Med en smuk udsigt udover Lillebælt fra Café Razz, og med oplæg fra Jyske Bank, Realmæglerne Middelfart og Middelfart Advokaterne, blev omkring 50 potentielle førstegangskøbere af boliger klædt på.

Tips til at købe en bolig og burger. Det stod menuen på, da førstesalen på Café Razz dannede rammerne om arrangementet torsdag aften, hvor der efter velkomst var et oplæg fra Jyske Banks rådgivere, Christina Kolle og Maria Gundersen.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Christina lagde ud med at komme med seks punkter, som var følgende:

 1. Kend dit behov. Vil du bo på landet eller vil du have to biler?
 2. Økonomi. Inden man gør noget, tal med banken.
 3. Find boligen. Husk at tale med mægleren, og tøv ikke med at stille spørgsmål. Man kan eventuelt selv finde boligen på bedstehjem.dk, hvor man kan se, hvad boligen ligger tæt på osv.
 4. Søg rådgivning. Banken tager sig af økonomien, og for tekniske spørgsmål kan banken henvise til advokaten.
 5. Skriv under. Når den rette bolig er fundet, så slå til. I den forbindelse skal banken godkende ejendommen, og vurdere om den er værd at investere i.
 6. Overtag boligen.

Selve finanseringsdelen kan være en jungle, og den blev førstegangskøberne også vejledt. om.

Når du skal købe en bolig i dag, skal du i de fleste tilfælde selv kunne lægge 5% af købesummen i udbetaling på et hus. Dvs. du skal kunne lægge 50.000 kr i udbetaling ved huskøb på 1 million kroner. Der er dog undtagelser for 5 % reglen. Hvis du fx er ung førstegangskøber uden den store opsparing, så kan du stadig låne til hele boligens pris, hvis du opfylder nogle betingelser: 

 • Dit rådighedsbeløb skal være væsentligt højere end bankens minimumskrav
 • Du skal være villig til hurtigt at nedbringe dit lån indenfor 2-3 år til minimum 95 % af ejendomsværdien
 • Din historiske indkomst har ikke givet mulighed for en boligopsparing, men du har nu en højere fast indkomst.

I forbindelse med købet fordeler finanseringen sig således:

 • Realkredit lån: 80 %
 • Boliglån: 15 %
 • Krav: 5 % af købsprisen

Fast eller varibel rente?

Man kan vælge mellem en fast eller varibel rente, og der er fordele og ulemper ved begge dele.

Lige pt. er renten i minus, men hvis man er uheldig kan det være, at man taber pga. kursen ændrer sig. Fordelen ved den variable rente er, at ved lånets optagelse er renten lavere end ved den faste rente.

Med eller uden afdrag?

Skal man tage et lån med eller uden afdrag? herogså et af spørgsmålene, og det afhænger meget af den enkelte situation. Hvis man eksempelvis skal på barsel kan det være smart , da man så får et større rådighedsbeløb i den periode.

Ikke kig på energimærke

Daniel Sønderskov Andersen og Michaela Borgqvist fra Realmæglerne Middelfart fik efterfølgende ordet og fortalte om et boligkøb set fra en ejendomsmæglers synspunkt.

Michela lagde ud med at fortælle, at man skal føle sig tryg på boligmarkedet, og man skal have tillid til en ejendomsmægler, da mægleren har et objektivt ansvar. Hvis en mægler sætter et komma forkert, skal de godtgøre for det.

I forbindelse med ethvert boligkøb kan man bestille og få gode oplysninger om boligen i en salgsopstilling, der altid følger med. Her skal man huske at notere sig, hvad der følger med, når man køber boligen. Det kan eksempelvis være, at der på et billede er en vaskemaskine eller en robotplæneklipper, som sælger gerne vil beholde.

Alle boliger har et energimærke, og i den forbindelse fortalte Daniel, at mange er tilbøjelige til at fravælge en bolig på baggrund at et dårligt energimærke, og det er en dårlig idé. Et energimærke kan være dårligt, hvis der er et gammelt fyr, som man bare kan udskifte eller der kan være en radiator i kælderen, der trækker det i den forkerte retning. Man kan bruge 50.000 – 100.000 kroner på at udbedre de småting, og det mener Daniel er det værd, hvis man har fundet drømmeboligen og derfor skal man ikke lade sig afskrække af, at boligen ikke har minimum energimærke C.

Advokaten er også en vigtig del af processen

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Lasse Pihl og Mia Møller fra Middelfart Advokaterne sluttede af med at fortælle om en advokats rolle i forbindelse med et boligkøb.

En del føler, at ejendomsmægleren har gjort godt opmærksom på alt i forbindelse med handlen. Der er sikkert også blevet sat fokus på flere negative ting, og derfor har mange stor tillid til mægleren.

Købsaftaler og dokumenter ved boligkøb er meget svære at forstå og fortolke ordentligt, når man ikke er vant til juridiske formuleringer og vurdering af oplysninger i specielle dokumenter. Derfor kan det både være let for mægleren at tale fejl og problemer lidt ned, ligesom det kan være svært for dig at gennemskue hele konsekvensen ved små detaljer.

Det er her, advokaten kommer ind i billedet ved boligkøb. Advokaten er udelukkende på din side og arbejder derfor benhårdt på, at aftalen ikke kun lever op til sælgers interesser.

Advokaten går grundigt gennem købsaftalen, men vi nærlæser også alle de andre dokumenter, der vedrører handlen. Det kan eksempelvis være informationer om evt. ejerforening, tilstandsrapport, BBR-meddelelse og el-rapport.

Burger og snak i krogene

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Til at slutte aftenen af blev der serveret en burger fra Café Razz med tilhørende drikkevarer, og så var der ellers dømt hygge med udsigt til Lillebælt.

Samtidig var der mulighed for at spørge repræsentanterne fra Jyske Bank, Realmæglerne Middelfart og Middelfart Advokaterne, hvis man ønskede at gå mere i dybden med enkelte ting, end der blev i åbent forum.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN
https://www.eventc.dk/events/