I 80’erne og start 90’erne legede børn og havde et stærkt fællesskab omkring Nordbohuset, hvor der var masser af aktiviteter. Med tiden døde det lidt ud, da der manglede frivillige, men billedet ændrede sig omkring 2013, hvor en række nye kræfter kom ind i Nordbohusets bestyrelse.

Det er et dejligt område ude i den nordlige del af Fredericia. Det er et meget hyggeligt og trygt kvarter for både børnefamilier og ældre. Der en masse natur tæt på, og derfor er nordbyen et naturrigt område. Ude i nordbyen ligger der en fælled, som er et rigtig skønt sted til mange formål. Man kan gå en tur derovre i de smukke omgivelser uanset årstid. Den har en god størrelse, hvis man lige trænger til at få gået sig en tur eller bare at komme ud i naturen. Fælleden er også god, hvis man har brug for at løbe eller cykle en tur. Der er brede stier derovre og nogle fine ruter, som man kan tage, så det kan helt klart bruges til at få motioneret og til at få noget frisk luft. Fælleden ligger heller ikke alt for langt væk fra havet ved Østerstrand. Militæret udnytter også området på fælleden til at lave nogle militære øvelser, men det er ikke noget, som påvirker en, hvis man kommer forbi. 

I nordbyen er fællesskabet også stærkt og godt. Der ligger Nordbohuset på Sonnesvej, som er et aktivitetshus. Nordbohuset er 42 år gammelt, og der foregår mange forskellige aktiviteter for enhver aldersgruppe. Det er en masse frivillige, som gør, at det hele fungerer, hvilket viser et stærkt sammenhold. En stor begivenhed er Sankt Hans ugen, som har været der siden 1978. Det har været en stor succes i mange år. Det er nogle dage fyldt med en masse sjove aktiviteter. Folk i alle aldre deltager, og det er et rigtig godt arrangement, hvor folk kommer og har en fest. Så er der selvfølgelig Sankt Hans aften, hvor heksen bliver brændt af på bålet. Der bliver også holdt kræmmermarked, banko, børnedisko og Fun Run i den uge. Ved siden af Nordbohuset ligger der en spejderhytte. Udover det er der en græsplæne, hvor man kan spille fodbold eller lave andre aktiviteter. 

Jeg har talt med formanden for Nordbohuset, Stephan Klavsen, som jeg har stillet en række spørgsmål omkring nordbyen og Nordbohuset. Stephan har været formand for Nordbohuset siden 2018, da de dengang havde brug for en ny, og han mente, at det var vigtigt at beholde det, så han ville gerne være formand. For Stephan betyder Nordbo meget for ham som formand, da det giver mange glæder, sjove stunder og en stor gruppe ifølge Stephan.

Jeg spurgte ind til historien omkring Nordbo. »Det startede tilbage sidst i 70’erne, hvor nogle foreninger gerne ville have et beboerhus. De var ved at give op, men så fik de noget opbakning. Det blev indviet i 1983.« fortæller Stephan og fortsætter: 

»Dengang var der nogle store fester ved Sankt Hans, og der var virkelig nogle ildsjæle. Dog gik det meget ned ad bakke i 00’erne, og der var få aktiviteter, da det var svært at få frivillige. Men så kom der ny bestyrelse i omkring år 2012-13, hvor der var mange folk på min alder, som også er vokset op i nordbyen. Sidenhen er det gået godt med udviklingen. Huset er blevet betalt, det er blevet renoveret, og der har været flere penge til at investere,« fortæller Stephan. 

Hvis man gerne vil være en del af bestyrelsen, så kan man blive valgt til en generalforsamling, hvis man har medlemsskab. Stephan siger, at de er utrolig glade for enhver, som ønsker at hjælpe til i Nordbo. Jeg spurgte ind til, hvordan det er at være frivillig, og hvad man får ud af det. Til det svarede Stephan: »Som frivillig får man et godt fællesskab. Man er også med til at gøre gavn for området. Jeg kan helt sikkert sige, at man har det sjovt også. Der er også en hjælperfest for alle de frivillige, hvor man kommer og spiser og har det hyggeligt.«

Stephan synes generelt set, at der er et rigtig godt og særligt fællesskab ude i nordbyen. »Der er mange, som gerne vil lægge en masse kræfter i at gøre området til noget godt. Der er meget liv og glæde. Det er dejligt at bo her, deltage i ting og have det sjovt. Det er en stor enhed herude, « siger Stephan.

I Nordbohuset sker der mange ting. »I weekenderne bliver det udlejet til fester som fx familiefester eller andre store fester. I hverdagen sker der også en række ting. Der er mange aktiviteter for især seniorer. For eksempel er der banko, nogle aktiviteter udenfor, foredrag, stolegymnastik, fællesspisning, film og arrangementer. Der er også en hjælperfest årligt for de frivillige, hvor der er mange deltagere,« lyder det fra Stephan.  

Stephan er selv opvokset i nordbyen, da han boede der fra han var et år gammel til han flyttede hjemmefra. Seks-syv år senere købte han et hus og flyttede derud igen. Stephan fortæller om, at tingene var en smule anderledes fra da han var barn til nu. »Dengang legede en masse af os børn sammen i mange timer efter skole, da man dengang havde tidligere fri end i dag, og at man ikke gik i klub efter skole eller SFO, som vi kender i dag,« siger han. 

»Det gode ved at bo her er, at der er et så stort og særligt fællesskab for både børn og ældre. Det er fantastisk tæt på en masse ting. Så har vi også fælleden og grønne områder. Natur, vand og strand er alt tæt på,« siger Stephan

Ude i nordbyen findes der også noget historisk til dem, som er interesseret i det. Der er nemlig Ryes Høj. Det er et mindesmærke for general Olaf Rye, som faldt ved slaget i 1849 den 6. juli. Der er nogle trin op mod toppen af højen, hvor der en stendysse, som der står Olaf Ryes navn på. Olaf Rye døde nemlig ca. 200 meter derfra, hvor der også er en sti fra mindesmærket, der fører ned til en mindre mindesten med hans navn på. 

Jeg har været ude og tage nogle billeder af de forskellige områder i nordbyen, som jeg har fortalt om i artiklen. Flere af billederne er taget på fælleden. Man kan se den flotte natur på billederne, og man kan også se stierne, som man kan gå på. På et af billederne kan man også se noget, som militæret bruger. Der er også et billede af Ryes Høj, Nordbohuset og spejderhytten. Jeg har valgt disse steder, da det er nogle steder, som jeg synes er meget vigtige for nordbyen. Det er de steder, som er med til at gøre nordbyen til det, som den er ifølge mig. 

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer