Stadigt flere unge har fået øje på EUX, når de skal vælge ungdomsuddannelse. Det gælder især dem, der ønsker at gå handel og kontor-vejen. Det viser Undervisningsministeriets søgetal til ungdomsuddannelserne 2017.

HK-formand Kim Simonsen glæder sig over at flere har fundet vej til EUX i almindelighed, men han glæder sig især over, at det er den merkantile EUX-retning, der tiltrækker de unge. Flere end halvdelen af de unge, som har søgt grundforløbet inden for kontor, handel og forretningsforståelse har samtidig valgt EUX. Det skriver HK i en pressemeddelelse.

Overordnet har hver tredje ung som har søgt en erhvervsuddannelse valgt EUX mod hver fjerde sidste år.

Kim Simonsen er ikke i tvivl om, hvorfor:

– Jeg tror, at antallet af ansøgere vil fortsætte med at stige. EUX giver en enestående valgmulighed for at kombinerer muligheden for at læse videre med en erhvervsfaglig uddannelse. Det er den eneste ungdomsuddannelse, der kan tilbyde dét, og det er de unge ved at få øjnene op for. Erhvervsuddannelserne har hidtil manglet muligheden for at læse videre, men EUX’en holder alle døre åbne for den unges videre valg af uddannelse.

Samlet set vælger 18,5 procent af de elever, der forlader folkeskolen, at begynde på en erhvervsuddannelse. Sidste år var tallet 18,4 procent, og det giver anledning til forsigtig optimisme i fagforbundet HK.

– Det er ikke nogen stor stigning, men den er der! Det er første gang i mange, mange år, at tilgangen til erhvervsuddannelserne ikke er faldet, så jeg vælger at se de 0,1 procent som et tegn på, at den erhvervsuddannelsesreform, vi har gennemført, så småt viser tegn på at virke, siger Kim Simonsen.

Selv om flere søger EUX og selv om ansøgerkurven til erhvervsuddannelserne ser ud til at knække i opadgående retning, så er det almene gymnasium fortsat det helt store trækplaster for unge, der skal vælge ungdomsuddannelse: 74 procent af eleverne i 9. og 10. klasse vælger gymnasiet.

– Jeg tror på, at EUX ad åre kan bryde gymnasiets dominans, siger Kim Simonsen.

– Det vil ikke ske her og nu, og det kræver tålmodighed. Vi skal give erhvervsuddannelsesreformen ro til at virke og ikke gå i panik, hvis tallene ikke flytter sig så hurtigt, som vi ønsker.