En almindelig dansk familie har råd til at købe 78 procent af husene på boligmarkedet, men mens de stort set kan vælge frit i mange provinskommuner, har de kun råd til seks procent af de udbudte huse i København.

Vil en dansk familie købe hus, har de gode muligheder for at finde noget, de også har råd til at købe. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden, der har fået Nordea Kredit til at regne ud, hvad en familie med to børn, hvor forældrene er sygeplejerske og lærer, kan låne til at købe hus i hver enkelt af landets 98 kommuner.

På baggrund af udregningerne viser opgørelsen, at familien har råd til at købe fire ud af fem af de huse, der er til salg i Danmark netop nu. I 59 kommuner kan de tilmed vælge mellem mere end 80 procent af de huse, der er til salg i kommunen. Det gælder for eksempel i Fredericia, Kolding, Vejle, Horsens, Esbjerg og Randers.

Rykker de til Lemvig, Tønder, Morsø, Langeland eller Skive, er der næsten frit valg på alle hylder.

“I Jylland er det reelt kun i Aarhus, det kan blive en udfordring at finde et hus, som vores familie kan betale. Til gengæld er der mange andre muligheder, hvis de er lidt fleksible med beliggenheden. Skal familien bo tæt på Aarhus, kan de for eksempel kigge mod Odder eller Syddjurs. Her kan de desuden få mere hus for de penge, de har. Det er en fordel, hvis familien på et tidspunkt bliver større,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Københavnsområdet tæt på lukket land
Overvejer familien derimod, at deres kommende hus skal ligge i hovedstadsområdet, er mulighederne til gengæld forsvindende lille.I kommunerne Frederiksberg, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Dragør og København har de råd til mellem nul og seks procent af de udbudte huse, og går familien en lille smule på kompromis med kravet til beliggenhed, er der yderligere 18 kommuner på Sjælland, hvor de kan vælge imellem mindre end 50 procent af husene.

“Det kan være svært at realisere drømmen, hvis ønskesedlen lyder på et hus i cykelafstand til København. Også selv om man har gode ben, en mellemlang uddannelse og styr på økonomien. I stedet må man søge længere væk og enten pendle eller finde et nyt job,” siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit.

Er familien klar til at flytte bare lidt længere væk fra hovedstaden, kunne de for eksempel rykke til Køge, Stevns eller Faxe syd for København, hvor familien har råd til mellem 65 og 90 procent af husene på markedet.

https://v2.billetten.dk/index/eventdetails/eventno/78030?&q=88c889e5-f98b-4b3a-a276-39a78bd12a85&p=215902a9-9b95-4202-a9e8-cf92ed932cb1&ts=1566984830&c=billetten&e=201801&rt=Safetynet&h=ec63a4504fc4015bc1cf7d5992f54cc3