De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser en forurolige udvikling på beskæftigelsen. Knap 22.000 danskere er ikke længere i arbejde, hvilket giver et fald i beskæftigelsen på næsten en procent. Det er tal der kommer på bagkant af en Coronanedlukning, der indtil for nyligt havde lange udsigter.

I januar 2021 var der 2.753.000 personer i job, og ser man på den private sektor, er der kommet færre 19.800 lønmodtagere. Der var 1.600 færre offentligt ansatte. Beskæftigelsen faldet med 0,8 procent siden december måned. Samlet set er beskæftigelsen 48.000 svarende til 1,7 procent lavere siden februar sidste år, som var sidste måned inden COVID-19 krisen ramte.

At der nu kommer et fald i beskæftigelsen kommer næppe bag på nogen. Siden 11. marts 2020 har Danmark været lukket mere eller mindre ned. Folketinget har forsøgt ad flere omgange at holde hånden under beskæftigelsen med en række forskellige hjælpepakker, men kassebeholdningen hos mange virksomheder er ved at nå bunden. Blandt andet har mange virksomheder i første nedlukning takket ja til ordningen om lønkompensation, men de lovede 75% dækning viste sig i praksis kun at være omkring halvdelen – og med en omsætning på 0 kroner, så løber kassen tør hvis man skal betale 50% af lønomkostningerne. Det er en af grundene til, at beskæftigelsestallene nu ser så kritiske ud.

– Beskæftigelsen tog som ventet et ordentligt dyk nedad i januar med 21.600 personer. Arbejdsmarkedet har hidtil overrasket positivt, men nu ser vi for alvor konsekvenserne af den delvise nedlukning af landet hen over vinteren, siger Beskæftigelses- og ligestillingsminister, Peter Hummelgaard.

– Vi har med forskellige hjælpepakker, herunder lønkompensationsordningen, været med til at sørge for, at bunden ikke er gået ud af arbejdsmarkedet, og hjulene er holdt i gang i videst mulige omfang. Inden længe bliver det også muligt at få de indefrosne feriepenge udbetalt. Vi forventer, at danskerne ligesom i efteråret sidste år vil få mange milliarder kroner mellem hænderne. Jeg håber endnu en gang, at mange af dem vil gå til forbrug, og at pengene vil blive brugt lokalt, fortsætter han.

– I takt med den igangværende genåbning forventer vi fornyet fremgang i økonomien og dermed også en bedring på arbejdsmarkedet i løbet af foråret. Det er blandt andet rækken af ekspansive tiltag i den økonomiske politik og ikke mindst udbredelsen af coronavacciner, der bidrager til de positive forventninger, lyder det afslutningsvist fra Beskæftigelses- og ligestillingsminister, Peter Hummelgaard.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer