Fredericia Gymnasium har den seneste uge været i centrum af stor medieinteresse på grund af smittespredningen på gymnasiet. Rektor Poul Erik Madsen og vice-rektor Peter Knudsen har sammen med deres sekretariat været travlt beskæftiget med at håndtere situationen og også de mange henvendelser fra elever, forældre og medier.

På et pressemøde i går på rådhuset i Fredericia roste borgmester Jacob Bjerregaard gymnasiet for deres indsats under den bølge af smitteudbrud, der har ramt den selvejende institution. Under genforhandlingerne om en genåbning af Danmark stod det klart, at der ville komme udbrud i et eller andet omfang, og nu er det så en realitet rundt omkring i landet. Men hvordan håndteres situationen og hvem træffer egentlig beslutningerne?

Vi har talt med rektor og vice-rektor, der begge er travlt beskæftiget med at løse deres opgaver.

»Vi arbejder helt konkret efter de retningslinjer, der er udstukket. Dem læser vi og anvender. Vi har været på forkant, og allerede tidligt traf vi den beslutning at bede om at få testkapacitet, så eleverne kunne blive testet lørdag«, siger vice-rektor Peter Knudsen.

Myndighedernes strategi er ikke at lukke skolerne, men derimod at sende klasser hjem, hvor der forekommer smitte. Tanken er at det er isoleret til klasser, hvor elever færdes sammen dagligt. Men virkeligheden har vist sig at være anderledes. De unges færden er ikke helt så nem at afkode, som man fra statens side havde forestillet sig. Efterhånden som eleverne på gymnasiet er blevet smittet, ses der nu også udbrud rundt omkring på Folkeskolerne i Fredericia, hvor søskende smitter hinanden på forskellig vis.

»Vi kan se at smittekæderne har viklet sig ud fra klasserne og rundt via nogle fester. Der har været søskende. Der har været kærester. Jeg har sagt det et par gange: Aldrig har rektor på gymnasiet vidst hvor mange der har kysset hvem«, siger rektor Poul Erik Madsen.

Men han slår også fast, at eleverne er smittet i fritiden. Derfor opfordrer rektoren også eleverne til at tænke sig om i deres fritid. På spørgsmålet om, hvornår der vil være nok smittede til at man vil lukke gymnasiet, svarer Poul Erik Madsen, at det vil bestyrelsen skulle tage stilling til. Men samtidig arbejdes der ud fra den anviste metode om at hjemsende klasserne, teste eleverne, og herefter tage stilling fra situation til situation.

Det er først og fremmest gymnasiet selv, der skal træffe en beslutning om at lukke, hvis de finder at det er nødvendigt, med mindre at myndighederne vælger at træffe en beslutning for alle institutioner. Helt afklaret er det dog ikke, for de nye beføjelser der er kommet til verden under coronakrisen via Folketingets lovvedtagelse om indsatsen under pandemien, burde også give myndighederne mulighed for at gøre dette. Men i første omgang er det gymnasiet selv, der må arbejde med problemerne, hvor de samtidig rådgives og drøfter situationerne med myndighederne:

På gymnasiet har man arbejdet ud fra de retningslinjer, der er kommet fra sundhedsmyndighederne, men den kaotiske udvikling i smitteudbruddet har givet meget arbejde til ledelsen. Men gymnasiets ledelse og medarbejdere er også endt i frontlinjen i forhold til at skulle håndtere udbruddet af coronavirus. Hverdagen er blevet udskiftet med kriseledelse, men man har været godt forberedt længe før eleverne vendte tilbage til skolen efter den lange nedlukning i foråret og hen over sommeren.

Der er også problemer med at få enderne til at hænge sammen. Eksempelvis skal man teste eleverne to gange, men elever der er testet negative er i sundhedssystemet blevet nægtet en anden test. På nuværende tidspunkt er der også opstået ventetider for test, da presset på testsystemet er steget markant.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer