Danske familier skal turde bryde de fastgroede juletraditioner, mener familiestrateg Bo Bresson, som reagerer på en undersøgelse fra sidste jul, der viser, at danskerne ikke holder den juleaften, de personligt drømmer om.

Risalamande og mandelgave, en tur i kirke, and og flæskesteg, dans om juletræet og så det helt store gaveræs. Vi kender alle opskriften på den ‘helt rigtige’ juleaften, men spørger man danskerne selv, er det ikke den, de personligt ønsker sig. Således viser en undersøgelse foretaget af Megafon fra sidste jul, at hver tredje dansker ikke holder den juleaften, de personligt drømmer om.

I følge familiestrateg, Bo Bresson, viser undersøgelsen med al tydelighed, at vi danskere skal tage et opgør med de fastgroede traditioner:

“Jeg oplever, at vi i mange danske familier er blevet godt og grundigt trætte af det præstationspres, julen og i særdeleshed juleaften skaber. Det kan være direkte udmattende, når alt på aftenen skal køre så snorlige og ‘perfekt’, at der slet ikke er tid og overskud til blot at være sammen som familie,” siger Bo Bresson.

Udskyd gaverne
Bo Bresson anbefaling er ret ligetil: Traditioner hører julen til, men sørg for at indrette dem, så de passer til jeres familie:

“I min familie har vi for længst afskaffet gaverne juleaften for at skabe en nærværende og mindre hæsblæsende jul. 24. december laver alle i familien mad sammen, og så tilbringer vi ellers hele aftenen med at hygge os over middagen og spille spil bagefter. Først dagen efter åbner vi gaver, som i øvrigt er reduceret kraftigt til enkelte personlige gaver,” siger Bo Bresson og fortsætter:

“Opskriften på den gode juleaften er individuel, så derfor giver det også bedst mening at skræddersy julen, så den passer til den enkelte familie.”

Tre gode råd til en nærværende juleaften

Bo Bresson giver her tre gode råd til de danske familier, som gerne vil have mere samvær juleaften:

1. Bliv enige om, hvad ‘Den gode jul’ er for jer
Fremfor blot at copy-paste den måde, I plejer at holde jul på, så start med et blankt stykke papir og kom med forslag til, hvad der rent faktisk giver jer glæde ved julen. Når oversigten er klar, så skal der prioriteres, så I vælger nogle få ting, I kan gøre ordentligt og nyde i fulde drag. Det er bedre end et overfyldt program, som stresser jer.

2. Personlige gaver frem for mange gaver
Gaverne er ofte et af julens største temaer og kan skabe mere panik end glæde. Men reelt er gaverne kun en lille del af en god jul. Derfor kan I med fordel blive enige om, at I giver få, men personlige gaver. Selvom penge og gavekort hitter på ønskesedlerne, så er det jo fantasiløst og meget upersonligt. Ønsker I nærvær i julen så put kærlighed ind i de gaver, I giver hinanden.

3. Lav mad sammen
Ofte sveder to medlemmer af familien tran over julemaden. Det er en skam, for der er enormt meget samvær i at lave maden sammen. Og samvær er det, vi ønsker os allermest til jul. Ved både at lave og spise maden sammen, får alle mere familie i løbet af julen.

Og så lige en personlig historie fra Bo Bressons familie

“Vi oplevede engang at sne inde i 10 dagen fra den 23. december. Vi kunne derfor ikke lave andet end bare at være sammen i familien. Alle i familien er enige om, at det er den bedste jul, vi nogensinde har haft.”