Fredericia Eliteidræt har store planer. Drømmen er at kunne sende flere lokale udøvere til OL når faklen bæres ind i Paris.

Fredericia Eliteidræt lancerede i 2020 en satsning, der skal få fredericianske atleter med til OL 2024 i Paris. Chef i Fredericia Eliteidræt, Keld Vestergaard, kalder det ikke urealistisk med tre-fire fredericianske deltagere.

Til OL i Tokyo deltog skytten Anna Skade Nielsen, men målet er, at flere skal med til Paris.

Med i satsningen mod OL 2024 i Paris er:

  • Magnus Dyhre(BMX) 
  • Malthe Lindeblad (svømmer)
  • Alberte Kjær Pedersen (triathlon)
  • Anna Skade Nielsen (skytte)
  • Nicklas Kildehøj(skytte)
  • Clara Westergaard (cykelrytter, banerytter og landevej)
  • Ida Krum (cykelrytter, banerytter og landevej)

– Som en del af eliteidrætskommunen vil vi hjælpe de bedste unge fredericianere frem mod OL. Fra start hed det Paris 2024, og i den forstand var Tokyo ikke et mål i sig selv, men det kunne være en fantastisk mulighed. Vi fik Anna Skade Nielssen med, og Andreas Schilling kunne også, hvis han ville, og pludselig opstod der en mulighed til Alberte, da hun vandt en sprint som den første danske kvinde. Hun er der i forhold til 2024, så jeg synes, at det går godt, siger Keld Vestergaard.

Erfaren coach hjælper med drømmen

Den tredobbelte OL-guldvinder Eskild Ebbesen er tilknyttet Fredericia Eliteidræts projekt, hvor han på workshops giver atleterne værktøjer, som de tager med videre i træningen.

– Guld vindes i hverdagen, siger Eskild Ebbesen. 

– Han har lavet overskriften med, at guld vindes i hverdagen, og sætter fokus på hvordan man optimerer sig bedst muligt. Det er alle de små ting, der skal justeres så det passer. Det handler om at være bedst, når det gælder, og når man kommer til OL, så er der mange udefrakommende ting, der spiller ind. Vi havde den første workshop i februar, og den anden i august. I begge tilfælde, når vi får outputs, arbejder vi med det. Vi skal se på, hvordan man bliver lidt bedre, og hvordan man har gjort det. Min opfattelse er, at der har været stor villighed til at dele viden, og tager tingene med videre. Atleterne fortæller hinanden indbyrdes om, hvad der virker for dem, siger Keld Vestergaard og fortsætter:

– Atleterne får viden fra os, og skal holde sig skarpe i hverdagen. Det er der, de skal præstere. Ida Krum gør det eksempelvis rigtig godt og er med i kampen om at komme på banelandsholdet, og Alberte gør det rigtig godt, og Magnus Dyhre har været til verdensmesterskabet for seniorer. 

– Man kan som atlet ikke holde den kørende med ét mål for fire år, så det er vigtigt, at de har delmål i undervejs.

– Alberte kan eksempelvis have en ambition om en VM-medalje og vinde en World Cup, der leder frem mod at toppe i 2024.

De pågældende atleter har alle været tilknyttet Fredericia Eliteidræt igennem flere år, og fra dag et fik de introduceret en dagbog, som de har holdt fast i.

– De er vokset op med den, og det virker for dem. Magnus Dyhre er vokset op i Taulov BMX og er en stjerne, og Alberte er vokset op med Fredericia Triathlon Team, og de øvrige er også lokale. Det fungerer godt i vores eliteidrætskommune, og meget tyder på, at vores Team Danmark-satsning virker. Det gør, at vores elever til morgentræning har noget at spejle sig i, og kan drømme om at det bliver deres tur til at komme til OL, siger Vestergaard.

Realistiske drømme

Men hvad er realistisk at drømme om af fredericianske atleter til OL 2024? Det svarer Keld Vestergaard på.

– Det er ikke at skyde over mål, hvis vi drømmer om tre-fire atleter i Paris.

– Der er tre års tid til, og man skal sørge for at peake rigtigt og undgå skader. Alle dem, som vi arbejder med, gør det godt og skaber internationale resultater. 

Man sætter Fredericia på det internationale sportskort, så på den måde er de ambassadører for byen, siger han.

Hvad er reaktionerne på samarbejdet med Eskild Ebbesen?

– Mange er kommet med positive tilkendegivelser om, at vi går ind og støtter de unge mennesker med at koble Eskild på.

– Folk synes, at det er fantastisk vi hjælper dem på vej på den måde, og skaber et lokalt miljø. Det, der er særligt fokus på, når vi er på workshop, er at vi laver et program, der skal give det bedste resultat. Vi skal få det bedste ud af dem, og så skal vi have tilbagemeldinger, som de kan tage med videre. Det hele sker i samarbejde med specialforbundene, siger Vestergaard.

Om Fredericia Eliteidræt:

Fredericia Kommune er eliteidrætskommune i samarbejde med Team Danmark.

I en eliteidrætskommune har sportstalenter en særlig opmærksomhed, hvor vilkårene for at sportstalenter kan forene sport og skole/uddannelse forsøges optimeret bedst mulig inden for nogle givne rammer.

Fredericia Kommune har udviklet et set up for elitearbejde, hvor det er den lokale eliteidrætsorganisation Fredericia Eliteidræt, der varetager kommunens interesser inden for eliteidræt og talentudvikling i sport.

Sportstalenter kan fra 7. til 9. Klasse, i 10. klasse samt på de lokale ungdomsuddannelser få fri til fire timers talenttræning om ugen.I 7.-9. klasse kan unge sportsudøvere vælge eliteidrætten til ved at søge om optagelse i kommunens talentklasser i sport, der er forankret på Ullerup Bæk Skolen, afdelingen på Nørre Allé, der ligger placeret i gåafstand til Fredericia Idrætscenter, hvor talenttræning foregår.

Fredericia Kommunes samarbejde med ungdomsuddannelserne betyder, at talenterne kan vælge sig ind på linjer i ungdomsuddannelserne, der helt friholder timer til at talenttræning (på Fredericia Gymnasium) og/eller giver talenterne mulighed for at holde fri fra undervisningen. (på IBC og EUC). 

Ungdomsuddannelserne anvender i det sidste tilfælde mentorordninger og/eller lektiecafé for at støtte op om lektielæsning.

Det er de lokale eliteidrætsklubber og Fredericia Eliteidræt der forestår træningen af udvalgte talenter. 

Det er primært eliteklubberne, der vælger talenterne ud og indstiller dem til Fredericia Eliteidræt, som så godkender udvælgelsen efter gældende retningslinjer for udvælgelse.