt har de taget godt mod det. Nogle er lidt mere afslappet end andre, men det er naturligt, da det også er lidt tidligt på dagen,” forklarer Paul-Erik Schmidt med et smil og kommer ind på, at han til dagligt også arbejder med unge:

“Jeg har unge med angst, og jeg har også noget med veteraner så jeg har erfaring med, hvad eleverne kan risikere at møde i deres dagligdag.”

Elever tog værktøjer med

Kristoffer Vestergaard er en af de elever, som går på Fredericia Eliteidræt.

En af eleverne, der går på Fredericia Eliteidræt er håndboldspilleren Kristoffer Vestergaard, der går på Fredericia Gymnasium.

“Det er meget spændende at prøve det her, fordi at det er lidt noget andet end normalt. Jeg har måske lidt lettere ved at forholde mig til det, i forhold til nogle af de yngre, når hun sidder der og snakker og vi sidder i en rundkreds. Så tænker man over, hvad man skal bruge det til,” fortæller Kristoffer Vestergaard, som selv på egen krop har oplevet at være bange forud for en håndboldkamp:

“Det har jeg været mange gange, så jeg tror, at man kan bruge det, men jeg kan ikke forestille mig, at jeg sætter mig ned på gulvet og laver sådan en øvelse. Det med vejrtrækning og sådan noget, hvor man ikke ligner en idiot, tror jeg godt, at jeg kan finde på at bruge.”

Peder Eveling Jensen er en af de elever, som går på Fredericia Eliteidræt.

En af de andre elever til talenttræningen er Peder Eveling Jensen, som også går på Fredericia Gymnasium. Han er vægtløfter, og med temadagen har han fået værktøjer, som han kan bruge.

“Jeg synes specielt, at mindfullness har været nyttigt. I vægtløftning skal man kocnentere sig om at løfte vægten, og ikke tænke over så meget andet,” siger Peder Eveling Jensen, som tidligere har haft fokus på netop det område:

“Jeg har været med i yogaforløb, hvor det også var til Eliteidræt, hvor vi skulle sortere nogle lyde fra. Det er meget relevant for mig, da man helst ikke skal distraheres af alt muligt, når man løfter og man kun skal fokusere på den teknik, som man kan,” fortæller Peder Eveling.

Om Fredericia Eliteidræt:

Det er Fredericia Eliteidræts mission at skabe attraktive lokale talentmiljøer, der kan være med til at udvikle talenter, der kan konkurrere på det højeste sportslige niveau både nationalt og internationalt.
Det fordrer bl.a. at vi kan få de bedste talenter med.

Fredericia Eliteidræt indgår hvert fjerde år således en ny samarbejdsaftale med Team Danmark om vilkårene for talentarbejdet – der skal understøtte missionen.

I den første samarbejdsaftale med Team Danmark i perioden 2008-2011 etablerede Fredericia Eliteidræt et set up for talentudvikling i samarbejde med idrætsskoler og lokale idrætsklubber, hvor idrætstalenters deltagelse alene beroede på et lokalt klubtilhørsforhold.

I den anden samarbejdsaftale med Team Danmark i perioden 2012-2015 etablerede Fredericia Kommune og Fredericia Eliteidræt som noget nyt særlige talentklasser med idræt, der betød, at talenter med bopæl i Fredericia Kommune og adgang til talentklasser på Ullerup Bæk Skolen og på linjer i ungdomsuddannelser kunne deltage.

I den tredje samarbejdsaftale med Team Danmark i perioden 2016-2019 har Fredericia Eliteidræt og Team Danmark fokus på at kunne involvere alle talenter, der vælger de lokale ungdomsuddannelser til, herunder talenter med en Team Danmark godkendelse.

https://www.facebook.com/events/2002682916506460/