Udviklingen i befolkningen betyder større udgifter til blandt andet børn og ældre næste år. Hvis ikke kommunerne tager højde for de stigende udgifter, betyder det reelt at kvaliteten forringes, advarer FOA.

Klik på kortet for at se tallene for alle kommuner, eller se vedhæftede dokument.

Udgifterne til blandt andet ældrepleje og daginstitutioner kommer næste år til at stige med 1.3 milliarder kroner. Det viser beregninger, som FOA har foretaget på baggrund af befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik.

Der kommer nemlig over 20.000 flere ældre over 65 år og over 3.000 flere børn mellem 0 og 5 år i 2021 i forhold til i år.

Kommunerne er netop nu ved at lægge sidste hånd på budgetterne for næste år

”Det er altafgørende for velfærden, at kommunerne er opmærksomme på udviklingen og tager højde for den, når de lægger budgettet for næste år,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

”Hvis man undlader at regne de flere ældre og børn med, kan hvad der virker som en investering i velfærdsområdet reelt set betyde færre udgifter per ældre eller barn,” siger han.

Kun 20 kommuner kan næste år se frem til mindre udgifter som følge af det befolkningsudviklingen, mens de resterende 78 kommuner skal finde penge til stigende serviceudgifter.

I Vallensbæk Kommune bliver der næste år markant flere ældre over 65 år. Sammen med en stigning i antallet af især 0-5-årige betyder det, at serviceudgifterne stiger med knap to procent – svarende til, at kommunen skal investere næsten 15 millioner mere i velfærd for at opretholde serviceniveauet næste år.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Brian Steff Magnussen
Brian Steff Magnussen
2 måneder siden

Bare roligt, Kommuner de har altid forsøgt at afskaffe børn og ældre. De skal nok finde en løsning.