Fagforbundet FOA opfordrer til, at socialpsykiatrien opprioriteres, efter at en 29-årig ansat på et bosted for voksne i Fårevejle i Nordvestsjælland dagen før nytårsaften, blev dræbt af knivstik af en beboer.

Pistoler, geværer, økser og sværd. Det er nogle af de våben, som politiet har beslaglagt på socialpsykiatriske bosteder, hvor der er sket drab. Det viser en gennemgang foretaget af Fagbladet FOA.

Siden 2012 er der på bostederne rundt i Danmark, begået seks drab på personale og ikke mindre end fire ud af ti ansatte bliver udsat for fysisk vold. Dertil kommer et utal af trusler, som langt fra hver gang bliver anmeldt eller sågar bliver dokumenteret. Størstedelen oplever den fysiske vold fra en borger, en patient eller lignende.

Mellem 2013-2019 har 146 medarbejdere på bo- og væresteder fået anerkendt posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) som arbejdsskade viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.  Til sammenligning har i alt 32 ansatte i politiet fået anerkendt PTSD som arbejdsskade i samme periode. Altså væsentligt færre end blandt personale på bo- og væresteder.

Siden nedlæggelsen af amterne, har socialpsykiatrien været et overset område. Fokus har været på børneområdet og ældreområdet. Vi har borgere og patienter der er i udsatte positioner og pårørende, der har brug for hjælp og måske ikke kan overskue at råbe systemet op.

Jeg mener at der skal gøres op med et kæmpe politisk og økonomisk efterslæb, der er mangel på specialisering og for meget bredde i problemer og diagnoser. Ligesom der også er mangel på faglighed. Sikker psykiatri forudsætter høj faglighed.

Der skal dramatiske ændringer til, hver drab har mange ofre.  Den dræbte selv, arbejdskolleger, venner og familie. Og så gerningsmanden, som typisk var drevet til sine handlinger af sine sindssyge oplevelser af, hvordan verden er skruet sammen. Rent politisk er det på tide at tage handsken i den anden hånd – er der interesse for i at få det på finansloven? Det burde der være.

Med venlig hilsen

Sune Nørgaard Jakobsen

Spidskandidat for SF Fredericia

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer