Det nye folketingsår startede første tirsdag i oktober. Et nyt år begynder, men samtidig giver det anledning til at se tilbage på året der er gået. Derfor har Folketinget lavet en opgørelse over støtten til EU-politikken fremlagt af regeringen.

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at Dansk Folkeparti kun i begrænset omfang har været tilhængere af den førte politik på EU-området. EU er per definition ikke Dansk Folkepartis kop te, hvilket de sjældent lægger skjul på. Flere gange har prominente navne som blandt andet Morten Messerschmidt, der selv har været valgt til Europa-Parlamentet, endda foreslået en dansk afstemning om medlemskabet af EU.

I samme boldgade finder man Enhedslisten, der indtil sidste Europa-Parlamentsvalg ikke gjorde sig i at stille op til Europa-Parlamentet. I stedet har de i flere år bakket åbenlyst op omkring Folkebevægelsen mod EU, ligesom partiets medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Willumsen, er skeptisk omkring det danske medlemskab. Det er en skepsis der også har ført til, at Enhedslisten ved flere lejligheder har bakket op om en afstemning – ligesom de ved afstemningen om retsforbeholdet anbefalede et nej tak.

At Nye Borgerlige også er blandt de Top-3 mest skeptiske er nok heller ikke den store overraskelse. Det lokale byrådsmedlem, Karsten Byrgensen, har også været ude med en større kritik af EU-samarbejdet.

Fra de tre mest kritiske skal man et godt stykke op ad listen for at finde den næste. Hvor Nye Borgerlige, Enhedslisten og Dansk Folkeparti alle lå med en støtte til lige omkring halvdelen af Regeringens forslag, så skal vi helt til 85% enighed for at finde den næste. Alternativet kommer ind med en generelt positiv tilgang, men på et område hvor de ikke har et stærkt politisk ståsted. Det er mere sag-til-sag baseret fra Alternativet, hvilket måske meget godt fortæller, at en stor del af den danske EU-politiske linje handler om blandt andet klima; et område som Alternativet er meget stærke på.

Derfra er opbakningen fra de øvrige partier i Folketinget utroligt stor. Mere end 9 ud af 10 sager har fundet en bredt funderet opbakning – og tilfældet er, at i alle sagerne har Konservative og Socialdemokratiet været helt enige. Det var nok ikke alle der havde spået den enighed. EU-glade Radikale Venstre spiller også med om en stor opbakning, det er ikke mange forslag de har været uenige med Regeringen i. SF følger skarpt efter – og Venstre ligger lige over de 90% i enighed.

Liberal Alliance sidder ikke i Europaudvalget og fremgår derfor ikke af tabellen. Rasmus Nordqvist forlod Alternativet og sad derefter i en periode som løsgænger i Europaudvalget, inden han meldte sig ind i SF.

Europaudvalget har i Folketingsåret 2019/2020 taget stilling til 57 forhandlingsoplæg. I 9 af dem var ingen partier imod. Det svarer til 15,8%.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jesper
Jesper
3 måneder siden

Da jeg var ung stemte jeg og alle kammeraterne for at komme med i EU for så kunne vi få billige(re) biler når registreringsafgiften blev harmoniseret.

Det sker aldrig, så lad os bare få lov til at (be)stemme os om igen, tak!