En 69-årig mand blev i går ved Retten i Horsens idømt 30 dages betinget fængsel for offentligt at have tilskyndet til en forbrydelse.

Manden, som på daværende tidspunkt boede i Hedensted, skrev en kommentar på Facebook i kølvandet på angrebet den 7. januar 2015 mod avisredaktionen Charlie Hebdo i Paris. På Facebook-siden “Nej til moskeer – oprigtig” var der den 8. januar 2015 lavet et opslag med en nyhedsartikel. Den handlede om, at flere moskeer i Frankrig blev udsat for angreb efter Charlie Hebdo-massakren. Dette opslag medførte adskillige kommentarer, herunder fra den 69-årige, der skrev: ’Det lyder da rigtig godt, så kan de selv smage deres egen terror – Forsæt endelig med disse angreb’. Retten fandt, at denne kommentar indebar en offentlig tilskyndelse til en forbrydelse, og fandt derfor den 69-årige skyldig.

Anklager i sagen fra Sydøstjyllands Politi Anne Damhus Kristensen udtaler: ’Der er afsagt meget få domme i Danmark om offentligt at tilskynde til en forbrydelse. Sagen kan derfor siges at være ret principiel. I en tid med let adgang til at give sine meninger til kende på nettet, viser dommen, at også facebookopslag og -kommentarer kan være offentlige, og at det er en god idé at tænke sig om, inden man går til tastaturet. I hvert fald er der her sat en grænse for, hvad man må skrive, og det er jeg godt tilfreds med.’

Straks efter domsafsigelsen ankede den 69-årige sagen til landsretten.

’Nu får landsretten mulighed for at vurdere, om man er enige i skyldsspørgsmålet, og samtidig om det strafniveau, som Retten i Horsens her har lagt, er passende i denne type sager,’ afslutter anklager Anne Damhus Kristensen.