Mandag formiddag var fyldt med solskin over Fredericia, mens borgerne manøvrerede rundt i gågaden. Der var i dag plads til flere grin, smil og samtaler, som blev udført med mindre afstand og mere nærkontakt end coronanormalen. Det var med gode grunde, at fredericianerne kunne folde sig ud og anvende byens indkøbsmuligheder, restauranter og caféer. I fredags ophørte alle restriktioner, og man fjernede kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom i Danmark.

Lokalsamfundet virkede i formiddags glade for, at man ikke længere skal tænke på at holde afstand, være ramt af et forsamlingsloft og nedlukninger, som begrænser aktiviteterne i samfundet.

AVISEN var på gågaden i dag, og her var den generelle holdning hos fredericianerne, at det er dejligt, at hverdagen er tilbage, da der er kommet gang i samfundets kredsløb igen.

En af de personer, som vi snakkede med, er Therese, og hun glæder sig over, at hverdagen er helt tilbage:

– Det er dejligt, at normaliteten er vendt tilbage i samfundet. Det er rart, at man ikke længere skal tænke over restriktioner eller føle sig begrænset. Jeg har savnet, at man kan gøre de ting, man vil uden at tænke over, om det er tilladt på grund af nedlukninger eller restriktioner, siger hun.

En smilende Therese

På den anden side fremhæver hun, at afstandskravet har fungeret fint, og det er noget, som man kunne tage med videre. Derudover har hun oplevet, at folk er blevet mere bevidste omkring hygiejne, hvilket man kan tage med videre i dagligdagen.

De unge drenge, Harirh og Emen, er ligeledes lykkelige for, at de nu kan hygge med kammeraterne og nyde sport i foreningslivet. De har været trætte af at blive testet, men de ser det også som en nødvendighed for at bidrage til bekæmpelsen af corona-pandemien:

– Det var ikke fedt, at hver gang man skulle lave en aktivitet, så skulle man testes. Men vi har også været opmærksomme på smitten, selvom der ikke er regler længere. Man kan godt blive lidt bekymret for, at der kommer restriktioner igen, så vi nyder bare friheden igen, siger drengene med store smil.

Harirh og Emen

Corona-krisen har lært mange mennesker, at der findes alternative måder at etablere en relation på. Man har aldrig før brugt internettet og de digitale platforme så meget som under restriktioner og adskillige nedlukninger.

Generelt måtte danskerne tænke ud af boksen og finde på kreative samt innovative ideer for at få følelsen af normalitet.

Ifølge Mogens er intet så skidt, at det ikke er godt for noget, og det har han også lært under coronaen. Han har ikke været plaget af nedlukninger og restriktioner på sit arbejde, men han kan godt mærke på andre mennesker, at de har savnet den helt almindelige tilværelse.

Mogens

Han kan mærke, at der er mere liv og glæde i gågaden igen, men man skal heller ikke glemme hygiejnevanerne:

– Folk kommer hinanden ved på en anden måde, og vi viser mere hensyn til hinanden. Det skal vi fortsætte med, og vi skal heller ikke glemme forholdsreglerne for god hygiejne, da vi er blevet meget klogere på grund af den her pandemi, siger han.

De mindre bekymringer for at restriktionerne igen kan blive til en realitet i fremtiden er overskygget af massive glædesrus, duften af frihed og normalitet hos fredericianerne. Hverdagen er vendt tilbage, og det kan mærkes blandt lokalsamfundet, som vi mødte i dag.