Studiestarten nærmer sig – og der bliver rift om de billige boliger. Hvor skal dit barn bo? Er forældrekøb en mulighed?

Blog af Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh

Jeg holdt godt øje med posten den dag. Havde han mon en tyk eller tynd kuvert med? I virkeligheden var det pjat, jeg var ret sikker på at komme ind på økonomistudiet – jeg opfyldte alle betingelser – alligevel var jeg spændt. Brevet var tykt og glæden og spændingen spredte sig i kroppen.

Så kom næste tanke: Nu skulle jeg flytte hjemmefra, og hvor skulle jeg bo?

Jeg endte i en andelslejlighed på 34 kvm., hvor jeg gav 24.000 kr. for andelen. Så var der godt nok også bad i kælderen. Jeg var lykkelig – og jeg kom til at kende mine naboer og deres morgenvaner rigtigt godt. Alle vidste, at det gjaldt om at komme ud i badkøen før hende, der læste til sygeplejerske. Ellers blev dagen presset fra start – eller man måtte nøjes med en truckervask på det sparsomme toilet. Jeg har dog en fornemmelse af, at den standard ikke dur hos dagens ungdom.

Udsigt til rekordmange nye studerende

Den 28. juli i år er dagen, hvor mange unge vil holde øje – ikke med posten, men med e-boksen, der nok vil blive flittigt opdateret. Her kommer svar fra uddannelsesinstitutionerne, om man er optaget. Coronatiden har gjort, at mange unge ikke kan tage på jordomrejser eller lignende, så det forventes, at rekordmange vil søge og blive optaget på de videregående uddannelser. Det kommer til at betyde noget for boligmarkedet.

Skal aviserne igen fortælle om unge, der starter med at bo i telt på campingpladser eller på anviste fodboldbaner? De vil få en noget anden studiestart end dem, der har fundet et fast sted at bo.

Er forældrekøb en god forretning?

Her er det jo så, at man som forældre gerne vil hjælpe, men hvordan er det nu med forældrekøb?

I forbindelse med finansloven 2020 blev det vedtaget, at skattefordelene ved at lave forældrekøb forsvinder. Hidtil var det sådan, at man som forældre kunne købe en lejlighed i virksomhedsskatteordning og få et rentefradrag på op til cirka 56 pct. af renteudgifterne. Det var en attraktiv mulighed – særligt hvis man betalte topskat. Den mulighed forsvinder pr. 1 januar 2021 – med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at også nuværende ejere af forældrekøb vil opleve, at det bliver dyrere at have en eller flere forældrekøbslejligheder.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer