Fisketraditionerne har ændret sig, og alting er ikke som førhen. Fredericia AVISEN har allieret sig med Fredericia Fisk, hvor  Lars Jensen kommer ind på fisketraditionerne i juletiden, hvor man stadig skal have den klassiske sildemad og en fiskefilet til julefrokosten.

Det er torsdag klokken 10:00. Fredericia AVISEN parkerer bilen ved Norgesgade 48, hvor Fredericia Fisk holder til. Det har de gjort siden d. 21. september, hvor indehaver Thomas Frederiksen slog dørene op for første gang.

Man er ikke i tvivl, når man kommer ind af døren, hvilken butik det er, som man er kommet ind i. Lars står bag kølerdisken, mens Thomas er ude bagved.

Selv er jeg vild med fisk, og op til jul holder jeg mig ikke tilbage, når det kommer til de forskellige retter med fisk i forbindelse med julefrokoster. Jeg kigger derfor nysgerrigt rundt, og ser, hvad Fredericia Fisk kan byde på.

Fredericia Fisk hjælper med at lave tingene, som man vil have gjort det hjemme i køkkenet, hvis man selv stod med det hele op til en julefrokost. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISE

Vi har aftalt, at vi skal snakke om traditionerne i forbindelse med jul, og Lars siger blandt andet:

“I dagens Danmark er traditionerne rykket. De ældre har stadig deres traditioner, men i dag køber man det mest. Førhen købte man silden allerede tilbage i november, men nu venter man, da julefrokoster- og sammenkoster på den her side af julen, er mest ude af huset og man derfor ikke står med maden selv. Vi her i butikken med at holde traditionerne i live med at lave fisken på den måde, som man ville have gjort det hjemme i køkkenet,” siger Lars.

Lars blev udlært fra Fisk og Vildt i 1984, efter han havde været i mesterlære. Siden dengang har traditionerne taget en drejning.

Den røgede fisk er ved at blive gjort klar. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“Nu begynder julefrokosterne at komme, og jeg tror, at det har ændret sig siden dengang, at jeg gik i lære, hvor man spiste meget mere hjemme. Nu er det nærmest kun en tradition, at man gør det 1. eller 2. juledag, hvor man er hele familien samlet hjemme ved en. Der har vi alle de ting, som hører sig til i forbindelse med et julebord. Alt lige fra laks, sild og rejer,” fortæller Lars.

Lars har arbejdet forskellige steder i landet, og er den dag bosat i Kolding, og han mærker stor forskel på traditionerne, alt efter, hvor han har arbejdet.

“Jeg har arbejdet i Ebeltoft, og de har andre traditioner end her. Der er også forskel på landsdelene, hvor man i København og Nordsjællandsområdet har en mere moderne jul. Det er næsten for hipt, synes jeg, i forhold til her. Her er man meget mere nede på jorden, og traditionsbunden, og et kan jeg rigtig godt lide,” lyder det fra Lars Jensen.

https://pro-print.dk/