I dag er der stort set frit valg på alle hylder, når man vil være medlem af en a-kasse. Nogle er stadig meget fagspecifikke, men de fleste a-kasser er tværfaglige og henvender sig derfor til et bredt spektre af fag og uddannelser. Men for få sætter sig ind i, hvad de forskellige a-kasser reelt tilbyder deres medlemmer og endnu færre udnytter de karrierefremmende tilbud, som nogle af landets a-kasser giver.

Hovedformålet med at være medlem af en a-kasse er, at man derved har sikret sig selv økonomisk, hvis man en dag står uden job. Når man er medlem af en a-kasse, er man garanteret dagpenge fra første dag, man er ledig, og i en periode på op til 2 år. Det er i sig selv en ret god årsag til at vælge at være en del af de danske a-kasser, men der er meget mere at få ud af sit månedlige kontingent – også for dem, der stadig er i job eller under uddannelse.

Der er meget af hente i et a-kasse medlemskab, hvis man sørger for at være tilknyttet en, der matcher ens behov og ønsker. Det er eksempelvis oplagt for en universitetsuddannet at blive medlem af a-kasser for akademikere, hvor der er karriereudviklende tilbud og hvor a-kassens medarbejdere fungerer som karrierepartnere for deres medlemmer frem for ”bare” at oplyse dets medlemmer om krav, vilkår og dagpengeregler. I dag stilles der ofte mangeartede krav i jobannoncer, hvor det forventes at ansøgeren har fingeren på it-pulsen. Den udvikling bruger flere og flere a-kasser til at videreudvikle deres medlemmer, så de ikke bliver tabt på gulvet i et stadigt mere digitalt arbejdsmarked.

A-kasser er i dag meget mere end et dagpengetilbud

En a-kasse for højtuddannede tilbyder sparring i udvikling af arbejdslivet – også mens man er i job. Karrierefokuserede a-kasser målretter deres tilbud til medlemmernes niveau og behov, og derfor finders der en lang række skræddersyede tilbud, der netop matcher medlemmernes kompetencer og som oven i købet giver plus på CV’et. Der er kurser i CV- og jobansøgninger, som man kan deltage i, men også workshops i IT-programmer som Photoshop, InDesign, videoproduktion, Excel og LinkedIn-masterclasses, der kan give CV’et et nøk opad og kan blive det udslagsgivende i en jobansøgningsproces. For medlemmer der er i job, er der mulighed for at deltage i gå-hjem-møder og webinarer. Man kan desuden altid bede om personlig (og nogle steder juridisk) rådgivning og endeligt kan a-kasser være gode som netværksfremmende.

Der er kort sagt rig mulighed for at få værdi for pengene, med fordele og tilbud for alle: Uanset om man stadig er studerende, i job, ledig, selvstændig eller leder. Og når kontingentet til a-kasser løber op i nogle tusinde kroner årligt, bør flere danskere udnytte a-kassers muligheder og tilbud, frem for udelukkende at bruge medlemskabet som adgangsgivende til dagpenge. Ens arbejdsmuligheder og karriereambitioner ændrer sig for mange i løbet af et arbejdsliv, og derfor er det nemt at skifte fra en a-kasse til en anden, når og hvis ens behov ændrer sig.