Flere unge ryger. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse, der i både 2015 og 2016 har spurgt unge mellem 16 og 25 år om deres rygevaner. På bare ét år er andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge steget fra 18 pct. til 22. pct. Og det er ikke kun de, som ryger lejlighedsvist, der er blevet flere af. Andelen af dagligrygere er steget fra 13 pct. til 15 pct. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

– Det er en stærkt bekymrende udvikling. Stigningen giver os et praj om, at vi voksne har sovet i timen, mens vores børn har eksperimenteret med cigaretter, siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Hver femte ryger første gang i skolen

Rygevaner grundlægges i ungdommen, og mange slipper aldrig af med tobakken igen. Ifølge undersøgelsen er langt de fleste rygere under 18 år, både når de ryger den første cigaret, og når de begynder at ryge regelmæssigt. Og én ud af fem tager det første sug i skole.

– Det kan ikke være rigtigt, at børn lærer at ryge i skoletiden. Vi har haft succes med at begrænse passiv rygning. Men hvis vi skal undgå, at unge begynder at ryge, er det nu tid til at se på normerne for rygning. Især i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor mange unge begynder at ryge for alvor, siger Niels Them Kjær.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer beslutningstagere på skoler og ungdomsuddannelser til at gøre skolemiljøet røgfrit. Og det kan de roligt gøre. For fire ud af fem unge mener, at røgfri skoletid på grundskoler er en god idé. Hver anden mener, at det også bør gælde på ungdomsuddannelser.

Unge vil gerne stoppe

Den cigaret, der var spændende i starten, bliver hurtigt til en dyr og ildelugtende vane, som de unge vil af med. Knap halvdelen af de unge rygere vil gerne stoppe med at ryge inden for det næste år. Men det kan vise sig at være svært.

– Unge er ofte ’socialt’ afhængige af cigaretter, hvor voksne rygeres afhængighed er mere fysisk. Unge ryger sammen med kammerater i sociale fællesskaber. Derfor skal vi arbejde for, at rammerne for unges fællesskaber ikke inspirerer til rygning, forklarer Niels Them Kjær.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse fra den 16. september til den 20. december 2016. Undersøgelsen er baseret på 2.000 respondenter mellem 16 og 25 år. Data er indsamlet via internetpanel. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse.

Undersøgelsen blev foretaget første gang i 2015, hvorfor resultaterne kan sammenlignes.