FOA er stærkt kritisk over hovedelementerne i regeringens nye helhedsplan. Planen ligner en flugt fra den nordiske velfærdsmodel, og vil betyde ny og større ulighed i Danmark.

”Statsministeren siger, han vil stramme bardunerne i velfærdets telt. Men problemet er det åbenbare, at det vil regne ind i teltet i årene, der nu følger,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA i en pressemeddelelse.

”FOAs medlemmer får igen at vide, de skal arbejde længere, og pensionsalderen skal udskydes. Det er i forvejen de kortuddannede og ufaglærte, der lever kortest, og har de klart færreste gode leveår tilbage, når de går på pension. Nu er udsigten, at de skal have et forringet otium. Det er ganske enkelt uretfærdigt,” nævner Dennis Kristensen.

”Så vil statsministeren skaffe lavere skat og bedre velfærd på én gang. Det er bluff. Når regeringen siger, der er 22 milliarder til velfærd i de kommende år, så glemmer man bevidst, at demografien – altså forholdet med at der kommer markant flere ældre, og at børnetallet igen stiger væsentligt – at det æder mellem 37 og 40 mia. kr. i perioden. Da jeg gik i skole ville man sige, at sådan et regnestykke gav klart færre penge til den enkeltes velfærd på plejehjemmet, i skolen eller i vuggestuen. Forholdet betyder igen, at basispersonalet i den offentlige sektor skal løbe hurtigere og hurtigere fra år til år. Det er også beskæmmende,” siger Dennis Kristensen.

”Oven i hatten kan vi nu få lov til at betale til de velstilledes topskattelettelser. Det vil desværre gøre op med den måde, vi i de nordiske lande har tænkt sammenhængskraft på. Uligheden vil igen vokse. Det er en trist og sørgelig udvikling,” mener Dennis Kristensen.

FOA kan godt se enkelt-elementer i planen vedtaget, f.eks. et forslag om at forhøje lønmodtagerfradraget, hvis skatteindtægterne sikres på anden vis.

”Der er også en spændende erkendelse i oplægget om, at de 700.000 personer, der ikke har pensionsordninger, nu skal have en. Det lovede Poul Schlütter iøvrigt også i sin tid som statsminister. Regeringen har også fokus på de meget store samspils-problemer, der er i de nuværende arbejdsmarkedspensioner, hvor man sparer op som aftalt, men modregnes væsentlig i offentlige ydelser, når pensionen udbetales. Kan man få løst denne udfordring, så vil der dog være en enkelt fin ting at rose regeringen for. Må den dag komme snart,” siger Dennis Kristensen.