Forside Debat Forureningen i Fredericia som ingen tør tale om

Forureningen i Fredericia som ingen tør tale om

DEL

Byrådet taler meget om det grønne Fredericia, ja byens Borgmester Jacob Bjerregaard er såmænd også formand for KL Teknik og miljø, han er fast skribent på Altinget vedrørende miljø.

Det Grønne Rum er Fredericia Kommunes showroom og dialogrum for en grøn og bæredygtig udvikling af Fredericia.

Men der er noget der ikke helt stemmer.

For samtidig har byen en borgmester, der også jubler over de mange krydstogtskibe, der ankommer til Fredericia, det skaber vækst osv., siger han. Man er også i gang med at etablere boliger og virksomheder på havnen, men musiken passer ikke helt.

19 krydstogtskibe (i 2019) der ligger til kaj a 10 timer, hvor meget mon de forurener ?

I københavn har der været nogle undersøgelser, og ja en af undersøgelserne siger, at 1 stk. gennemsnitskrydstogtskib, der ligger til kaj i 10 timer, forurener med lige så meget CO2, som 10000 biler, der kører fra København til Milano.

19 Krydstogtskibe a 10 timer til kaj, forurener altså med CO2 svarende til hvad 190000 biler gør, når de kører fra København til Milano.

Et stort krydstogtskib brænder ca. 3.000 liter fuel oil (bunker oil) af i timen, når det ligger i havn.

Men så kommer vi til det rigtige slemme, for det her fuel oil (bunker oil) udleder rigtig mange fine sundhedsskadelige partikler, kvælstofoxider, svovldioxid, tjærestoffer, benzen mv.

NOx-udledningen fra et stort cruiseskip ved kaj i ti timer svarer det årlige udslip fra ca. 875 personbiler. 19 x 875 = 16625 bilers årlige udslip.

NOx består af kvælstofdioxid og kvælstofoxid

De her sundhedsfarlige stoffer, de udledes koncentreret ved havnen og i området omkring havnen.

En mulighed kunne være at skibene tog el ind fra havnen, og satte motorerne i stå i de 10 timer, men af de oplysninger, der ligger på internettet, fremgår det at sådan et anlæg vil koste op mod 75 mill kr., endvidere er det meget få af krydstogtskibene der kan tage mod el.

Endvidere er det kendt, at en opstart af en kold motor forurener betydligt mere end en varm.

Man prøver nu at gøre fuelolien mere miljøvenlig fra 2020, men forureningen vil stadig være af stort omfang.

Det store spørgsmål er så, hvor stor en sundhedsmæssig effekt vil det her få på borgerne, der bor og arbejder omkring havnen og de kommende borgere og virksomheder der planlægger at ville etablere sig på det nye havne område ?? altså klods op ad de her krydstogtskibe, og der ligger jo tilmed også andre skibe til kaj.

Mange taler om Shells olieforurening, men det her er en forurening ingen tør tale om.   

Kenneth Jensen

https://danbolig.dk/bolig/fredericia/7000/villa/2452761p018-245
Annonce – klik på billede for at se huset


DEL