FIFA meddeler mandag aften på sin hjemmeside, at udenlandske spillere i russiske klubber fra 10. marts kan vælge at få suspenderet deres kontrakter frem til 30. juni i år, uden at det har konsekvenser. Det skriver FIFA på sin hjemmeside.

Det betyder blandt andet, at Rubin Kazans danske spillere; Oliver Abildgaard og Anders Dreyer kan finde en ny klub at spille for i resten af sæsonen.

Efter eskaleringen af ​​Ruslands invasion af Ukraine, som har ført til en igangværende og foruroligende humanitær krise, har FIFA-rådets præsidium besluttet – i koordinering med UEFA og efter samråd med forskellige interessenter – midlertidigt at ændre reglerne om status og overførsel af spillere (RSTP) for at give retssikkerhed og klarhed i en række forhold, det betyder, at flere danske spillere kan forlade deres russiske klubber.

Principperne er opstillet i form af et midlertidigt anneks til RSTP (bilag 7) med titlen “Midlertidige regler om den ekstraordinære situation som følge af krigen i Ukraine”.

Følgende beslutninger er truffet:

* Vedrørende situationen i Ukraine, for at give spillere og trænere mulighed for at arbejde og modtage løn og for at beskytte ukrainske klubber, medmindre parterne i den relevante kontrakt udtrykkeligt aftaler andet, skal alle ansættelseskontrakter for udenlandske spillere og trænere med klubber, der er tilsluttet det ukrainske fodboldforbund (UAF) vil blive anset for automatisk at være suspenderet indtil slutningen af ​​sæsonen i Ukraine (30. juni 2022), uden at der er behov for nogen handling fra parterne i denne retning.

* For at gøre det lettere for udenlandske spillere og trænere at forlade Rusland, i tilfælde af at klubber tilknyttet det russiske fodboldforbund (FUR) ikke når frem til en gensidig aftale med deres respektive udenlandske spillere og trænere før eller den 10. marts 2022 og medmindre andet er aftalt skriftligt, vil de udenlandske spillere og trænere have ret til ensidigt at suspendere deres ansættelseskontrakter med de pågældende FUR-tilknyttede klubber indtil sæsonafslutningen i Rusland (30. juni 2022).

Suspensionen af ​​en kontrakt i henhold til ovenstående afsnit vil betyde, at spillere og trænere vil blive betragtet som “udenfor kontrakt” indtil 30. juni 2022 og vil derfor være frit stillet til at underskrive en kontrakt med en anden klub uden at få konsekvenser af nogen art.

Yderligere fleksibilitet

For at give fleksibilitet til spillere, hvis registrering var hos UAF eller FUR, og som har forladt eller kan have til hensigt at forlade Ukraines eller Ruslands territorium som følge af krigen i Ukraine, skal udenlandske spillere, hvis tidligere registrering var hos UAF eller FUR vil have lov til at blive registreret, selvom tilmeldingsperioden er lukket hos foreningen i den klub, som de indgår en ny kontrakt med.

For at denne undtagelse kan finde anvendelse og for at beskytte konkurrencernes integritet, skal tilmeldingen til den nye klub ske inden eller den 7. april 2022.

For yderligere at beskytte konkurrencernes integritet er klubber berettiget til at registrere maksimalt to spillere, der har nydt godt af undtagelsen.

Beskyttelse af spillere

I forhold til beskyttelse af mindreårige vil mindreårige, der flygter fra Ukraine til andre lande på grund af den væbnede konflikt, blive anset for at opfylde kravene i artikel 19, stk. 2 d) i RSTP, som fritager mindreårige flygtninge fra reglen, der forhindrer international overførsel af spillere før de er fyldt 18 år.

FIFA vil gerne gentage sin fordømmelse af Ruslands fortsatte magtanvendelse i Ukraine og opfordrer til et hurtigt standsning af fjendtlighederne og til en tilbagevenden til fred.