Krystalnatten fandt sted den 9. november 1938, hvor nazisterne i Tyskland ødelagde tusindvis af jødiske forretninger, lemlæstede, dræbte og internerede tusindvis af jødiske familier og nedbrændte 200 synagoge. Navnet opstod fordi det knuste glas fra de utallige butiksvinduer overalt i tyske byer glimtede som krystaller på gaderne morgenen efter nattens frygtelige begivenheder.

Her i Fredericia har vi jo en særlig historie som fristad for bl.a. jøderne. Derfor har vi også Mosaisk Gravplads – også kendt som Den jødiske Kirkegård, som lykkeligvis ikke blev ødelagt under besættelsen og nu ligger som en fredet oase i byen.

Nynazismen viser stadig sit grimme ansigt nogle steder, så det er stadig vigtigt at vi ikke glemmer hvad Nazismen førte til af ulykke: 2. Verdenskrig, masseudryddelse og intolerance overfor ”de anderledes.” Derfor arrangerer Enhedslisten og SF Fredericia igen i år et fakkeltog fra Mosaisk Gravplads ved det gamle graverhus, Slesvigsgade 2. Vi samles kl. 17.00, tænder faklerne og går gennem byen. Undervejs vil museumsinspektør Christian Ditlev Rasmussen fortælle om særlige steder og bygninger med tilknytning til jødernes historie i Fredericia.

Fakkeltoget slutter på Landsoldat Pladsen ca. kl. 18, hvor journalist og forfatter Thomas Kvist Christiansen holder en kort tale og overbringer en hilsen fra Arlette Andersen, der er en af de sidste af de overlevende fra KZ lejren Auschwitz. Hun blev interneret i lejren i 1943, fordi hun var fransk jøde. Hun overlevede mirakuløst og kom til Danmark efter krigen. Først sent i livet kunne Arlette fortælle om sin forfærdelige tid i Auschwitz, og Thomas Kvist Christiansen skabte sammen med hende en film og skrev bogen ”Vi er her for at dø” om Arlettes overlevelse fra Holocaust. Arlette Andersen har holdt mange foredrag om sit liv, men med sine 95 år rækker kræfterne ikke til det længere. Derfor er vi meget taknemmelige for at Thomas Kvist Christiansen vil komme og slutte årets markering af Krystalnatten.

Vi håber at mange fredericianere ligesom de foregående år vil komme og være med i denne stille men vigtige markering under overskriften ”Aldrig mere en Krystalnat!”

På vegne af arrangørgruppen:

Andreas Tobiassen, kasserer i Enhedslisten Fredericia

Per A. Moos Laursen, formand for SF Fredericia

Leave a Reply