Bankerne har rygende travlt i denne tid, selvom der er sommerferie i hele landet, det samme gør sig gældende hos Middelfart Sparekasse. Boligchef, Kim Jensen, og rådgiver Claus Holm Brandt tager sig tid til at forklare hvad det hele egentlig går ud på. 

Der er fart på i Middelfart Sparekasse, hvor jeg havde aftalt at komme ned til en snak om den store konverteringsbølge der er over landet i denne tid.

Til at forklare det nærmere har jeg Boligchef i Middelfart Sparekasse, Kim Jensen, og Rådgiver Claus Holm Brandt, fra Middelfart Sparrekasses lokale afdeling i Fredericia. 

Begge har beskæftiget sig med bolig i mange år, så det er et par kompetente herrer, der skal hjælpe mig og jer læsere til at forstå hvad det hele går ud på.

“Vi har super travlt med konvertering, det er en af de største konverteringsbølger vi har haft”, fortæller Claus og fortsætter: 

“Der er stadig lidt tid at løbe på inden den næste opsigelsesfrist, så man skal have opsagt sin aftale inden 30. juli, hvis man skal konvertere til kurs 100 fra 30. september. Dermed ikke sagt, at man ikke kan passere den dato, men det er vigtigt at opsigelsen af den eksisterende aftale er på plads. Og så råder vi desuden til, at man låser renten”. 

“Der kan være mange årsager til, at det vil være en god idé at konvertere sit lån. Én ting er, at man måske kan få en lavere rente end den man har i forvejen, men for mange handler det også om at købe sig sikkerhed”, siger Kim Jensen og fortsætter: 

“Det er en mere sikker hest af spille på, hvis man tager et fastforrentet lån, men det er vigtigt at understrege, at mennesker er forskellige, og nogen vil have gavn af at spille lidt mere på de variable lån, hvor renten lige nu er lidt lavere, men omvendt kan den også stige igen”. 

“Der er også en friværdibeskyttelse ved et fastforrentet lån, forstået på den måde at når renten så stiger igen, så falder kursen og dermed værdien i boligen med tilhørende restgæld”, forklarer Kim. 

Ikke en fordel for alle 

Det er vigtigt for Kim og Claus at slå fast, at det altså ikke er alle der kan drage fordel af at konvertere sit lån – men rigtig mange kan, og hvis man er i tvivl, så anbefaler de altid at tage en god snak med sin bankrådgiver, for på den måde får man sparring og indsigt i ens personlige muligheder. 

“Det handler også meget om tidshorisonten. Hvis man planlægger at sælge om 2 år, så er det ikke rentabelt, men hvis man derimod er længere ude i fremtiden, så kan det måske betale sig”, fortæller Kim. 

“For os er det vigtigt, at vi altid er klar til at hjælpe vores kunder. Selvom vi har travlt i denne tid, så har vi aldrig mere travlt, end at vi har tid til at sætte os ned med en kunde og tale om forskellige muligheder. Og netop en samtale om det her emne er vigtigt, så man ikke ender med at træffe en forkert beslutning”, supplerer Claus. 

Flere flytter fra afdragsfrihed til at afdrage 

Noget der også følger med i denne konverteringsbølge er omlægning fra afdragsfrie lån, til lån hvor man afdrager. Dette kommer ifølge de to eksperter som en del af den kultur der er efter finanskrisen. Flere og flere sparer op – og afdrager deres gæld, i stedet for at forbruge i takt med at man får flere penge mellem hænderne. Nogle bruger også den besparelse konverteringen har givet dem – til netop af begynde at afdrage på deres lån 

”En bonus ved at konvertere til at lån med afdrag er, at man så skal betale et lavere bidrag – og det giver altså reelt flere penge at afdrage med”, forklarer Claus.

Festen er for alle 

Det sidste Kim og Claus lagde vægt på var, at der ikke er tale om en mulighed der kun tæller for private forbrugere, den tæller i ligeså høj grad for andelsboligforeninger kunder med erhvervsejendomme.

“Det er ikke kun de private der kan være en del af denne fest, det er i ligeså høj grad både andelsboligforeninger og erhvervsejendomme der er en del af det her. På den lange bane kan der være rigtig mange penge at spare for alle”, forklarer Claus Holm Brandt.

Selvom der er deadline d. 30. juli i denne omgang, for omlægninger inden næste termin, så fortvivl ej – du kan fortsat nå det. Terminerne er løbende, så tag telefonen, ring til din bankrådgiver og bestil et møde! På den måde får du den bedste sparring og rådgivning i forhold til hvad der gavner dig bedst. 

http://bit.ly/metteblomsterberglecture
Klik her