Grøntsager, fuldkorn og økologi lyder måske ikke som den oplagte lokkemad til at få de store børn ud af deres huler og med ind i køkkenet. Ikke desto mindre er det en del af en ny programserie, som føtex og maduniverset Fars Køkkenskole står bag. ’Fælles Maddag’ bliver sendt live på føtex’ Facebook-side og skal med madkundskabslærer Jonas Gerdes Vigkilde i front få større børn og deres familier med i køkkenet. De første to afsnit har nu nået 110.000 mennesker på Facebook.


Corona-tiden har fået mange familier til at tilbringe meget tid derhjemme. Særligt i husstande med store børn i huset, skal der løsninger på bordet for at få de unge ud af værelset, når hverken skole, sport eller venner venter.

Det får nu føtex og Fars Køkkenskole til at invitere unge og deres forældre en tur i køkkenet i ni madlavnings-programmer, der skal vække de unges interesse for madlavning. Programmerne bliver sendt live på føtex’ Facebook-side – og kan genses efterfølgende. Næste gang, der bliver tændt op under gryderne, er den 18. maj kl. 17.00. I føtex håber man, at programmerne kan styrke de unges madvaner.
”Vi vil gerne være med til give børn og unge gode madvaner nu og senere i livet. De gode vaner kommer bedst ved selv at være med i køkkenet, og derfor er vi gået sammen med Fars Køkkenskole om en serie af madlavningsprogrammer. Her får de unge – sammen med deres forældre – mulighed for at lave sjov og sund aftensmad,” fortæller Karin Sommer, marketingdirektør i føtex.


Sjov i køkkenet vækker de unges interesse for mad
Foran kameraet står madkundskabslærer Jonas Gerdes Vigkilde, som stiftede Fars Køkkenskole i 2012 og siden har undervist mere end 500 fædre og deres børn i sund, god og sjov madlavning. For Jonas er det afgørende, at det er sjovt at lave mad, hvis man skal vække de unge menneskers interesse for madlavning:

”I Fars Køkkenskole skaber vi et rum, hvor fædre og deres børn har det sjovt og skaber noget sammen. Det er den oplevelse, vi tager med over på Facebook – hvor vi nu også inviterer mor med. Vi skal smage på grøntsager, og så giver jeg smarte fifs og fiduser, fortæller sjove historier og bruger vores skøre mad- maskiner som grøntsagsbazookaen og smoothiecyklen. For vi skal først og fremmest vise, at det er sjovt at lave mad sammen,” siger Jonas Gerdes Vigkilde.

Ifølge en undersøgelse, som Aalborg Universitet har foretaget for Fars Køkkenskole, så virker de sjove fifs og fiduser. Hele 93 % af de adspurgte fædre, som har deltaget i Fars Køkkenskole, er faktisk enige eller meget enige i, at børnene er blevet mere interesseret i mad og madlavning efter at have været med.

Giv familien en fælles maddagDe ni madprogrammer har alle en sværhedsgrad, der gør dem gode for familier med lidt større børn og deres forældre. Idéen er, at programmerne skal inspirere til nye og spændende retter, samtidig med at de er kan blive afsæt for en fælles maddag.

”Vi skal have flere børn og unge til at deltage i madlavningen – men uden at de er overladt til sig selv. Derfor skal vi have fælles maddage, hvor familien er samlet, og børnene kan hjælpe med at lave mad i trygge rammer. De fleste børn bliver nemlig enormt stolte, når de har været med til at lave mad til familien. Den selvtillid, de oparbejder i køkkenet, tager de med sig videre i livet,” siger Jonas Gerdes Vigkilde og fortsætter:

”Alle er meget velkomne til at være med. Har man endnu ikke en fælles maddag i familien, så er det bare se at få det afprøvet.”
Ifølge undersøgelsen fra Aalborg Universitet, oplever tre ud af fire fædre, som har deltaget i Fars Køkkenskole, at deres børn tilbyder at hjælpe med madlavningen derhjemme, efter at have lavet mad med far. En fælles maddag er dermed en god start, hvis man vil vække børnenes interesse for mad.

Vi laver mad med sæsonens råvarer og masser af grønt
Menuerne i programmerne tager udgangspunkt i de officielle kostråd, og derfor bliver der helt naturligt et stort fokus på grønne råvarer, ligesom man bestræber sig på at bruge sæsonens varer. Derfor kan seerne se frem til masser af de forårsgrøntsager, der er på vej ud i butikkerne lige nu og de kommende måneder. Det er blandt andet asparges, kartofler og spinat. Og mon ikke både rabarber og jordbær når at komme med i programmerne.

Information om programmerne
Hvert afsnit i serien er mellem 30 og 45 minutter og sendes live på føtex’ Facebook-side hver mandag frem til sommerferien. Hvis man ikke har mulighed for at se med live, kan man altid se programmerne senere på Facebook-siden.


Der er foreløbigt planlagt ni programmer i serien. Det tredje og næste program i serien bliver sendt på Facebook mandag den 11. maj. klokken 17.


Datoer for streaming af de ni programmer i føtex og Fars Køkkenskoles madserie:

  • 27. april: Vi laver pasta med rejer, tomat og rodfrugter (allerede sendt, men kan ses på Facebook)
  • 4. maj: Vi laver Risotto med agurkestænger og brød (allerede sendt, men kan ses på Facebook)
  • 11. maj: Vi laver Burger med stegte kartofler (allerede sendt, men kan ses på Facebook)
  • 18. maj: Vi laver Æggekage med rugbrødstoast
  • 25. maj: Vi laver Pariserfisk med råkost
  • 2. juni: Vi laver Rugbrøds-smushi
  • 8. juni: Vi laver Ristaffel med bulgur
  • 15. juni: Vi laver Fuldkornsbund
  • 22. juni: Vi laver Italienske kødboller


Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Aalborg Universitet for Fars Køkkenskole, som en evaluering af de afholdte køkkenskoler i perioden 2018-2020. Evalueringen viser, at 100 % af de deltagende fædre vil anbefale andre fædre at deltage på køkkenskolen. Andre resultater fra evalueringen er, at efter køkkenskole har 92 % af fædrene lært at inddrage deres børn i madlavningen, 88 % af fædrene har knyttet bånd til sit barn på en ny måde, og 74 % af børnene tilbyder at hjælpe til med madlavningen derhjemme. Herudover oplever 70 % af fædrene, at børnene spiser flere forskellige frugter og grøntsager.

Om Fars Køkkenskole
Fars Køkkenskole er Danmarks første madlavningskursus for fædre og børn, der går i 2.- 4. klasse. Køkkenskolen løber over 5 aftener, hvor fædre og børn lærer at lave lækker, sund mad sammen. Det foregår lokalt i skolekøkkener, hvor 10-12 fædre og deres børn kan være med. Siden 2012 har 6000 fædre og børn været på køkkenskole rundt omkring i landet. Fars Køkkenskole er p.t. et tilbud i 14 af landets kommuner og det er populært. Bag Fars Køkkenskole står den almennyttige forening Hello Kitchen, der udvikler og tilbyder involverende og nytænkende mad- og fællesskabsaktiviteter, der fremmer sundhed. Fars Køkkenskole var det første madlavningskoncept, og siden er både Mors Verdenskøkken og Mad i Generationer kommet til. Læs mere på www.farskoekkenskole.dk og www.hellokitchen.dk

Leave a Reply