På den midlertidige parkeringsplads i Kanalbyen har Forsvaret sat en stor undervisningstrailer op, så unge fredericianere kan få mere praktisk læring til samfundsfag om Forsvaret.

Der er blikfang for alle pengene i Oldenborgade. På den store trailer er et billede af et jægerfly og ved siden af holder en Eagle 4. En soldat går og holder øje i fuld uniform.

forsvaret
Eagel 4 Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Inde i den store trailer med navnet, Checkpoint One sidder elever fra Realskolen. Det er niende og tiende klasse som får undervisning i udenrigs- og sikkerhedspolitik.

forsvaret
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Vi hjælper med at få banket noget viden ind i de unge mennesker fra niende og tiende klasse. Fredericia Realskole har bedt os om at støtte dem i samfundsfag, så kan vi give nogle bidrag med på, hvad det egentlig er der foregår og hvordan verden er skruet sammen. På en anderledes måde end lærerne normalt vis gør det, vi kommer udefra, vi har været ude i verden og se og opleve verden på den hårde og den mindre hårde måde, hvad det egentlig er der foregår og hvordan det foregår”, siger Harald Sørevik fra Forsvarets Personalestyrelse.

forsvaret
Anna Schou, Matilde Lykkegaard og Patricia West er alle fra 9A. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Vi har hørt om, hvilke opgaver militæret har i Danmark, hvor de er udsendte henne i verden og lidt om NATO”, siger Anne Schou.

Pigerne følte sig mere oplyste efter deres møde med Harald.

forsvaret
Eagle 4. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Vi går konkret ind og fortæller de unge mennesker, hvad vi har opnået de forskellige steder, hvad er det måske, vi er kede af, at vi ikke opnåede. Hvad er det vi frygter, at fremtiden kan bringe og hvordan en organisation, som FN fungerer. Hvordan fungerer det danske folkestyre i forbindelse med, at vi skal udsende politi og militær rundt omkring i verden”, siger Harald

Harald Sørevik fortæller om indsatsen i Fredericia

Harald Sørevik Forsvarets Personalestyrelse som har hovedsæde i Ballerup

forsvaret
Inan Kiy er med som blikfang med sin kollega fra Varde. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Inan Kiy står foran vognen Checkpoint One, han arbejder til dagligt hos IA på Varde kaserne. IA står står for Informations Aktivitetskompagniet.

forsvaret
Udrustning fra forsvaret. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Min kollega og jeg er ude for at støtte Forsvarets Personalestyrelse. Vi er mere med som blikfang, vi har et af vores køretøjer med, en Eagle 4. Vi har også udrustning med, det kan godt blive lidt kedelig for de unge at sidde og lytte, så får de lov til at se en panseret bil og vores udrustning”, siger Inan.

forsvaret
Våben er det helt store trækplaster. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Efter foredraget var forbi kunne man tilse udrustningen, det var et sikkert hit. Specielt våbnene var i høj kurs.

forsvaret
Der tages sigte mod Lillebælt. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var tydeligt at se at at de unge skoleelever fra Realskolen trængte til at brænde lidt krudt af. Anntoinette Klose og Lisa Zederkof-Hansen fra 10X trak i veste og hjælme og var klar til forsvare Fæstningsbyen.

forsvaret
Anntoinette og Lisa er piger i trøjen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var en skæg og informativ time, som eleverne havde, hvor de blev klogere på den danske indsats og fik lidt praktik blandet ind i deres samfundsfag.

forsvaret
Lisa er ved at iføre sig vesten. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN
www.fhk.dk