Social- og beskæftigelsesudvalget besluttede i mandags, at der skal laves en evaluering af den misbrugsindsats Fredericia Kommune laver. Især stigende problemer med unge og stoffer danner baggrunden.

De unge fylder mere i misbrugsbehandlingen end nogensinde før. De unge er på en periode på lidt over ti år gået fra at fylde 25% af det samlede antal misbrugere, til at de nu fylder 45%.

Det er derfor, at udvalget nu vil bringe mere fokus på de unge stofmisbrugere, så de kan blive hjulpet i tide.

Hvilke stoffer er det de unge tager?

Inger Nielsen fra Dansk Folkeparti, der sidder i social- og beskæftigelsesudvalget, er glad for at man nu evaluerer indsatsen – og får den rettet ind til behovet.

“Det er godt vi kan få et overblik. Vi skal finde ud af hvilke stoffer der er i omløb – og især hvilke stoffer der er i omløb ved de unge. Vi skal også prøve at finde ud af, hvor stor stigningen i Fredericia er. Vi kan blot se, at der på landsplan er en stor stigning” udtaler Inger Nielsen til Fredericia AVISEN.

Læs mere efter annoncen…

“Vi skal have vendt bøtten”

Når de unge begynder på stoffer, så er det en farlig glidebane. Alt forskning tyder på, at chancen for at forblive stofmisbruger er større jo tidligere man starter. Det får Inger Nielsen til at råbe vagt i gevær.

“De bliver yngre og yngre. Det er et stort problem. Det vi ser er umiddelbart hash og ‘partypille’, men det kan udvikle sig. Vi skal have vendt bøtten. Det gør vi med en målrettet indsats” siger Inger Nielsen.

“Vi skal tidligere ud, og vi skal forebygge. Vi skal fange de unge så tidligt, at det ikke går galt – for hvis det går galt, bliver det svært at ændre” fortsætter hun.

Dialogmøde

Det foreslås at der etableres et dialogmøde med politisk deltagelse fra Social- og Beskæftigelsesudvalget, hvor udvalgte aktører fra Fredericia, kan dele deres viden omkring disse udfordringer.

Her tænker man, at forældre skal spille en stor rolle:

“Det er forældrene der har de unge til dagligt. Vi skal lytte til dem – og de skal have muligheden for at få vejledning, hvis de er i tvivl” siger Inger Nielsen.

Læger og apotekere skal også inviteres med til dialogmødet.

“Vi har apotekere i Fredericia der kan sælge receptpligtig medicin til en borger, og så se hvordan de sælger der videre lige uden for døren” fortsætter hun.

Det er også et problem der kræver en indsats fra flere udvalg, pointerer Inger Nielsen:

“Vi skal også have et møde med børne- og skoleudvalget og sundhedsudvalget. Vi kan ikke klare opgaven alene – så vi skal have alle relevante udvalg med i dialogen om en samlet indsats” slutter Inger Nielsen.