Forside Erhverv Forældrekøb: Vælg den rigtige beskatningsform

Forældrekøb: Vælg den rigtige beskatningsform

DEL
Foto: Boligsiden.dk

At leje en bolig ud til dit barn er det samme som at drive en udlejningsvirksomhed, og dét er der skattefordele ved. Hvis du vel at mærke vælger den rigtige beskatningsform. Nysgerrig? Læs med her.

I det sekund dit barn underskriver lejekontrakten på den bolig, du har købt, bliver du virksomhedsejer med alt, hvad det indebærer af regnskab, bogføring, moms og bilag. Det kan være en kompliceret affære, men det behøver ikke at være det – ikke hvis du sætter dig grundigt ind i sagerne.

Efterspørgslen på egnede boliger til forældrekøb er støt stigende i takt med, at det bliver sværere at finde en billig lejebolig i universitetsbyerne. Men hvad dækker begrebet forældrekøb helt præcis over og hvilke skattemæssige fordele får du, hvis du lejer en bolig ud til dit barn? Vi gennemgår det hele og giver dig det fulde overblik.

Hvad er forældrekøb?

Når du køber en ejerbolig med henblik på at leje den ud til dit barn, foretager du et såkaldt forældrekøb. Interessen for denne type investeringer er stigende, og det er en god mulighed for at hjælpe dit barn med at få tag over hovedet til en acceptabel pris – og så kan du drage nytte af de skattemæssige fordele.

Selve udlejningen fungerer rent juridisk som traditionel udlejningsvirksomhed, og derfor skal du sørge for at holde regnskab med indtægter og udgifter, ligesom du skal gemme alle dine bilag i minimum 5 år. Synes du, det er bøvlet at håndtere den daglige bogføring, kan du i stedet overlade arbejdet til en bogholder.

Udnyt skattefordelene

Der kan være en række attraktive skattefordele forbundet med et forældrekøb, men det kræver, at du sætter dig ind i reglerne og træffer den rette beslutning i forhold til beskatningsform. Vi beskriver dine muligheder nedenfor, men du kan med fordel alliere dig med en revisor allerede inden, du underskriver købsaftalen.

De tre beskatningsformer, du kan vælge mellem, er: virksomhedsordningen, kapitalafkastordningen og personlig skat.

1) Virksomhedsordningen er den skattemodel, der oftest benyttes ved forældrekøb af den simple årsag, at det er den, der giver flest penge mellem hænderne. Vælger du virksomhedsordningen, skal du oprette en udlejningsvirksomhed. Det giver dig mulighed for at fratrække renteudgifterne i overskuddet af den husleje, dit barn betaler, hvilket i sidste ende betyder, at du skal betale mindre i AM-bidrag og eventuel topskat.

Medmindre du har arbejdet med udlejningsvirksomhed i mange år og kender de juridiske og skattemæssige perspektiver for den type virksomhed, er det ikke noget, du kan klare selv – du skal have hjælp af en revisor.

2) Kapitalafkastordningen er ikke helt så kompliceret som virksomhedsordningen, men du har stadig brug for en revisor til alt det praktiske. Samtidig er de skattemæssige fordele sandsynligvis ikke helt så store som ved virksomhedsordningen, om end noget af afkastet beskattes som kapitalindkomst, og det skal du ikke betale AM-bidrag af.

3) Personlig skat er en model, der er helt ligetil. Her registrerer du blot lejeindtægten som indkomst på din årsopgørelse, og du kan gøre det uden hjælp fra en revisor. Ulempen er dog, at du ikke får nogle skattemæssige fordele og samtidig risikerer du at betale en langt højere skat af indtægten, end du behøver.

http://bit.ly/LethiFredericia
Skal du med? Så klik her, og få foredrag, MAGNUM-is og bobler med i købet.
DEL