Statsminister Mette Frederiksen, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding holder pressemøde tirsdag den 10. marts kl. 11.00 i Spejlsalen i Statsministeriet. Fredericia AVISEN opdaterer live fra pressemødet i tekst.

10.58: Om lidt går Statsministeren på. Der er stilhed og alvor hos medierne. Alle holder afstand. Man mærker tydeligt, at det er en alvorlig situation.

10.59. Det er kommet frem, at Mette Frederiksen kl.17 holder telefonmøder med de øvrige ledere i Europa. Samtidig er pressen også informeret om, at finansminister Nicolai Wammen, erhvervsminister Simon Kollerup og skatteminister Morten Bødskov holder et pressemøde kl.15.30 for at præsentere en række initiativer, der skal hjælpe dansk erhvervsliv og lønmodtagerne som følge af udbruddet af COVID-19.

11.01: 113 danskere er smittet pt. oplyser styrelsen for patientsikkerhed.

11.02: Mette Frederiksen byder velkommen.

“Da vi stod på pressemødet i fredags, var antallet 21 smittede. Til formiddag har vi 156 smittede, og det udvikler sig time for time. Den udvikling er forventet med det, vi ser udefra, og forventningen er fortsat, at tallene vil stige endnu mere, derfor understreger vi alvoren. Det gælder herhjemme, men også i hele verden. I går aftes lukkede Italien direkte ned. 60 millioner mennesker er påvirket,” fortæller Mette Frederiksen.

11.04:

“De danske myndigheder arbejder med inddæmme og sikre. Mange spørger om det bare er en influenza, men hvorfor skal vi tage det alvorligt. Det skal vi forbi, det går stærkt, smitten spreder sig og mange får behov for intensivbehandling for at kunne overleve. Ingen er immune over for det. Derfor er brug for alvor og bekymring. Vi skal ikke gå i panik, men vi skal handle. I må forvente flere initiativer den kommende tid. Man skal vitterligt følge myndighedernes anbefalinger,” fortæller Mette Frederiksen.

11.06:

“Alles adfærd bliver afgørende for om strategien kommer til at virke. Det betyder også, at dem som ikke er farezonen, skal tænke på, at det er der andre mennesker, der er. Man skal ændre adfærd. Hvis mange danskere bliver smittet, vil kapaciteten ikke kunne følge med på intensivafdelinger. Derfor er det vigtigt at understrege at vi kan komme i problemer i et stærkt sundhedsvæsen. Vi kan komme til at mangle udstyr og mandskab, f.eks. ved respiratorbehandling,” siger Statsministeren.

11.07:

“Vi har haft fokus på ældre borgere, der kan være udsatte, men det kan andre også være. F.eks. mennesker med lungesygdomme og andre livstruende tilstande. Derfor vil vi arbejde mod at fortælle, hvordan man skal forholde os. For det andet, så har Udenrigsministeriet ændret rejseoversigter. Man skal ikke rejse til de røde områder, og hvis man er, skal man hjem og man skal i karantæne i 14 dage. Det betyder også, at studieture ikke skal gennemføres.” fortæller Mette Frederiksen.

11.09:

“Myndighederne kommer med opfordringer til, at udbyder af den kollektive trafik. Udbyderne bliver bedt om at sikre, at man ikke står for tæt. Det vil give udfordringer i forbindelse med myldretiden. Der kan blive behov for flere busser, pladskrav og der må ikke være flere passagerer end der er sæder til. Vi har ikke en færdig køreplan, men det går i denne retning,” fortæller ministeren.

11.10

“Personer der rejser ind i Danmark fra områder i rød, vil ikke længere kunne komme ind i lufthavene, man bliver ført uden om de sædvanlige terminaler, og man må ikke bruge offentlig transport. Man skal efterfølgende gå i karantæne. Al flytrafik fra de røde områder kan ikke længere lande i Danmark, eksempelvis fra Norditalien.”

11.11

“Jeg har mødtes med Folketingets partier, så vi kan hastebehandle love. Det kan gøre sig gældende i forhold til sundhedsvæsenet. Der kan også komme hastebehandling i forhold til de hjælpepakker, der præsenteres. Partierne i Folketinget har taget godt imod dette. I den situation vi står i, er det vigtigste hensyn at forsinke smitten mest muligt. Alle bliver nødt til at give hvert vores bidrag,” siger Mette Frederiksen.

11.13

“Dansk erhvervsliv er berørt. Derfor sætter vi gang i hjælpepakker. Vi præsenterer det allerede i eftermiddag. Jeg vil samtidig takke for den indsats, som mange mennesker udfører. Vi ved godt, at mange af de nye initiativer kommer til at være til sene. Jeg håber på stor forståelse og fleksibilitet. Vi skal passe mere på hinanden,” siger Frederiksen.

11.14

Nu taler Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke

Han fortæller om, at man vil løfte kapaciteten. Man vil indkalde alle medarbejdere, herunder mennesker, der er gået på pension for nyligt. “Vi får brug for alle, også studerende. Det kommer til at ske i samtlige regioner. Hvis ikke vi gør alt, hvad vi kan kun. Så vil vores Sundhedsvæsen ikke kunne håndtere situationen. Så vil vi se overfyldte sygehuse med mennesker på gangene. Vi skal gøre alt for at undgå dette,” siger Magnus Heunicke.

11.18. Nu taler rigspolitichef Thorkild Fogde

“Fra politiets side går vi sammen med transportørne i den offentlige trafik, så vi får gjort det sådan, at den offentlige trafik kan fungere bedst muligt. Vi har i går igangsat nye foranstaltninger blandt andet ved lufthavne, så vi sikrer os, at vi kan følge med,” siger Thorkilde Fogde.

11.20 Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministiet taler

“Vi ændrer hele tiden rejsevejledninger. Vi kommer til at anbefale, at man ikke rejser. Er man i orange eller rød ikke rejse. Hvis man er i et rødt land, skal man rejse hjem og komme i 14 dages karantæne. Er man i Danmark og er et land i rød eller orange, så skal blive hjemme,” siger Erik Brøgger Rasmussen.

11.25 Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen taler

“Et spørgsmål om dage eller uger før vi har smittespredning. Vi vel også se dette i Danmark. De har taget det med fra udlandet og kommer til at smitte hinanden. Mange siger, at det er bare en influenza. Man skal være opmærksom på, at det er de stærke og raske som smittes først. Vi må tage det mere alvorligt, ellers kommer vi til at se dødsfald. Det er meget bekymrende, hvad vi har set i Italien. Man skal tåle nogle forhold i samfundet for at beskytte de svage”, siger Søren Brostrøm.

11.44

“EU-landene forsøger at navigere så hurtigt, vi kan. Vi kommer til at begå fejl undervejs. Vi reagerer i en virkelighed, vi ikke har prøvet før,” siger Mette Frederiksen.

Vi stopper vores live-sending nu.Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer