De sociale medier Facebook og Instagram er eftermiddag mandag den 4. oktober 2021 ikke tilgængelige. De konkrete ip-adresser til virksomhedens domæne er ude af drift, men der er endnu ikke nogen officiel forklaring på nedbrudet.

Facebook bekræfter på deres Twitter-konto 18.25 at de er klar over, at “nogle folk har problemer med at tilgå vores app og produkter”.

Samtidig skriver de at man arbejder på så hurtigt som muligt at løse problemerne.

Over det meste af verden er der de sidste 2 timer kommet rapporter om nedbrud hos Facebook. Det er specifikt Facebooks DNS, der fejler. DNS er en funktion, der forvandler en teknisk adresse bestående af tal til et konkret navn som eksempelvis facebook.com. Fejlen er højest usædvanlig for en så vigtig ressource på internet, som Facebooks tjenester. Spekulationerne florerer på mange medier om der er tale om et angreb på virksomheden, måske af typen DDoS, der står for Denial of service, hvilket oversat betyder at en serveren angribes med utallige anmodninger om at vise konkret indhold, der i den sidste ende fører til overbelastning.

Facebook har 2.8 milliarder brugere, og er derfor verdens mest anvendte sociale medie. Nedbruddet berører også virksomhedens andre store tjenester, Instagram og WhatsApp.

Der er ingen rapporteringer om at andre internettjenester udover Facebook skulle være ramt af nedbrud. Konkurrenten Twitter har siden nedbruddet slog igennem oplevet ekstraordinær trafik, og morede sig klokken 19.28 med at skrive:

“Hej (bogstaveligt) allesammen”.