Foreningen Rubicon har lavet et spændende program for 2020, hvor historieinteressede har mulighed for at dykke helt ned i historien. Emnerne strækker sig meget bredt og foredragsholderne der gæster Fredericia har masser af viden og erfaring med sig i bagagen.

Stemningen var således sat for årets første foredrag der blev holdt på Lokalhistorisk arkiv i Fredericia, hvor en tæt forsamling af interesserede kunne komme helt tæt på baggrundene, der ledte Danmark frem til den økonomiske katastrofe i 1814.

Historikeren Lars Christensen, Ph.d. fra Syddansk Universitet, kom med sin bogudgivelse “Svenskekrigene 1657-60 – Danmark på kanten af udslettelse” under armen og fortalte engageret for et intereresseret publikum. Lars Christensen er en af de førende specialister indenfor emnet. Han har beskæftiget intensivt sig med 1600-tallet på universitet. så der var virkelig stor og interessant indsigt at finde på denne tirsdag aften.

Der var meget viden at hente hos Rubicon (Foto: Fredericia AVISEN)

“Jeg har nok haft en lang kærlig til en tid, der ikke er andet end krig og vold og brutalitet. Men hvad var det egentlige der gjorde, at det gik som det gik for Danmark? Hvorfor tabte vi så store landområder”.

Den Westfalske Fred i 1648 afsluttede Trediveårskrigen. Blandt sejrherrerne var Sverige, som med sine nye territoriale besiddelser i Tyskland nu blev Nordeuropas førende stormagt. I samme periode besejrede Sverige samtidig Danmark i en række krige. Spørgsmålet var om Danmark-Norge med disse nederlag nu var endt i en bane, som automatisk ville føre til tabet af Norge til Sverige ved Freden i Kiel i 1814, eller om Danmark-Norge undervejs havde muligheder for at ændre denne udvikling?

Engagerede lyttere (Foto: Fredericia AVISEN)

Rubicons idegrundlag er at bidrage til en bedre forståelse og viden om nutidens politiske og militære konflikter. Man samarbejder med Fredericia Bibliotek, Lokalhistorisk Arkiv og Fredericia Gymnasium udover at der afholdes foredrag. Som medlem får man mulighed for at få viden i fællesskab med andre interesserede, men også på en måde hvor man kan spørge nogle meget kyndige mennesker til arrangementerne.

Aftenens arrangement var ingen undtagelse, for da Lars Christensen var færdig med sin fremlæggelse, røg hænderne op i lokalet. Der blev diskuteret og spurgt ind, så historien og forklaringerne blev meget levende.

Bøger trækker ikke bare støv til sig (Foto: Fredericia AVISEN)

Næste foredrag er d. 25. februar kl. 19.15, og det finder sted på Fredericia Gymnasium. Ph.d. & Dr. phil. Henrik Skov Kristensen, der også er museumsleder ved Nationalmuseet, Frøslevlejren og Kommandørgården, kommer og taler om det tyske mindretal i Sønderjylland før, under og efter 2. verdenskrig.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer