Fredericias beliggenhed har historisk haft stor betydning for byens udvikling i almindelighed, men i særdeles for hvilke virksomheder, der placerer sig byen. Fra at være en beskidt industriby, tager byen nu endnu et klimavenligt skridt, når byen bliver epicenter for den grønne omstilling af drivmidler til transportsektoren. Det mener borgmester Steen Wrist, udvalgsformand Tommy Rachlitz Nielsen og erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer.

Borgmester i Fredericia Kommune Steen Wrist (A) er meget tilfreds med, at der bygges en brintstation i Fredericia. Det sætter turbo på den grønne omstilling og passer perfekt ind i Fredericias ambitioner på området, siger han blandt andet. 

Borgmester i Fredericia, Steen Wrist. Foto: AVISEN

– Jeg er utrolig glad. Det er en stor dag for Fredericia. Det er virkelig store nyheder. Vi giver transportsektoren en gylden mulighed til at kunne omstille sig til en 0-emissionstransportform, siger borgmesteren og fortæller om fremtiden:

– Det er stort for byen. En ting er nødvendigheden i, at vi alle bidrager til den grønne omstilling, men i fremtiden bliver det også et konkurrenceparametre, at man kan levere grønne løsninger. Det kan man som operatør, hvis man har sit rutenetværk omkring Taulov, hvor man kan tanke brint. Sidste år fandt man ud af, at vindmøllerne stod stille i otte procent af tiden, hvor de kunne have drejet rundt, fordi der var overkapacitet i elnettet. Tog man bare den strøm og lavede den om til brintenergi, så kunne man forsyne hele Danmarks taxaflåde.

Intelligent løsning

Imens man har skrevet side og op og side ned om nye energiløsninger, der går i stå, når vejret ikke spiller med, så er brint en fremragende løsning, siger borgmesteren:

– Det gode ved brintløsningen er også, at det er lige meget om solen skinner, eller om det ikke blæser, fordi der er brint i hanen alligevel. Brinten kan laves, når solen skinner og vinden blæser, siger Wrist og uddyber:

– Det får både den grønne sektor, men også transportsektoren til at rette fokus på Fredericia, hvor der sker nogle positive ting, som de gerne vil være en del af, på den måde smitter projekterne af på hinanden. Vi vil også opleve de store operatører investere mere i de biler og køretøjer, der kan tanke brint, fordi muligheden er til stede i Taulov. Det andet er dem, der vil levere energi til Fredericia. Fremtidens energibehov er man nødt til at kunne planlægge meget bedre end, hvad man ser i dag, her er brint et godt instrument. Tænk, hvis det var elnettet, der skulle drive lastbiler, når man ser, hvad elbilerne og varmepumperne gør ved el-nettet. Det er jo vanvittige mængder af energi, der skal bruges til at drive lastbiler, så brint er bare bedre.

– Jeg er meget glad, det er et af mange vigtige skridt, vi går i disse år i Fredericia, slutter borgmesteren.

Tommy Rachlitz Nielsen (C) Arkivfoto: AVISEN

Bestyrelseskollegaen fra ADP A/S og Fredericia Byråd, Tommy Rachlizt Nielsen (C), der også er formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget i Fredericia, er meget glad for dagens nyhed.

– Jeg tog af sted fra en klimakonference i KL. Til konferencen talte vi om at gøre noget for klimaet, i Fredericia gør vi noget. Det er fedt, siger Tommy Rachlitz Nielsen indledningsvist. Nu tager Fredericia hul på den grønne omstilling, og det er noget, der betyder noget, slår formanden fast:

– Det betyder, at vi har taget hul på den grønne omstilling i Fredericia, sådan for alvor indenfor den tunge trafik. Den tunge trafik kan være vores akilleshæl på den grønne omstilling, fordi vi har mange transportvirksomheder, men det hjælper Everfuel os nu med at tage hul på ved at bygge en brintstation, hvor man kan tanke op til 500 lastbiler om dagen. Det giver mulighed for, at alle de biler, der kører ud fra Fredericia især får mulighed for at tanke bilerne op med grøn energi, konstaterer Rachlitz Nielsen og slutter:

– Jeg er helt vildt tilfreds. Det er en god start på den grønne omstilling, og det arbejde som mit udvalg har foran sig. Når det er sagt, så er det kun en lille start, men et vigtigt skridt for at hjælpe den tunge trafik over på den grønne omstilling.

Kristian Bendix Drejer. Foto: AVISEN

Erhvervslivet er klar

Erhvervsdirektør hos Business Fredericia, Kristian Bendix Drejer, hilser den nye brintstation i Fredericia velkommen. Han fortæller samtidig, at virksomhederne allerede er i gang med omstillingen og også er positive overfor Power-to-X.

– Vi åbner for alvor op for den grønne omstilling i Fredericia og i Danmark. Vi bliver et omdrejningspunkt for den grønne omstilling med drivmidler. Det passer perfekt ind i, at vi kobler transport og logistik sammen med energi og klima, der er vores spydspiser i Fredericia, siger Kristian Bendix Drejer.

Er virksomhederne klar til omstillingen?

– Virksomhederne har sendt et signal om, at de er klar og vil tættere på udviklingen. De vil gerne være med i forsøg og lignende. Vi er så heldige, at vi har dem lige udenfor døren, så vi kan udnytte både kompetencer og styrkepositioner her. Business Fredericia har også i efteråret afholdt arrangementer for at sætte fokus på netop dette emne, og her mødte vi virksomheder, der var klar til at bidrage og gå ind i projektet. I det hele taget passer dagens nyhed ind i Fredericia strategi for at blive epicenter for udviklingen af dette område, slutter Kristian Bendix Drejer af.