Lars Frederiksen skal fremover stå i spidsen for en stor ungdomssatstning i FHK, hvor han skal være U17-træner. Derudover skal han også være med til at scoute spillere til både ungdomsafdelingen og ligaholdet. Og netop det er en rolle, som Frederiksen glæder sig til.

Lars Frederiksen er i gang med at ordne ting i sit sommerhus. Turen gik derfor ad snoede veje mod Brenderup et kvarters kørsel væk fra Lillebæltsbroen. Med en mark som nabo, men også tæt på vandet med udsigt til sin nye arbejdsplads i Fredericia, og et generelt roligt kvarter kunne jeg forestille mig, at der er fred og idyl til at koble af fra dagligdagens strabadser.

Efter at jeg parkerede bilen i indkørslen kom Lars Frederiksen ud af terrassedøren og tog mod mig. Meget passende kørte der en håndboldkamp i tv’et, der var tændt, men den blev der dog slukket for, mens vi talte.

Senest har Lars Frederiksen været træner i KIF Kolding frem til februarmåned, hvor han blev fyret. Nu er han ikke jobløs længere, da han er blevet ansat som U17-træner i FHK.

“Det er et stort spring, jeg har været i gamet i mange år med Vejen, Team Esbjerg og KIF. Jeg har i de seneste 15-16 år haft fuld fart på med mediedækning og det pres, som der er hver dag. Så det er egentlig meget sjovt at prøve noget andet. Jeg har aldrig rigtig prøvet at arbejde med udvikling. Det har handlet om at præstere fra kamp til kamp. Man skal også tænke langsigtet, men hvis man gør det for meget, og pludselig taber fem kampe i træk, så går det ikke at man bare har tænkt langsigtet. Så bliver der kigget på resultaterne,” siger Lars Frederiksen og slår fast:

“Jeg siger ikke, at det er vigtigste er, at vi vinder alle kampene, men jeg skal udvikle de her talenter til at blive så gode, at de kan komme på ligaholdet. Jeg glæder mig til at udvikle dem endnu mere, og det har jeg ikke prøvet før. Når vi taler om at gå fra at have et ligahold i mange år til det her, så er det faktisk noget, som jeg har tænkt på i mange år.”

Det er ikke kun U17-trænerkasketten, som Lars Frederiksen har på. Han har også ansvaret for at scoute spillere.

“Så jeg er stadig med i gamet, men det er Jesper Houmark og Ole Damgaard, der har ansvaret på banen. Bagved skal jeg sammen med Thomas Larsen og Bent Jensen skabe et hold i Fredericia, som kan brødfødes med unge spillere og nogle ude fra. Vi skal ud at finde spillere på både den nationale og internationale scene, og i den forbindelse er jeg blevet spurgt om jeg vil være med,” siger Lars Frederiksen.

I en del sæsoner har Frederiksen været kvindetræner. Først i Vejen og sidenhen i Team Esbjerg. I Vejen førte han holdet frem til DM-bronze og Europa Cup-finalen, mens det i Team Esbjerg blev til DM-sølv, DM-guld og Europa Cup-finale. For et par sæsoner siden tog Lars Frederiksen springet og blev herretræner, og den erfaring ser Frederiksen gode muligheder for at trække på i FHK.

“Jeg var i Kolding i næsten to år, og har som aktiv spillet mange år i ligaen. Det kan jeg trække meget på. Det var en del af min hverdag, selvom jeg arbejdede med kvinder. Jeg har altid set herrekampe, og fulgt med i hvad der sker i herreligaen. Kammeraterne har spillet, og følger med, så jeg vil sige, at det har været meget tæt under huden,” siger Lars Frederiksen, der i denne sæson også prøvede noget nyt i KIF Kolding:

“Der var ikke nogen ansat som sportschef, så jeg tog mig af den del. Jeg var med til at forlænge kontrakterne og skabe et nyt hold til de kommende sæsoner. Derfor er jeg helt med på beatet på den front.”

Kommer til samme klub som sønnike spiller i

På FHKs ligahold er der en Frederiksen, nemlig Jakob. Det er Lars’ søn, men det er lidt af en tilfældighed, at det nu er den samme klub, som Lars er blevet ansat i.

“Det er ikke noget, som hverken han eller jeg har gået efter. Han kommer til at arbejde med Houmark og Damgaard, så i dagligdagen er der ikke så meget i det. Men jeg glæder mig til, at vi er i samme klub, og jeg kan følge ham endnu tættere,” siger Lars Frederiksen, der i mange år er kommet i FHK grundet netop hans børn:

“Min yngste er stoppet med at spille, men Jakob er der stadig. Derfor har Fredericia i mange år været en klub, som jeg er kommet i. Jeg kender rigtig mange omkring klubben, og det er en klar fordel.”

Fyringen i KIF Kolding

Lars Frederiksen blev i februar fyret i KIF Kolding, og det var noget af en pille at sluge. Ikke fyringen i sig selv, men måden det skete på.

“Det er det værste, som jeg har prøvet. Enkelte spillere mente ikke, at jeg skulle være i klubben,” siger Lars Frederiksen.

Forinden fyringen havde Lars Frederiksen forlænget sin kontrakt med KIF Kolding i to år. Efter fratrædelsen i KIF Kolding er der indgået en aftale mellem parterne.

“Jeg er derfor stadig på lønningslisten i Kolding i en lang periode,” forklarer Lars Frederiksen, som efterfølgende har kunne se sit nu forhenværende mandskab blot have vundet en kamp siden, at han blev fyret.

Kan hjælpe på flere parameter

FHK-træner Jesper Houmark har aldrig tidligere stået i spidsen for et ligahold. Det har til gengæld assistenttræner Ole Damgaard, men det er flere år siden, og der kommer Lars Frederiksen med en frisk ballast, som han kan hjælpe med.

“De kan først og fremmest spørge, hvis de føler, at der er noget, som jeg kan svare på. Som ligatræner handler det om at vide, at man kan stå meget alene. Det er rart at have folk omkring sig – jeg stod eksempelvis meget alene i Kolding. Det er vigtigt at kunne kommunikere og dele ting med nogen. Der er et stort spring fra 1. division til liga, hvor der er en helt masse med medierne, som man skal være indstillet på, og der er det rart at have nogen tæt på sig,” siger Frederiksen, der tror, at netop FHK vil få meget opmærksomhed til næste sæson i ligaen:

“Det er ikke som enhver anden oprykker, der kommer op. Jeg tror, at Fredericia vil få meget mere medietid end man har set ved tidligere oprykker. Det er en gammel håndboldby, som i sæsonens løb har haft over 2.000 tilskuere til en del hjemmekampe.”

Var netop historien med til at få dig til at vælge FHK?

“Historien betyder meget, men det essentielle for mig var lysten med at komme hurtigt tilbage, og her får jeg rammerne til at prøve noget af det, som jeg har lyst til,” fortæller Lars Frederiksen, der drømmer om at blive ligatræner igen:

“Jeg drømmer stadig om at komme ned på gulvet til de bedste igen. Det er rart, at jeg på det punkt har trænet både herrer og damer. I Kolding fungerede jeg også som sportslig leder, og det får jeg også muligheden for at prøve af her. Det synes jeg også er et spændende felt, som jeg kan være interesseret i at være en del af i fremtiden.”

Lars Frederiksen var senest cheftræner i KIF Kolding, og netop Kolding er en klub, som særligt i fankredse, er en klub man er i rivalisering med. Det er dog ikke noget, som Frederiksen tænker over.

“Der er ikke nogen klubber, som jeg ikke kunne tænke mig at være i. Så længe, at de har et spændende projekt vil jeg være der. Kolding har deres ting, og de er en meget vindende klub gennem årene,” konstaterer han.

Drømmene med U17-holdet

D. 13. maj starter Lars Frederiksens arbejde for alvor. Der har han første træningspas med U17-holdet i FHK, og det er noget, som han ser frem til.

“Min udfordring er, at jeg ikke kender dem. Jeg har talt lidt med folk, men jeg tager det i stiv arm og glæder mig. På forhånd har jeg besluttet, at jeg ikke har lagt mig fast på noget omkring den enkelte spillere, da de alle skal have muligheden for at vise sig frem for mig,” siger Lars Frederiksen og fortsætter:

“Min filosofi er, at se deres gode kompetencer og udvikle dem, som de har i forvejen. Det ultimative er at kunne det hele, men det er utopi at tro, at alle kan det. Derfor skal man ikke sige, at du mangler det og det, men arbejde med det i stedet for at udvikle yderligere på de kompetencer, som i forvejen er gode for den enkelte spiller. Er man eksempelvis en god skytte, så skal man putte endnu flere lag på den del af spillet så spilleren kan udvikle kompetencer til at spille i ligaen.”

Lars Frederiksen har på alle de hold, som han har trænet har én klar filosofi, og den tager han også med til FHKs U17-hold.

“Jeg har den kæphest, at jeg vil gøre sådan, at spillerne skal lære, at de fejl, som man laver, skal minimeres. Man skal turde at spille, men man skal vide, at vi ikke lige spiller og spiller uden at tænke os om. Det er lykkedes mig at implementere det på alle hold, som jeg har trænet,” siger Frederiksen, som til gengæld ikke har lagt sig fast på eksempelvis en forsvarsstrategi:

“På ungdomssiden er det vigtigt at komme igennem så mange forsvarsformationer som muligt. Jeg vil altid kigge efter hvilket spillermateriale, som jeg har til rådighed, og så vil jeg generelt forsøge at skabe en rød tråd til det, der bliver arbejdet med på ligaholdet.”

Hvad er ambitionerne til næste sæson for U17-holdet?

“Det er at spillerne bliver meget bedre end de er nu,” svarer Frederiksen uden tøven og kommer med slutbemærkningen:

“DM-stævner er ikke nødvendigvis ikke det øverste mål, men det er den personlige udvikling af hver enkel spiller udvikler sig. Det med DM-stævner afhænger også af, hvordan de andre hold ser ud rundt omkring, og det er ikke til at vide, hvordan de har forstærket sig i forhold til os.”

I forbindelse med ansættelsen af Lars Frederiksen har Fredericia Håndboldklub etableret et samarbejde med Campus Vejle. Læs mere om det her.

https://www.facebook.com/events/2002682916506460/