Mette Frederiksen udtalte i formiddags, at Danmark er i en gunstig situation lige nu, hvor der er brug for alle. Det var i forlængelse af fremlæggelsen af reformudspillet ”Danmark kan mere 1”.

– Udspillet er ambitiøst, effektivt og retfærdigt. Vi får flere i job, vi får flere faglærte, og så kommer vi til at stå bedre rustet i den grønne omstilling. Og samtidig mindsker regeringen uligheden. Vi får også forbedret dagpengene de første tre måneder og dermed vores samlede flexicuritymodel, siger Lizette Risgaard.

– Jeg er meget glad for forslagene om investeringer i uddannelse på 2,5 mia. kr. årligt. Det er en massiv opprioritering af et helt afgørende område. Hertil kommer, at det offentlige fremover altid skal ansætte lærlinge ved udbud, og at man kan få 110 procent i dagpenge, hvis man uddanner sig til faglært. Det er alt sammen forslag, der ruster os til en fremtid, hvor vi får brug for flere faglærte i Danmark – ikke mindst på grund af den grønne omstilling, siger Lizette Risgaard.

– Samtidig er jeg rigtig glad for at se, at der er en række initiativer, der skal styrke det organiserede arbejdsmarked. Det er helt afgørende, at vi har gode og ordnede forhold på arbejdsmarkedet også i fremtiden, siger Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard hæfter sig ved, at reformpakken indeholder en række mærkesager for fagbevægelsen – herunder:

  • Højere dagpenge de første tre måneder
  • 2,5 mia. kr. årligt til uddannelse
  • 1 mia. kr. årligt til den grønne omstilling
  • Uddannelsesklausuler om lærlinge i alle offentlige udbud
  • Styrket indsats mod social dumping
  • Uddannelsesløftet med 110 procent dagpenge fra ufaglært til faglært gøres permanent
  • Lønindkomst modregnes ikke længere i ægtefælles folke- eller førtidspension
  • Forhøjelse af fradrag for fagforeningskontingent.

Ikke alle var lige begejstret for udspillet, da Rasmus Jarlov fra Konservative oplyste på Twitter, at han ikke ønsker, at der skal være dagpenge i de første to måneder:

Hos Venstre og Jakob Ellemann-Jensen er man til dels glade for aftalen, hvor man er enige i dimittendindsatsen og arbejdspligt.

– Men vi har ikke brug for skat på iværksætteri. Der er nogle ting, vi bliver nødt til at få holdt væk fra denne kage. Det her betyder, at de virksomheder, der har brug for kapital, får sværere ved at få den, siger han.