Fredericia AVISEN var en tur på Museerne i Fredericia, nærmere betegnet den flotte røde bindingsværkshus kaldet Bymuseet på Jernbanegade 10. De har en sjov juleudfordring for småfolket, der er sluppet nisser løs i udstillingerne.

Fredericia AVISEN møder Karsten Merrald Sørensen, som Museumsleder til en snak om nisserne, men vi komme lidt vidt omkring, da det er mit første besøg på Bymuseet.

Bymuseet
Karsten Merrald Sørensen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Karsten fortæller at, “Der er sluppet masser af små nisser løs her i vores museum, de er over alt i udstillingerne. Ja, selv her i vores lille butik boltrer de sig”.

Bymuseet
En lille nisse læser latin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Man får udleveret et papir ved indgangen og så kan man, mens man lærer en masse om Fredericias historie, tælle de mange nisser undervejs.

“Når man har været turen rundt og kommer med sit  svar på antallet af nisser, så får man en belønning i form af en chokoladenisse. I går kom der en bedstemor med sine to børnebørn, da de kom med deres bud og fik deres chokoladenisse, ville de gerne gå turen igen”, griner Museumslederen.

Bymuseet
Endnu en nisse gemmer sig. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Det er som sagt første gang, at jeg besøger Bymuseet og der er meget at se på i den lille charmerende bygning. Der er ikke meget plads og i mine øjne slet ikke nok plads til at rumme fæstningsbyens store historie. Det er også et af de ønsker, som Karsten har, “Det kunne være godt med et stort Fæstningscenter så vi kunne udfolde Fredericia store historie, vi er begrænsede her på pladsen”.

Bymuseet
En del af de flotte udstillinger. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Karsten fortæller, at de lavede et arrangement, hvor der kom flere, end de kunne huse, så de måtte dele folk op i hold. Med et fæstningscenter ville man kunne folde historien ud til flere, end på i de beskedne, men dog hyggelige og ikoniske rammer på Jernbanegade.

Bymuseet
Fredericia Julepynt i loftet. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

I butikken på Bymuseet er der noget specielt julepynt. Jeg bliver nødt til at spørge til, da jeg ikke kender historien bag. Det viser sig at være en tradition, der startede tilbage i 2001, hvert år har kunstneren Dorthe Christensen kreeret årets ark med juleklip. 2018 udgaven er netop kommet og til en pris af kun 20 kroner, kan man pynte juletræet med lokalhistorie.

Bymuseet
Årets juleklip inspireret af Sct. Michaelis. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Man kan erhverve sig næsten hele serien,  jeg kan efter mødet med disse juleklip ikke forestille mig et andet juletræ, end et med Fredericiapynt.

Bymuseet
Andre års kreationer. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Jeg må snart vende tilbage og komme med flere historier fra Bymuseet. Jeg er langt fra færdig her, men pligten kalder andetsteds. På vej ud får jeg lige endnu en god historie med på vejen om beskytterne af Bymuseet.

Bymuseet
Byens generaler passer på Bymuseet. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Karsten er en fantastisk fortæller og han fortæller om de store infotavler som har præget Rådhuspladsen i sommers.

“De var meget populære ude i byen, og nu står byens generaler her foran og både giver information, men også vogter over Bymuseet. Næste år bliver det soldaternes tur til at komme på infotavler”, siger Karsten.

Jeg forlader Bymuseet, som i øvrigt er gratis at besøge, så der er ingen undskyldning for enten af finde nisser, købe julekip eller vigtigst af alt blive klogere på vores fantastiske lokale historie.