Det er et grimt antiklimaks efter en dejlig ferie sydpå, hvis man kommer hjem og finder sin bil udsat for hærværk eller indbrud i lufthavnsparkeringen.

For år tilbage var Billund Lufthavn slemt plaget på det område. Men omfattende videoovervågning har i lighed med vagter og afspærring for længst været med til at minimere problemet, og nu trækker den vestdanske lufthavn for alvor i førertrøjen hvad avanceret overvågning angår.

Som nogle af de første herhjemme har APCOA Parkering, som står for lufthavnsparkeringen i Billund, investeret i fire tysk udviklede superkameraer, som Fredericia-virksomheden SCANVIEW A/S forhandler i Norden.

Det er helt nye såkaldte multisensor-kameraer, som er ideelle til overvågning af store områder så som havne, genbrugspladser, parkeringsområder, stadions med videre.
Thomas Holm, teknisk ansvarlig hos APCOA i Billund, blev opmærksom på nyheden, da der skulle etableres overvågning af områderne P6, P7, P8 og P9 med plads til i alt næsten 7.000 biler.

– Da det stod klart, at vi i stedet for syv master og mindst 30 kameraer kunne nøjes med én mast med blot fire kameraer – og endda få bedre kvalitet – så var beslutningen ikke vanskelig, siger Thomas Holm, som har været yderst tilfreds med de tyske wunderkameraer af mærket Dallmeier Panomera.

Hidtil uset skarphed

Forklaringen på, at blot fire kameraer kan overvåge så stort et område er ifølge SCANVIEW A/S, at der er flere objektiver i hver enhed, takket være nyskabende teknologi. I Billund er der således hele 14 ”kameraer i kameraet”, og de overvåger hver deres areal i knivskarp kvalitet.
Alle felterne i mosaikken bliver med avanceret software føjet sammen til ét stort billede inde i kontrolrummet, hvorved vagten har et totalt overblik. Detaljeringsgraden er så god, at man eksempelvis kan aflæse en bils nummerplade – uanset om afstanden er 10 eller 175 meter.

– Vi kan følge en bil eller en person, uden at skulle skifte fra kamera til kamera, og vi kan zoome ind på en hændelse uden at miste overblikket over, hvad der sker andre steder. Med ”gammeldags” styrbare kameraer kunne vi risikere at fokusere ét sted, og så ikke have optagelser, hvis der skete noget et andet sted. Nu har vi altid optagelser for HELE området, og det er en kæmpe fordel, forklarer Thomas Holm.

– Vi har stadig næsten 100 almindelige kameraer til overvågning af bomanlæg, parkeringshuse med videre, men der er ingen tvivl om, at Panomera-systemet er fremtiden, når det gælder overvågning af store arealer, fastslår Thomas Holm. Han kan glæde sig over, at SCANVIEW og APCOA’s bestræbelser på at passe på de flyrejsendes biler i høj grad bærer frugt. I 2014 er der indtil nu ikke anmeldt et eneste tyveri fra parkerede køretøjer i Billund Lufthavn.

SCANVIEW A/S afholder Roadshow i september, hvor man kan opleve det fantastiske Panomera kamera live. Trucken folder sig ud i bedste Transformers-stil den 16. september i København og den 18. september i Fredericia.

Se mere på http://www.scanview.dk

(Foto: PR )