Fra 2005 til 2016 er antallet af kvinder, der får foretaget et brystløft hos private udbydere, femtendoblet. Ifølge ekspert skyldes udviklingen især en stigende efterspørgsel fra mødre, der er færdige med at få børn.

Efter blandt andet at have født og ammet to børn var 50-årige Mette Kristensen ikke så tilfreds med sine bryster som tidligere, og derfor tog hun en beslutning om at få et kosmetisk brystløft, samtidig med at hun fik reduceret volumen i brysterne ved en brystreduktion. Dermed er hun nu en del af den stigende gruppe mødre, der får lavet en mommy makeover efter en eller flere fødsler.

Fra 2005 til 2016 er antallet af kvinder, der får foretaget brystløft hos private udbydere, femtendoblet, viser de nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der hvert år indsamler datamateriale fra landets udbydere af plastikkirurgi.

– Hos os er der kommet et stort fokus på mulighederne ved et brystløft hos kvinder over 35 år. De seneste fem år er antallet af brystløft mere end tredoblet hos Aleris-Hamlet Hospitaler, og det er mødre, der står for den stigning, fortæller Daniel Yadete, der er plastikkirurg hos Aleris-Hamlet Hospitaler.

Ikke længere tabu

– I dag er plastikkirurgi ikke længere tabuiseret, og derfor er der mange kvinder, som er færdige med at amme, der får lavet de bryster, som de altid har drømt om, eller som de havde for år tilbage, siger speciallægen.

Selve brystløftet foregår ved, at kirurgen flytter brystvorten længere op på brystet, mens brystvævet kommer på plads, så brystet får sin naturlige fylde og form. Ifølge Daniel Yadete er det cirka halvdelen af patienterne, der får foretaget et naturligt brystløft, mens den anden halvdel udover løftet også får større volumen i brystet med et implantat.

Ægte selvtillid

For Mette Kristensen har brystoperationen ændret selvtilliden, og i dag er hun mere tilfreds med sin krop.

– Jeg er mere tilpas i dag og behøver ikke at tænke over, hvordan omgivelserne reagerer på mine bryster. Det betyder også meget for mig, at jeg nu kan gå i det tøj, som jeg har lyst til, hvor jeg før måtte tage hensyn til min store barm, fortæller IT-projektlederen, der bor sammen med sin mand i Grindsted. 

Mette Kristensen fik inspiration til sin operation fra en veninde, der tidligere fik foretaget et flot brystløft, og hun vil gerne råde andre til også at søge information hos tidligere opererede, hvis man overvejer muligheden.

– Det er vigtigt at høre, hvilken forskel det kan gøre, og for mit vedkommende har det været en udfordring, at det ikke er helt så naturligt at få det foretaget i min alder i forhold til de yngre generationer, siger IT-projektlederen. 

Efter operationen har Mette Kristensen også inspireret én i bekendtskabskredsen til at få foretaget et brystløft.