I fredags kunne man næsten ikke åbne et socialt medie uden at se himlens stålørne flyve i formation på blå himmel. Det kunne være svært at fange og forevige den danske militærs topvåben, når det kommer til ildkamp i luften.

Jeg husker som barn, når man så et såkaldt jetfly på himlen, det var imponerende og noget der kunne minde rumfart. De imponerende sølvfarvede hurtigflyvere sendte hvide streger på himlen og var man heldig kunne man høre brag, når de fløj igennem den såkaldte lydmur.

Forsvaret fejrede de Danske F-16 i fredags og det fik nærmest Danmark til at gå i stå, ud fra arbejdspladser vandrede folket ud med deres smartphone i hånden og holdt den mod himlen.

Se filmen fra Forsvaret om F-16

I 1980 fik det danske forsvar købt stort ind og fik fingrene i topteknologi fra vores allierede venner i United States of America. Der var tale om ægte jagerbomber med tillægsbogstavet F, F for fighter.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon

F-16 er en et-motors-supersonisk-multirolle-jagerbomber, alene navnet kunne få en dreng i 80erne til både at drømme og tabe kæben. Flyet er designet til United States Air Force og betegnes som en dagjager, men dens luftoverlegenhed gjorde at den blev videre udviklet til et succesfyldt multifly som både fungerede som bombefly/natjager/altvejrsjager multirollefly.

En af grundene til, at disse jagerfly blev ekstra populære, var da den amerikanske skuespiller Tom Cruise satte sig på det vigtigste at de to sæder i søskenderækken af fightere. I filmen Top Gun sidder Maverick og Goose på de to sæder og er lidt de helte som skal redde os mod fjenden, på det tidspunkt russerne. Her var det en Grumman F-14 Tomcat som dansede på himlen med checkede unge amerikanske piloter, der var populære hos damerne. Mange teenagere i 80erne drømte om at få et sæde i en verden, der på alle måder var blevet glorificeret.

F-16s indretning har en del interessante detaljer:

Fighting Falcon har en rammeløs ‘hood’ over cockpittet for at give forbedret udsyn, det moment vi kender fra Top Gun (F-14) hvor det ene fly flyver på hovedet over det andet. Udsynet er frit 360° rundt, der er 40° udsyn nedad i siden og 15° ned over næsen. F-16 var den første model med så stort udsyn. Ligeledes var pilotens sæde hævet for bedre udsyn.

Katapultsædet i F-16, er kraftigt tilbagelænet i en vinkel på 30°, de fleste jagere har sædet tiltet 13–15° bagud. Det tilbagelænede sæde kan tage højere piloter, og øger pilotens modstandskraft overfor g-kræfter. I tidligere jagerfly skulle man selv destruere hooden, men her valgte man i stedet afskyde hooden inden katapultsædets raket blev affyret.

Piloten flyver primært flyet ved hjælp af en joystick monteret i styrbords armlæn (i modsætning til en normal centermonteret styrepind), et gashåndtag til motoren, monteret i bagbords side, og et konventionelt sæt rorpedaler.

(Foto: Ole Sejrup Jensen)

For at forøge pilotens kontrol af flyet under kampmanøvrer med høj g-påvirkning er et antal knapper og funktionskontroller flyttet til gashåndtag og joystick efter HOTAS (“Hands On Throttle And Stick” -hænderne skal blive på gashåndtag og styrepind) princippet. Pres fra hånden blev overført elektrisk fra joystick’en til flyets FBW-system, som igen kontrollerede flyets rorflader. Oprindeligt kunne joystick’en ikke bevæge sig – det var ikke nødvendigt, fordi den var trykfølsom – men dette viste sig at være ukomfortabelt og vanskeligt at kontrollere for piloterne. Ofte resulterede det i, at piloterne ‘overroterede’ (løftede flyets næse for brat eller for meget) under starten. Joysticken blev derfor modificeret, så den kunne bevæge sig en smule. Siden HOTAS blev introduceret i F-16 er systemet blevet standard på moderne jagere.

F-16 har en indbygget M61 Vulcan 20mm kanon og 11 hardpoints til at holde våben, droptanke og andet udstyr.

Selv om det officielle navn for F-16 er “Fighting Falcon” bliver kælenavnet “Viper” (“Hugormen”) ofte benyttet af piloter og jordpersonalet, dels på grund af en lighed med slangen, men også fordi flyet minder om en type jager fra science-fiction tv-serien og -filmene om Battlestar Galactica.

https://www.ibc.dk/nyheder/infomoeder-paa-ibc/

Leave a Reply