Er vi bange for konsekvenserne, hvis vores eget sundhedssystem kollapser? Så bør vi være endnu mere bange for, hvad der sker, når Corona-smitten begynder at sprede i Afrika. Folkekirkens Nødhjælp opfordrer derfor regeringen til at lave akutte Corona-indsatser i verdens fattigste lande.

I skyggen af Corona-krisen ser vi konturerne til en decideret katastrofe, når smitten for alvor begynder at sprede sig i verdens fattigste lande. ”Vi skal passe på hinanden i denne svære tid, og vi skal også passe på verdens fattigste,” lyder opfordringen fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi skal hjælpe de afrikanske lande med at håndtere Corona-virus ud fra et solidarisk udgangspunkt. Samtidig er det en hård kendsgerning, at Corona-virus er global trussel, der bliver umulig at inddæmme på det store kontinent lige syd for Europa. Hvis vi ikke nu øger støtten til oplysning om smittefare og hygiejne, uddeler sæbe, sørger for adgang til håndvask etc., så vurderer vi i Folkekirkens Nødhjælp, at regningen kan blive ubegribelig stor,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Er det forsvarligt?

Selvom sundhedskrisen har skabt udfordringer for humanitære organisationer verden over, så har Folkekirkens Nødhjælp valgt at fastholde størstedelen af sine aktiviteter. Samtidig øger organisationen sit fokus på hygiejne herunder oplysningskampagner om smittefare af Corona-virus.

Når Birgitte Qvist-Sørensen bliver spurgt, om det er forsvarligt at fortsætte med at arbejde under de nuværende omstændigheder, er hendes svar et rungende ja: ”Jeg synes tværtimod, at det ville være uforsvarligt at nedlægge vores arbejde lige nu, hvor lokale sundhedsmyndigheder i udsatte lande har brug for vores støtte,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Hun begrunder sit synspunkt med, at Folkekirkens Nødhjælp altid har fokuseret på at ansætte lokalt og nationalt for at opbygge kapacitet og arbejdspladser i de fattigste lande. Det betyder, at programmerne i fx Kenya og Nepal hovedsageligt er drevet af kenyanere og nepalesere.

”Vores nationale medarbejdere bliver i deres hjemlande, men vi har naturligvis det samme fokus på deres sikkerhed, som vi har på vores meget få udsendte danske – og internationale medarbejdere, hvoraf mange har måtte rejse hjem for nuværende. Mange af dem arbejder hjemmefra, men vi fortsætter de aktiviteter, som omstændighederne tillader. Vi er en organisation med over tusind medarbejdere på verdensplan.”

Det bliver en kombination af sult og virus

Verdens fattigste er stadig udsatte for klimakatastrofer, sult, krig og forfølgelse. Birgitte Qvist-Sørensen understreger, at sundhedskrisen kun gør det hele værre: ”Der er 60 millioner underernærede børn i Afrika, og 69 procent af verdens HIV-positive mennesker lever på det afrikanske kontinent. Vi frygter, hvordan i forvejen udsatte mennesker vil reagere på Corona-virus. Derfor er der blot et endnu større behov for at give støtte og hjælp til de fattigste lande, som også har de svageste sundhedssystemer.”

Sammen med lokale partnere er Folkekirkens Nødhjælp i gang med at indarbejde oplysning om hygiejne, uddeling af sæbe, faciliteter til håndvask etc. i organisationens eksisterende arbejde i Afrika – og i Asien og Mellemøsten.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer