Fredericia AVISEN besøger FC Fredericias Groundsman på Monjasa Park, hvor den største stabilitet i år har været det flotte græstæppe. FC Fredericia spillede sig frem til store TV-kampe i pokalturneringen i år og her stod banen flot og grøn.

Vi møder Groundsman Jørn Jensen på sin elskede arbejdsplads, Monajsa Park. Normalt når man kommer på stadion, har man spillerne og bolden for øje. Jørn har øjnene og hænder fokuseret på græsset konstant.

Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Banen er ved at blive gjort klat til at få varme under græstæppet, så den lever op til nye krav i divisionen. En gravko er ved at lave en prøve på det kommende arbejde. Jørn holder øje med processen på nærmeste hold. Jørn er stolt af det græstæppe, som han har passet i 12 år. Han var oprindeligt brolægger, men med alderen var det en fornuftig ide med at skifte stenene ud med græs. Han blev tilbudt at tage Groundsmanuddannelsen og takkede straks ja. Siden dengang har interessen ligget på at skabe de bedste betingelser for byens hold.

Jørn kan nemt bruge 37 timer om ugen i vækstsæsonen på at pleje græsset på Monjasa Park, han sætter en ære i, at græsset altid står skarpt. Udover græsset på stadion er der også træningsbanen. Mens vi går hen over grønsværen går det op for mig, hvor meget Jørn går op i sit arbejde, han bukker sig og samler sten eller knolde op flere gange. Man står med følelsen af, at han kender hvert et græsstrå på banen.

Groundsman
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Vi har en god bane, de hold der kommer her er glade for at spille her, det er det, vi hører. Når det nye varme er lagt i banen, er den fuldt ud superligaklar,” siger en stolt Groundsman.

Til en god bane hører det til, at den bliver passet og plejet, at den bliver klippet, når den skal klippes, der gødes, når der skal gødes. Jørn fortæller om det gode netværk som de forskellige groundsmen har, konkurrencen blandt spillerne spejler sig ikke til dem, der leverer det perfekte underlag. “Hvis jeg har nogle udfordringer kan jeg altid ringe til Aarhus, Herning eller Odense. Vi hjælper hinanden”, siger Jørn

Vi snakker om der ikke også er konkurrence imellem de forskellige groundsmen. Det er der selvfølgelig. I Superligaen får græsset meget tv-tid og der er det vigtigt, at det ser godt ud, gejlet med tern og helt kortklippet.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jørn fortæller, at om tre til fire uger, er der etableret varme i banen. Så skal den topskæres og der skal såes en ny bane. Jeg regner med at den står klar, når vi går i gang omkring første august igen”, siger Jørn.

Groundsman
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Vi går sammen hen og kigger ned i den nye udgravning, der stopper lige på kanten af stregen, som en bold, der ruller uden at komme ud over linjen. Jørn beskriver jordlagene således, “det første lag på 30 centimeter er vækstjord, det næste er 20 centimeter filtersand og så er der 20 centimeter drænsand, som ligger oven på rå jord. Jørn holder øje med en et lille læk på røret under jorden, jeg forlader ham, så han fortsat kan besigtige prøvegravningen.

Tak for kigget – Forza FC Fredericia og Jørn Jensen.

Annonce