Allan Hansen Automobiler blev i 2015 Børsen Gazelle med sit leasingselskab og modtog den prestigefyldte titel som ”Årets Brugtvognsforhandler”. Med en omsætning på godt 400 millioner kroner og et lager af tyske kvalitetsbiler længere end øjet rækker, har virksomheden opnået succes i gode og dårlige år. 35 er gået. 35 år med overskud.

Af Andreas Dyhrberg Andreassen

Vejen til Daugård går via Vejle mod Juelsminde. Jeg skal besøge Allan Hansen Automobiler A/S. Allan Hansen, der selv lægger navn til virksomheden, har en stor forkærlighed for tyske biler i luksusklassen, men det er ikke luksusbilerne, der rammer øjnene i rundkørslen ved den imponerende bilforretning. Flotte sommergule rapsmarker i flor rammer øjets linse. Som om det ikke er nok, rejser en farvefyldt regnbue sig over Allan Hansen Automobiler A/S.

1. februar 1981 startede Allan Hansens eventyr. Jeg møder ham i dag 35 år senere. Han fortæller om en rejse med held, uheld, gambling og succes i en cocktail, hvor resultatet kunne smage af alt fra en saltet og syrlig Bloody Mary til en sød og frisk Piña Colada.

Tre måneder før gartnereksamen sprang Allan Hansen fra. Han fik et par småjobs. Han købte biler og begyndte at sælge dem med profit.

Vil du have en kop kaffe? Spørger Allan. Ja tak, svarer jeg og tager plads ved bordet.Allan trykker på kaffeknappen på den moderne maskine, der leverer alt fra cappuccino til kakao. Vi sidder ved bordet ved siden af sofagruppen. TV’et på væggen viser TV2 News, radioen spiller klassikere via højttalerne rundt om i salgsudstillingen, hvis design er enkelt og varmt på den hjemlige måde.

Invalidepensionist eller direktør?

Få måneder efter iværksætterdebuten kører Allan galt, så galt, at livet kunne være sluttet. Han kommer for stærkt ud af en kurve i Daugård og rammer en lastbil. Allan Hansen tilbringer adskillige måneder på sygehuset. Sygehuset var ikke ukendt for ham. En rideulykke resulterede tidligere i, at han aldrig fuldførte 9.klasse.

”Jeg havde en billet til at blive invalidepensionist. Men jeg ville mere. Jeg ville livet. Det skulle ikke være slut så tidligt. Jeg var 22 år. Jeg kæmpede mig tilbage og har haft et godt og lykkeligt liv, trods mine smerter.”

De få penge, som Allan havde sparet op, var smuldret væk, mens han var på sygehuset. Bilerne stod stille på gårdspladsen og faldt i pris. Men helbredet og forretningen kom på fode igen, flere medarbejdere kom til og forretningen begyndte at blomstre.

Passion og fascination for tyske luksusbiler

I 1985 så han potentialet i at købe og sælge fine tyske biler i ny og næ. Selv elsker han AUDI A8, men kører en BMW 740d lige for tiden.

Hvad er der med dig og tyske biler?

”Kvalitet, komfort og køresikkerheden er i top. Bilerne har et fantastisk design. Vi var blandt de første i 1985, der tilbød danskerne brugte tyske kvalitetsbiler og vi gjorde det så godt, at det blev en niche for os,” fortæller Allan og fortsætter:

”Der var mange købere til de lækre biler, så når jeg havde pengene til det, så slog jeg til. Du skal huske, at dengang hang pengene heller ikke på træerne. Men det blev en god forretning med de tyske biler.”

Allan Hansens første biludstilling på den nuværende adresse i Daugård så dagens lys i 1985 Bilerne stod tæt udenfor. I dag er de mange biler samlet under en nybygget topmoderne salgsudstilling. Porsche, Mercedes, BMW, AUDI og et par svenske Volvoer fylder den imponerende udstilling op. I klargøringen hænger to tyske flag. Der er også tyske biler på værkstedet og køen til vaskehallen prydes af VW, AUDI OG BMW. Tyske biler er et kerneprodukt for Allan Hansen Automobiler A/S.

Generationsskiftet er i gang

Allan er i dag 57 år, og selvom det ikke er nogen høj alder, har han tænkt på generationsskiftet. Hans øjne signalerer, at der er en plan, men om han er 65 eller 70, når han overlader tøjlerne til de yngre kræfter, må tiden vise.

Allan ejer i dag forretningen sammen Martin, og Kenneth. Den første er hans søn, imens Kenneth har været med i over 30 år. Han startede som fejedreng, blev uddannet mekaniker og er i dag salgsdirektør.

Kapløb med checken

Livet som selvstændig ligger i Allans DNA. Faren og resten af familien har været selvstændige og de mange timer, der skal lægges for at opnå succes, er også blevet lagt. Allan Hansen har haft weekendvagter fra starten af, og først da han blev 50 år begyndte han at trappe lidt ned på weekendarbejde. Skiture og rejser med familien har også fyldt livet for den driftige forretningsmand.

”Jeg tilbragte mange timer i butikken og det gør jeg stadig, men jeg kan jo godt lide mit arbejde. Vi behandler vores kunder godt og vi har kunder, vi har handlet med gennem mange år. Det betyder meget for os, så selvom det har krævet mange timer, så har det været det værd.”

35 år over med overskud fortæller sin egen historie, men jeg kan ikke lade vær med at spørge hvordan.

”Det har været learning by doing, men jeg har været utrolig god til at se en forretning. I dag går det stærkt. Sprog og uddannelse er en nødvendighed i dag, men det var lettere, da jeg startede. Min succes er kommet via mange arbejdstimer og en god portion forretningsmavefornemmelser.”

Set i bakspejlet kunne meget være gået galt. I dag er Allans økonomiske frihed total. Han kan gøre, hvad han vil, og han skal ikke spørge om lov, men sådan har det ikke altid været.

”Jeg husker tydeligt, hvordan vi kørte om kap med checken hele tiden. Kassekreditten var trukket op og så kom de gode tilbud. Så skulle man falde på knæ for bankmanden. Fredag aften skrev vi en check til betaling for den dyre bil, i weekenden skulle den sælges, så der var dækning, når banken åbnede igen mandag morgen”.

God kundebetjening giver resultater

”Rettidig omhu og en stor portion kundeservice har helt sikkert bragt os langt. Hvis vores kunder ringer med et problem, så skal det hellere løses i dag end i morgen, det har altid været mit mantra.”

Allan løber ud til nogle kunder, og jeg bliver siddende. Jeg sidder i salgsafdelingen, hvor Ermin og Kristian servicerer de potentielle kunder, der går rundt. Der bliver budt velkommen og smilet. Kunderne går mange runder rundt om bilerne, der både ligner og koster halve og hele millioner. Jeg går mod udgangen og møder et ældre ægtepar, der er ved at få leveret deres Mercedes. Deres øjne udtrykker stolthed og glæde ved deres nye bil. Den glæde udtrykkes med stolthed i hele Allan Hansen Automobiler A/S i Daugård om det er værkstedet, salgsudstillingerne, klargøringen eller bogholderiet.