Regeringen fremlagde mandag eftermiddag deres (længe) ventede udspil til en aftale om tidligere tilbagetrækning for de mest nedslidte i samfundet. “Nu er det Arnes tur”, lød det på både plakater og i flere taler i løbet af folketingsvalgkampen for et år siden. Nu er det blevet Arnes tur, forsikrer den lokale socialdemokratiske folketingskandidat, Jens Jonatan Steen.

“I min optik er det helt afgørende i det her, at det er den største styrkelse af velfærdssamfundet i det 21. århundrede. Det er første gang siden 90’erne, at man har talt om en forbedring for arbejderne i stedet for de sædvanlige politiske diskussioner om nedskæringer, effektiviseringer eller privatiseringer”, slår Jens Jonatan Steen fast i et interview til AVISEN.

“Socialdemokratiet satte ved det seneste folketingsvalg en ny dagsorden. En dagsorden der skulle handle om lønmodtagerne og de der har været længst tid på arbejdsmarkedet fremfor alle mulige nye effektiviseringer og nedskæringer. Med det her begynder vi endelig at tale om de faglærte og de ufaglærte, dem der med deres krop i mange år har betalt prisen uden at de har fået noget igen. Det er ofte blevet glemt, men det bliver de heldigvis ikke af den her regering”, forklarer Steen.

“Vi lovede det her før valget og nu indfrier vi det løfte. Lars Løkke kaldte det for et ‘bluff’ og mente ikke at der nogensinde ville komme et udspil. Hans arvtager Elleman taler nu om et ‘hvis’ der er nedslidte i samfundet. Vi kender tallene, statistikkerne og vi kender alle sammen en eller flere der allerede er nedslidt og mærker det hårde arbejdsliv på deres krop”, siger Jens Jonatan.

Det er en rettighed – og ikke noget man skal tigge og bede sin læge om at få

Jens Jonatan Steen, Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Fredericia

“Det er helt afgørende for mig, at det her er en rettighed. At de der har været længst tid på arbejdsmarkedet nu får en rettighed til at trække sig tidligere tilbage. Det er en rettighed – og ikke noget man skal tigge og bede sin læge om at få. Ingen andre end en selv skal vurdere om man har brug for at trække sig tidligere, hvis man er blandt de der har været længst tid på arbejdsmarkedet”, forklarer den lokale folketingskandidat.

Da Socialdemokratiet fremlagde deres ønske om en tidligere tilbagetrækning skabte det røre i dansk politik – og hurtigt fandt den tidligere regering frem til en løsning om “seniorpension”, hvor et lægeligt skøn afgør om man har ret til en tidligere tilbagetrækning. “Det er ikke nok”, måtte man forstå fra mange socialdemokrater, der dog stemte for med argumentet om, at “det er bedre end ingen løsning”. Men selvom der var kritik af løsningen, så hænger regeringen nu noget af sin hat på den indførte seniorpension – for den skal fange nogle af de tilfælde, som den nye ret til tidligere tilbagetrækning ikke kan fange, forklarer de.

“Det har aldrig været et bluff at skælde ud. Vi har brug for en både-og løsning. Det man løser med en seniorpension er at syge mennesker får lov at trække sig tilbage gennem en visitation. Ovenpå det, så kommer det at de der har været længst på arbejdsmarkedet får en tryghed om, at hvis det på et tidspunkt bliver for meget, så kan de trække sig tilbage på eget initiativ. De to ordninger hænger sammen og supplerer hinanden og viser at vi samlet har en rigtig god løsning. De skal ses i sammenhæng og som socialdemokrater står vi på mål for begge dele”, forklarer Jens Jonatan Steen.

En stor del af den første kritik af det fremsatte forslag går på, at det sket ikke er nok, at det ikke hjælper de rigtige mennesker. “Men det er en del af gamet”, forklarer den lokale folketingskandidat.

“Det er sådan det er når man laver de her løsninger. Vi kan ikke lave netmaskerne så fine, at det rammer alle. Regeringen har fra start gjort opmærksom på, at nogle falder igennem og forbi, som føler at de burde være en del af den her gruppe. Derfor har man også lagt op til, at når vi fra næste år indfaser den her ordning, så kommer der en opfølgning i forhold til hvordan arbejdsmarkedet ser ud. Den her ser ud på hvordan arbejdsmarkedet har været over de sidste 40 år, men vi skal også se på hvordan det foranderlige arbejdsmarked ender ud”, forklarer han.

Flere partier har meldt positivt retur, men skruer man tiden blot halvlandet år tilbage, så finder man stor skepsis blandt Radikale Venstre, der som bekendt danner parlamentarisk grundlag for regeringen. Men Jens Jonatan Steen er ikke bekymret for om en aftale kan komme i hus.

“Det her skal foregå i et forhandlingsrum. Jeg har fuld tillid til en god dialog både med Radikale, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har også markeret positivt. Jeg tror der kommer en god løsning, der kommer til at lande godt. Men jeg synes vi hører gode toner rigtig mange steder fra”, forklarer han.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anonnym
Anonnym
2 måneder siden

hej