Jesper Houmark har stået på sidelinjen for FHK siden 2016, da klubben rykkede op i 1. division, men Houmarks trænermæssige baggrund går mange år tilbage og startede i Tjørring. Siden har han været forbi Herning-klubben Hauge og Århus Håndbold som ungdomstræner, og nu er han manden med ansvaret for Fredericia Håndboldklubs ligahold.

41-årig Jesper Houmark er en travl mand. Normalt ville en snak som denne være mest praktisk face-to-face, men med sit virke som ligatræner, U19-assistenttræner i FHK og ansat på Vejle Idrætsefterskole har han sit at se til. Det giver også nogle kilometer på de danske landeveje, og det gav en anledning til at tage snakken med Houmark, der havde en køretur på halvanden time foran sig, hvor emnet var Jesper Houmarks trænerkarriere fra den startede og frem til i dag.

»Jeg spillede selv håndbold med Jesper Nøddesbo, som jeg spillede ungdomshåndbold med på et fint niveau. To piger spurgte mig om jeg ville træne minihåndbolddrenge med dem. Jeg var 13 år dengang, og endte inde i Hauge i Herning, hvor jeg flyttede til som 16-17 årig,« siger Jesper Houmark.

Det leder snakken hen på en tidligere FHK’er, Matias Helt Jepsen. Ham har Houmark trænet i ti år som ungdomsspiller, fortæller han.

»Jeg trænede ham med Matias’ far, og fulgte deres årgang i ti år. Matias’ far havde trænet 1. divisions damer, og havde derfor god erfaring og lærte mig mange ting. Jeg var i Hauge i omkring 15 år, og flyttede så til Århus, hvor jeg fik deres U18-hold, som jeg trænede i seks år. Sideløbende trænede jeg Mads Lenbroch som U12-spiller og i Århus har jeg haft spillere som Frederik Krarup, Jimmi Andersen, Kasper Young, Martin Bisgaard og Jakob Mikkelsen. Alle dem har jeg haft i U18-regi og også trænet i FHK. For otte år siden blev jeg ansat på Vejle Idrætsefterskole, og der var det også ungdomshåndbold, men det er mega fedt at arbejde med,« siger Houmark.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia?gclid=Cj0KCQjwrZLdBRCmARIsAFBZllHEGyRU9Huy2LMo4BSZLNg5gZxLBqPpKf2kh52tf-YFOsHmOeGSYXgaAk2EEALw_wcB

I sommeren 2016 skete der noget nyt. Jesper Houmark skiftede ungdomshåndbolden ud med seniorhåndbolden i Fredericia, der er en hæderkronet håndboldby, som på daværende tidspunkt kæmpede med at komme tilbage i ligaen. Den officielle debut fik cheftræneren på udebane mod SUS Nyborg, hvor FHK vandt 24-29. Det nye eventyr startede dermed perfekt ud for Houmark, der fortæller, at han trives med presset, der var fra start i Fredericia.

»Det er fedt, når der er pres og forventninger. Ellers har vi ikke en hal, som koger og det er noget andet end ungdom, hvor man ikke er bundet af om  man vinder eller taber. Det er charmen ved det,« siger Jesper Houmark.

Undervejs i sin tid i FHK har der været flere gange, hvor holdet har været inde i en periode med flere nederlag i træk. Det skete blandt andet i FHK’s oprykningssæson til ligaen i 2018/19, hvor holdet først tabte et drama til TM Tønder og i runden efter tabte til Skive på udebane. Det fik snakken til at gå i kulisserne på Houmarks fremtid, hvis holdet ikke vandt den næste kamp mod Team Sydhavsøerne. Missionen lykkedes, FHK vandt og resten er historien om, at fredericianerne spillede en suveræn sæson og endte med at rykke op i sikker stil. Men var Jesper Houmark presset?

»Helt ærligt, nej. Jeg har hvilet i mig selv, og det har kun været et år af gangen jeg har skrevet kontrakt i alle årene. Det der kommer ude fra har ikke fyldt, selvom det da er træls at skuffe nogen.«

http://adp-as.dk

FHK rykkede op i 1. division 2015/16-sæsonen og efter to sæsoner, hvor man etablerede sig i rækken, så tog holdet skridtet og rykkede op i 2018/19-sæsonen.

»Vi synes selv, at vi var klar til det, selvom planen sagde, at vi først skulle rykke op sæsonen efter. Vi ville som minimum ud at spille om det, og vi endte med at være suveræne. Det var først sidst på sæsonen, at vi spilede lidt dårligt, da vi næsten var sikre på at rykke op. Det var også en sæson, hvor to hold vandt meget, men da vi vandt i Tønder var det en af de sjoveste kampe. Jeg tror, at man skal lede længe efter en lignende kamp i 1. division – den havde virkelig det hele. Hallen var stuvende fuld, og vi skulle vinde, da vi havde tabt den første kamp til dem. Vi kom stort foran, men var ved at smide det hele væk. Til sidst skulle vi vinde med to for at være bedst indbyrdes, og vi afgjorde det hele med et trickmål, som vi havde trænet på i ugen op til. Det var stort,« fortæller Jesper Houmark.

Jesper Houmark (i midten på billedet med champagne på anden række) kunne poppe champagnen udenfor Bavnehøj Hallen på Vesterbro, da oprykningen blev endegyldig. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Den 30. marts 2019 blev oprykningen officielt en realitet. FHK sejrede med 26-30 på udebane mod Ajax København for øjnene af 150 ellevilde medrejsende fans. Men det er ikke højdepunktet sportsligt for Houmark i den sæson.

»Det var en sjov dag. Vi var dog rykket op ligemeget hvad, så glæden nåede vi ikke rigtigt at få ud. Dagen var en fest, turen hjem og dagen var outstandning. Modtagelsen i Fredericia var virkelig fed, men det var federe i Tønder med kampen der. Festen efter Ajax var toppen af en fest,« siger Jesper Houmark.

Jesper Houmark til prematch interview med TV 2 SPORT forud for ligapremieren mod GOG. (Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen / Fredericia AVISEN)

Vi spoler tiden tilbage til d. 2. september 2019. For første gang siden nedrykningen i 2011 blev der spillet ligahåndbold i Fredericia. Hårene rejste sig på tilskuerne allerede inden kampstart, og nogen fældede en tåre. Efter kampen viste måltavlen 33-30 til FHK, men undervejs var der drama. Undervejs måtte der en challenge til. FHK var uenig i en dommerkendelse, der havde givet straffekast, og det viste sig, at Houmark havde ret. Armene kom i vejret i jubel i FHK-lejren, og da GOG tilsvarende følte sig bortdømt havde de ikke ret i deres challenge ville jublen ingen ende tage, da det var med til at gøre, at FHK vandt kampen.

»Vi kom med et hold uden den store ligaerfaring og hallen kogte helt vildt. Sejren mod GOG var fed og så synes jeg, at vi leverede en fin debutsæson uden at komme i nedrykningsfare. Drengene beviste klasse og det vi havde arbejdet med virkede. Det er jeg stolt af,« siger Houmark.

Hvad synes du om denne sæson hidtil?

»Vi mangler kun to point i forhold til at nå samme pointhøst som sidste år. Op til sæsonen skiftede vi fem spillere ud, og det kræver noget, og det skal man ikke være et geni for at se. Vi har hele tiden haft tålmodighed og vidst, at vores hold er godt. Vi har præsteret godt, men jeg måtte knibe mig selv i armen mod BSH, da vi førte 15-25,« siger Houmark.

Jonas Raundahl og Nikolaj Juhl Petersen er to af de ungdomsspillere, der er kommet på kontrakt. (Foto: FHK)

Tidligere i Fredericia Håndboldklub har man udviklet spillere som Peter Nielsen, Louise Burgaard, Kristian Stoklund, Jakob Frederiksen og det var også i FHK, at Casper U. Mortensen slog sit navn fast på den danske håndboldscene. Det næste kuld er på vej i FHK, hvor man har vist ungdommen tillid og indgået kontrakter med Jonas Kruse, Malte Pedersen, Lukas Karlskov, Nikolaj Juhl Petersen og Jonas Raundahl. Det er noget, der ligger Jesper Houmark meget på sinde med både hans fortid som ungdomsklubtræner, men også med sit virke på Vejle Idrætsefterskole.

»De her unge er uundværlige. De hjælper os træningsmæssigt, og vi har et kuld, der kan rykkes. Når vi træner og mangler en spiller, så kommer de og bidrager, og får en masse ud af det. Vi prøver på at lave en rød tråd, så spillerne føler det er genkendeligt,« siger Houmark.

Men hvordan laver man en rød tråd i håndbold? I fodbold er det lige til, da man kan sige, at man vil spille 4-4-2 med højt pres. Det giver Jesper Houmark svaret på.

»Det handler om man vil satse på kontra eller passe på bolden, og hvordan relgerne er i forsvaret. Vil man spille som Århus, der spillet individuelt eller spille bredt? Der har vi valgt at spille på kontra, dække op i et zoneforsvar og prøver at spille med stor bredde. I mange år har GOG haft patent på det med fart og kontra, men jeg synes, at vi er kommet godt efter det,« siger Houmark

Houmark har været i FHK i fem år nu, spørgsmålet er hvor mange år til han kan se sig selv i FHK?

»Jeg håber på mange år. Jeg er glad for stillingen, og jeg bliver ikke mindre glad, når resultaterne flasker sig. Jeg er ikke selv herre over det, men det er en klub med mange fede ting, og gode muligheder for ungdommen og senior. Jeg kæmper selv for faciliteterne til ungdommen, og heldigvis er Bent Jensen og Thomas Larsen med på den del med, at vi skal have gjort det endnu mere elitært,« fortæller Jesper Houmark og slutter med at fortælle, hvordan han får inspiration efter så mange år i samme klub:

»Det kan være, at jeg ser et U10-hold træne og ser noget der, men det at der også er udskiftning i truppen giver mig noget nyt. Jeg tror på kontinuitet, og jeg har ikke været under seks år nogen steder, og jeg synes selv, at jeg har haft fin succes i FHK og indfriet de målsætninger, der har været.«

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer